Dünya Üç Türk'e tutuklama

Üç Türk'e tutuklama

01.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üç Türk'e tutuklama

Üç Türke tutuklama


Türklerin Çeçen direnişçilere katılmak amacıyla yasadışı yollardan Rusya'ya girdikleri iddia ediliyor


       Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB - eski KGB), silahlı Çeçen direnişçilere katılacaklarından kuşkulandığı üç Türk vatandaşını tutukladı.
       FSB, tutuklanan Türk vatandaşlarının adlarını Ahmet Ömer Gümüş (19), İlyas Kuş (25) ve Molla Hasan Yıldırımer (28) olarak açıkladı. Bu kişilere yardım etmekle suçlanan Rusya vatandaşı S. Siukayeva da tutuklandı. FSB, Siukayeva'nın evinde yapılan aramada, cephane, Dağıstan, Çeçenistan ve İnguş Cumhuriyeti haritalarıyla Rusça - Türkçe sözlük bulunduğunu bildirdi.
       Rus gizli servisi, üc Türk vatandaşının, Çeçen komutan Ruslan Gelayev'in birliğine katılmak amacıyla Gürcistan'dan yasadışı yolla Rusya'ya geçtiklerini, bu konuda haklarında dava açıldığını duyurdu. FSB, Gümüş, Kuş ve Yıldırımer'in, Ürdün asıllı komutan Hattab'ın temsilcilerinin Türkiye'de oluşturduğu 40 kişilik grubun üyeleri olduğunu da öne sürdü.
       Ancak, Rusya'ya yasadışı yoldan girmekle suçlanan Türk vatandaşları ifadelerinde, iş aramak amacıyla Türkiye'den Gürcistan'a geldiklerini, 20 Ağustos'ta Verhnıy Lars sınır kapısından Rusya'ya yasal giriş yaptıklarını söyledi. FSB, üç kişinin üzerinde 2 bin 600 dolar bulunduğunu, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

İtfaiye Putin'i bekledi

       MOSKOVA - MİLLİYET
       Moskova'daki Ostankino televizyon kulesinde meydana gelen yangına, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ulaşılamadığı için üç saat gecikmeyle müdahale edilebildiği ortaya çıktı.
       Moskova İtfaiye Müdürü Leonid Korotçik, kuleye verilen elektriğin kesilmesi için Putin'den talimat beklediklerini açıkladı. Böyle bir talimatın neden gerektiğine açıklık getirmeyen Korotçik, önce Belediye Başkan Yardımcısı Valeri Şantsev'le temas kurduklarını, onun da durumu Belediye Başkanı Yuri Lujkov'a aktardığını söyledi. Lujkov'un telefonla Putin'e ulaşması ardından, enerji kaynağının kesilmesi talimatı alındı, ancak bu sırada üç saat kaybedildi. Korotçik, "Eğer üç saat önce müdahale edilebilseydik, yangını çok daha çabuk kontrol altına alabilirdik" dedi. Rus bürokrasisi, kaza geçiren denizaltıya yardım eden yabancı ekiplere de zaman kaybettirmişti.

Radyasyon tehlikesi

       MOSKOVA - MİLLİYET
       Rus çevrebilimciler, Barents Denizi'nde kaza geçiren nükleer denizaltı Kursk'tan radyasyon yayılmasının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.
       Önde gelen çevre bilimci, Ekoloji Politikası Merkezi Başkanı Aleksey Yablokov, denizaltıdaki cesetleri çıkarmak için nükleer reaktörlerin bulunduğu bölümün açılmasıyla hemen radyasyon yayılmaya başlayacağını söyledi. Yablokov, radyasyonun Norveç'e kadar ulaşması tehlikesi bulunduğunu belirtti. Rus bilimadamı, radyasyon düzeyinin insan yaşamına tehdit oluşturmayabileceğini, ancak Barent Denizi'nden tutulan balıkların yenmemesi gerektiğini vurguladı.
       Norveç çevre koruma örgütü Bellona'ya yardım ettiği gerekçesiyle bir süre tutuklu kalan Yüzbaşı Aleksandır Nikitin de, önümüzdeki yıllarda Kursk'tan radyasyon sızmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Nikitin, "Rus komutanların, denizaltıda nükleer silah bulunmadığı yolundaki açıklamalarına inanmak istiyorum" diyerek bu konuda da kuşkuları olduğunu belirtti.