Dünya Terör suçundan hüküm giymiş

Terör suçundan hüküm giymiş

01.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Londra’da gerçekleşen terör saldırısının faili daha önce terör suçundan hapis yatan Usman Khan olarak açıklandı. Seçime iki hafta kala yaşanan terör olayı ülkenin ceza sistemini de tartışmaya açtı

Terör suçundan hüküm giymiş

İngiltere’nin başkenti Londra’da önceki gün gerçekleşen terör salıdırısıyla ilgili detaylar belli oldu. İngiltere polisi, Londra Köprüsü üzerinde gerçekleşen ve 2 kişinin öldüğü bıçaklı saldırının failinin daha önce terör suçundan hapis yatan 28 yaşındaki Usman Khan olduğunu duyurdu. Londra Polis Teşkilatı Müdür Yardımcısı Neil Basu, saldırıyla ilgili başka birinin aranmadığını söyledi. Basu, “2012’de terör suçundan mahkum olan bu kişi, yetkililer tarafından biliniyordu. Aralık 2018’de şartlı olarak tahliye edildi” dedi. Basu, polislerin saldırganın evinde arama yaptığını da duyurdu.

Konferanstaydı

Saldırının Fishmongers Hall adlı binada yapılan mahkumların rehabilitasyonuna ilişkin bir konferans sırasında başladığı, daha sonra Londra Köprüsü’nde devam ettiği ve saldırganın burada vurularak öldürüldüğü açıklandı. Saldırganın çok sayıda öğrenci ve eski mahkûmun bulunduğu etkinliğe katılan isimlerden biri olduğu ortaya çıktı. Times gazetesi, saldırganın Şubat 2012’de Londra Menkul Kıymetler Borsası’na yönelik saldırı planındaki rolü nedeniyle 16 yıl hapis cezası aldığını, geçen yıl tahliye edildiği ve tahliye şartları kapsamında elektronik kelepçe sistemiyle takip edildiği yazdı.

Terör suçundan hüküm giymiş



Tahliyesi tartışılıyor

Olay, İngiltere’deki cezai uygulamaların etkinliğini de tartışmaya açtı. Ülkede “terör” suçlarından hüküm giyenlerin erken şartlı tahliye edilmesiyle ilgili tartışma başladı. Başbakan Boris Johnson, “Ciddi ve şiddet içerikli eylemler düzenleyen mahkûmların erken tahliye edilmesine uzun zamandır karşı çıktığını” söyledi. Muhalefet ise hükümetin ceza politikalarını eleştirdi ve suçla mücadele konusunda yetersiz olduğunu savundu.

Erken seçimden sadece iki hafta önce gerçekleşen terör olayının sandığa bir yansımasının olup olmayacağı merak konusu.

Terör suçundan hüküm giymiş



Sıradan kahramanlar

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, çevredekilerin bir kişiye müdahale etmeye çalıştığı, olay yerine ulaşan polisin bu kişiye ateş ettiği, vurulan kişinin yerde yattığı görülmüştü. Saldırgana müdahale edilen ve üzerine atlayan kişiler sosyal medyada kahraman ilan edildi. Başbakan Boris Johnson, Muhalefet lideri Jeremy Corbyn ve Londra Belediye Başkanı Sadık Khan saldırgana müdahale eden vatandaşların büyük cesaret gösterdiğini açıkladı. Olayı gören bazı vatandaşların çevre binalardan ellerine geçirdikleri yaralayıcı cisimlerle olaya müdahale etmek için dışarı fırladığı ortaya çıktı. Sosyal medyada yayınlanan videoda, bir vatandaşın saldırganın elindeki bıçağı almayı başardığı ve bıçakla uzaklaştığı da görülüyor.