Dünya Türkiye'den 5'li diplomasi

Türkiye'den 5'li diplomasi

08.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Kazakistan'da yaşanan siyasi ve toplumsal buhranın aşılması ve istikrarın korunması için Türk Devletleri Teşkilatı zeminini ön plana çıkaran bir diplomasi yürütüyor. Türk Devletleri Teşkilatı'nın Kazakistan'daki gelişmeler nedeniyle 11 Ocak'ta dışişleri bakanları düzeyinde yapacağı olağanüstü toplantıda önemli kararların alınması bekleniyor.

Türkiyeden 5li diplomasi

Türk Devletleri Teşkilatı; 5 ülkeden yani Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan'dan oluşuyor. Bu ülkelerin Dışişleri Bakanları, Kazakistan'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere 11 Ocak'ta olağanüstü toplantı düzenleyecek. Çevrimçi yapılacak toplantıda, önemli kararlar alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Tleuberdi ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleuberdi ile telefonla görüştü. Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Görüşmede, Kazakistan'daki son gelişmeler ele alınmıştır. Bakan Çavuşoğlu, Kazakistana desteğimizi yinelemiştir. Görüşmede ayrıca 11 Ocak'ta düzenlenecek ve Kazakistan'daki gelişmelerin değerlendirileceği Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı (çevrim içi) hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur" denildi. Çavuşoğlu, dün TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov ile de Dışişleri Bakanlığı'nda biraraya geldi.

"Zor günde yanımızda oldunuz"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ile telefonda görüştü, ülkede yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgi aldı. Şentop'a sürece ilişkin bilgi veren Nigmatulin, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye'nin verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Şahsınızda TBMM'deki tüm dostlarımıza da desteklerinden dolayı teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Gerçekten böyle zor günde bizim yanımızda bulundunuz" dedi. Şentop da, Kazakistan'daki olayları yakından takip ettiklerini belirterek, "Kazakistan bizim dostumuz, kardeşimiz. Biz orada olup bitenleri, kendi ülkemizde olup bitenler gibi yakından takip ediyoruz" diye konuştu.