Dünya Trump: Artık bu savaştan çıkma vakti

Trump: Artık bu savaştan çıkma vakti

08.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, ABD’nin Türkiye’nin Suriye’de düzenleyeceği operasyona dahil olmayacağını açıklarken, “DAEŞ üyelerinin artık Türkiye’nin sorumluluğunda olduğunu” duyurdu. ABD Başkanı Trump ise DAEŞ’lilerle ilgili durumu artık “Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin çözmesi gerektiğini” belirtti

Trump: Artık bu savaştan  çıkma vakti

Suriye’de yaşanan son gelişmelerin ardından Beyaz Saray ve ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklamalar geldi. Beyaz Saray’dan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gece gerçekleşen görüşmesinin ardından açıklama yapıldı. Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham’ın yazılı açıklamasında, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DAEŞ savaşçılarından sorumlu olacak” denildi.

Haberin Devamı

Trump: DAEŞ’i yendik

Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabı üzerinden Suriye konusuyla ilgili paylaşım yaptı. Trump, Twitter hesabında art arda yaptığı paylaşımlarda, “ABD’nin, 30 günlüğüne Suriye’de olması gerekiyordu ve bu yıllar önceydi. Kaldık ve bir hedef olmaksızın savaşın içine gömüldük” derken, göreve geldiğinde “DAEŞ’in bölgede at koşturduğunu” savunarak çoğu Avrupalı olmak üzere binlerce DAEŞ üyesinin yakalandığını ve “DAEŞ Halifeliğini yüzde 100 yenilgiye uğrattıklarını” belirtti.

Trump, Avrupa’nın yakalanan DAEŞ üyelerini istemediğini ve ABD’nin bu kişileri tutmasını talep ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti: “Ben de ‘Hayır biz size büyük bir iyilikte bulunduk ve siz de bunları inanılmaz maliyetlerle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Bunlar yargılanmak üzere sizin’ dedim. (Avrupa) Onlar da yeniden ABD’nin her zaman NATO’daki ‘enayi’ olduğunu düşünerek ‘hayır’ dediler.”

Haberin Devamı

Trump, SDG’nin bölgedeki durumuna da değindi ve “Kürtler, bizimle savaştı ancak bunu yapmaları için onlara çok para ödendi ve teçhizat verildi. (Kürtler) Yıllardır Türkiye’ye karşı savaşıyorlar” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, “Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı. Bizler sadece yararımıza olan yerde ve sadece kazanmak için savaşacağız. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin artık bu durumu, ‘mahallelerindeki’ DAEŞ savaşçılarıyla ne yapacaklarını çözmeleri gerekecek. Hepsi DAEŞ’ten nefret ediyor ve yıllardır düşmanlar. Bizler 7 bin mil ötedeyiz ve bizim yakınımıza bir yere gelirlerse DAEŞ’i yeniden ezer geçeriz” paylaşımında bulundu.

Obama’yı suçlayan paylaşım

Trump, eski Başkan Barack Obama döneminde ABD’nin PKK ile iş tuttuğu yönündeki bir içeriği, Twitter hesabından paylaştı. Trump’ın retweet ettiği Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu uzmanlarından Michael Doran’ın paylaşımında “Obama döneminde Kürtlerle değil, müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin can düşmanı olan PKK ile iş tuttuk. Bu politikayla Türk-PKK savaşının tohumlarını ekiyor, aynı zamanda Türkiye’yi Rusya’nın kollarına atıyorduk” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Trump, başka bir paylaşımında ise “Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım)” dedi.

‘Erdoğan’la iyi ilişkilerim var’

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, “Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum” dedi. Suriye ile ilgili kararının doğru olduğunu dile getiren Trump, “Uzun yıllardır Suriye’deyiz. Suriye’deki görev kısa vadeli olmalıydı. Girip, çıkmamız gerekirdi” ifadesini kullandı.

Amerikan basını: Trump ABD’nin politikasını değiştirdi

Türkiye’nin Suriye’de düzenleyeceği askeri operasyonla ilgili haberler, ABD basınında önemli yer tuttu. New York Times gazetesi, konuyla ilgili haberinde “Trump, Türkiye’nin Suriye’de operasyon düzenlemesine onay vererek ABD’nin politikasını değiştirdi” dedi. Gazete, Trump’ın, ABD Savunma Bakanlığı ve

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey yetkililerden gelen tavsiyelere uymadığını öne sürdü.
Washington Post gazetesi ise konuyla ilgili haberinde ABD’li askeri yetkililerin “Suriye’de DAEŞ’in geri dönmesini engellemek için Kürtlerin yardımına ihtiyaç duyduklarını” söylediğini yazdı.

Wall Street Journal ise, SDG’nin elindeki kamplarda yaklaşık 2 bin yabancı savaşçı ile 10 bin Suriyeli ve Iraklı savaşçı bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre DAEŞ savaşçılarının ve aile üyelerinin toplam sayısı yaklaşık 80 bin.