Dünya TSK’nın hazırlığı YPG’yi korkuttu

TSK’nın hazırlığı YPG’yi korkuttu

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Mehmetçik’in, Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği olası harekât ve sınırda yoğun güvenlik önlemleri YPG/PKK ile SDG’yi endişelendirdi. DSG’liler, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bölgede önlem almasını istedi.

TSK’nın hazırlığı  YPG’yi korkuttu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınır hattında yoğun güvenlik önlemlerine başvurması Suriye’de YPG/PKK ve DSG’yi endişelendirdi. Bölgede faaliyet gösteren ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile sınırda iki kez bir araya gelen DSG, TSK’nın harekât yapacağı noktalara ilişkin bilgi vererek, önlem alınmasını istedi.

TSK’nın sınır hattındaki YPG/PKK noktalarına yönelik nokta atışları belirli aralıklarla sürüyor. Sınırın Şanlıurfa kesiminde ise, askeri hareketlilik giderek artıyor. TSK’nın sınır hattındaki hareketliliği, Suriye’nin kuzeyinde kontrolü elinde bulunduran YPG’nin de içinde yer aldığı DSG tarafından yakından izleniyor.

‘Pozisyon alın’ talebi

TSK’nın harekâtına karşı olası noktalara yönelik silahlı gruplar kaydırılırken bölgedeki askeri hareketlilik ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerince de takip ediliyor.

TSK’nın nokta atışlarını önlemeye yönelik sınır hattında zırhlı araçlarla devriye görevine devam eden koalisyon güçleri ile DSG arasında iki gün ara ile iki görüşme gerçekleştdirildi. İlk görüşme, Mardin’in Kızıltepe ilçesi karşısında yer alan sınır ilçesi Amude’nin Til Habeş köyünde yapıldı. DSG, Mehmetçik’in olası askeri harekâtının önüne geçilmesi için koalisyonun aktif pozisyon almasını talep etti. Koalisyon askeri yetkilisi, bölgesel medyaya yansıyan ifadelerinde sınır bölgelerinde gözlemci olarak yer aldıklarını belirterek, saldırıları not ettiklerini söyledi.

DSG ile koalisyon askeri heyeti arasındaki ikinci görüşme önceki gün Ceylanpınar ilçesi karşısında yer alan Kürtçe adı Serekani olan Haseki’nin Resulayn ilçesinde yapıldı. Görüşmede, TSK’nın olası harekâtında DSG’nin alacağı pozisyon ve koalisyon gücünün buna yönelik tutumu ele alındı.

‘62 nokta atışı’ iddiası

İddiaya göre, harekâtta Ceylanpınar ve Akçakale arasındaki sınır hattındaki noktaları hedef alınacak. Görüşmede, TSK’nın bölgeye yönelik nokta atışlarına yönelik bilgi de aktarıldı. Buna göre, TSK, geçen ay bölgeye 62 nokta atışı yaptığı iddia edildi.

DSG’li grubun, “koalisyon bu saldırıları nasıl değerlendiriyor” sorusunu yanıtlayan koalisyon yetkilisinin, “Bölgede tam olarak ne yaşandığını öğrenmek istiyoruz. Bölgenin huzuru için bir çözüme ulaşmak istiyoruz. DAEŞ bitene kadar burada olacağız. Şu an hassas bir süreç yaşanıyor ve herkesin neler yaşandığını bilmesi gerekir. Bu siyasi bir durumdur. Avrupa ve ABD güçleri size destek sunuyor” dediği öne sürüldü.