Dünya Trump zor durumda

Trump zor durumda

05.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı, Rusya’nın seçime müdahalesi ile ilgili soruşturmanın yakınlarına uzanması nedeniyle sıkıntı yaşarken, son olarak basına sızan konuşmaları ve Senato’nun engelleyici adımları nedeniyle oldukça zor bir döneme girdi

Trump zor durumda

ABD Başkanı Donald Trump, peşpeşe gelen haberlerin ardından özellikle iç siyaset konusunda zor günler geçiriyor. Öncelikle Özel Savcı olarak atanan Federal Soruşturma Dairesi (FBI) eski Başkanı Robert Mueller’in Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili açtığı soruşturma kapsamında büyük jüri oluşturuldu ve göreve başladı. Wall Street Journal ve Reuters’ın yayınladığı haberlere göre, büyük jürinin oluşturulması soruşturmanın da hız kazandığını ve kapsamının genişletilmeye başlandığını gösteriyor. Reuters, oluşturulan büyük jürinin Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ile Rus yönetimiyle bağlantılı olduğu iddia edilen avukat Natalia Veselnitskaya arasında Haziran 2016’da yapılan toplantıyla ilgili daha fazla bilgi ve belge temin etmek için celp gönderdiğini duyurdu. Bu durum soruşturmanın Trump’ın yakınları ve ailesi üzerind eyoğunlaştığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Konuşmaları sızdı

Öte yandan Trump’ın Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto ve Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull arasındaki telefon görüşmelei basına sızdı. Meksikalı lider Pena Nieto, Trump’ın emriyle ABD-Meksika sınırına örülen duvarın maliyetini karşılamayacaklarını sıkça söylemişti. Washington Post’un yayınladığı habere göre Amerikan başkan, Nieto’ya telefonda, “Bunu bir daha kamuoyu önünde dile getirme” dedi. Konuşma zabıtlarına göre ABD Başkanı duvarın masrafının başka kaynaklardan geleceğini kabul ediyor ve para konusunun “bir şekilde hallolacağını” ifade ediyor. Trump ayrıca “Meksika’nın duvarın parasını ödemeyeceğini söyleyecekseniz, sizlerle bir daha görüşmek istemiyorum çünkü ben buna katlanamam” diyor.

Haberin Devamı

Trump, Turnbull ile gerçekleşen konuşmasında ise iki ülke arasındaki mülteci anlaşmasını görüşüyor ve mültecileri neden Avustralya’ya almadıklarını açıklayan Turnbull’a “Sen benden daha kötüsün” diyor. Mülteci anlaşmasını “Korkunç ve iğrenç bir anlaşma” olarak değerlendiren Trump’ın, ses kayıtlarında, Turnbull’a “Onları neden serbest bırakmıyorsun? Neden kendi toplumunun içine sokmuyorsun” dediği duyuluyor. Gözaltı merkezlerinde tutulanları kötü insanlar oldukları için değil insan kaçakçılarını durdurmak için Avustralya’ya almadıkları cevabını veren Turnbull, “Avustralya’ya tekne ile gelmeyi denerseniz, dünyanın en iyi insanı olsanız bile, hatta Nobel Ödüllü bile olsanız sizi içeriye almayacağız dedik.” ifadelerini kullanıyor. Trump ise “Bu iyi fikir. Biz bunu da yapmalıyız. Sen benden daha kötüsün.” şeklinde cevap veriyor.

Eli kolu bağlandı

Bununla birlikte ABD Senatosu, Trump yönetiminin hiçbir önemli yasa teklifini onaylamadan yaz tatiline girdi. Senato, Trump’ın yasama tatili süresince memnun olmadığı yetkilileri görevden almasının ve yeni atamalar yapmasının da önünü kesmiş oldu. Senato Başkan’ın yeni atamalar yapması halinde “pro-forma oturumu” denilen yönteme başvurulmasını kabul etti.

Normal koşullarda Senato’nun yaz tatili Ağustos ve kısmen Eylül aylarını kapsıyor. Ama bu kararla, başkanın bir atama yapması halinde Senato açıkmış gibi toplanarak oylama yapacak. Bu da Senato’nun Başkan Trump’ı denetim altına alarak, özellikle memnun olmadığı Adalet Bakanı Jeff Sessions’u Senato onayını almadan değiştirmesini engelleme hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Kremlin: Trump’a katılıyoruz

Rusya yönetimi, Trump’ın Twitter hesabından paylaştığı “Rusya ile ilişkilerimiz tüm zamanların en düşük seviyesinde ve çok tehlikeli bir düzeyde” mesajına katıldığını açıkladı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov tarafından yapılan açıklamada, bu görüşe kesinlikle katıldıkları belirtilirken, “Tehlike, iki ülkenin önem verdiği konularda iletişim ve işbirliği eksikliğinde yatıyor” ifadesini kullandı. Trump önceki gün yaptığı açıklamada, Kongre’nin aldığı yaptırım kararını ‘Ulusal birlik’ adına imzaladığını belirtmiş ve Kongre üyelerini Rusya ile gelinen bu durumdan sorumlu tutmuştu.