Dünya Uluslararası ajanslar son dakika olarak duyurdu! Türkiye çekildi

Uluslararası ajanslar son dakika olarak duyurdu! Türkiye çekildi

13.11.2018 - 15:23 | Son Güncellenme:

Ankara, İtalya'daki Libya konferansında masadan kalktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ediyor" dedi.

Uluslararası ajanslar son dakika olarak duyurdu Türkiye çekildi

Ankara, İtalya'daki Libya konferansında masadan kalktı. İtalya'da Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, alınan kararı "Türkiye derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ediyor" sözleriyle duyurdu.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansları, Türkiye'nin çekilme kararını 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

Gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, şu açıklamayı yaptı:

"Uluslararası toplum maalesef bu sabah tek vücut olamamıştır. Son dakikadaki emrivakisiyle bazıları İtalyan ev sahipliğini suistimal ederek sürece tek taraflı müdahalede bulunmuştur. Kimi ülkelerin süreci kendi çıkarları doğrultusunda sakatlamaya çalışmaları devam ettiği müddetçe Libya'da istikrar sağlanamaz.

Diğerlerinin aksine biz, Libya'daki ve bölgesel tüm aktörlerle geniş diyaloğa açığız. Libya'daki mevcut zorlu durumda sorumluluğu bulunanların ülkenin düzelmesine herhangi bir olumlu katkı yapmaları mümkün değildir.

Türkiye'nin yer almadığı bu tür toplantıların sürece katkı sağlaması mümkün değil. Bu sabah bazı taraflar arasında düzenlenen gayriresmi toplantı ve bunların Akdeniz bölgesindeki başlıca aktörler olarak sunulması bizim şiddetle karşı çıktığımız çok yanıltıcı ve zarar verici bir yaklaşımdır. Türkiye derin hayal kırıklığıyla toplantıyı terk ediyor."

Haberin Devamı

Söz konusu konferans, Palermo’daki Villa Igiea Otel’de düzenleniyordu.

LİBYA'DA ÇALKANTILI YILLAR

Palermo'daki konferansa Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter ile Birleşmiş Milletler (BM) destekli Uluslararası Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac da katılıyordu. Hafter, genel seçimlere kadar Serrac'ın görevde kalmasına sıcak baktığını söylemişti.

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da 42 yıllık Kaddafi dönemi, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından NATO müdahalesiyle sona erdi. Ancak rakip siyasi otoritelerin neden olduğu istikrarsızlık, geçiş dönemindeki başarısızlıklar ve silahlı grupların yol açtığı şiddet nedeniyle ülke yedi yıldır huzura kavuşamadı.

Libya'da 2014'te gerçekleşen tartışmalı seçimlerin ardından başkent Trablus ile doğuda Tobruk kentinde rakip siyasi otoriteler ortaya çıktı.

BM aracılığıyla imzalanan anlaşmanın sonucunda göreve gelen UMH, uluslararası meşruiyete sahip olarak başkentte bulunuyor. Ancak UMH, kendi güvenliği için iş birliği yaptığı milislerin üzerinde otorite sağlayabilmiş değil.

Haberin Devamı

Doğuda ise Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı gruba liderlik eden Halife Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi yer alıyor. Hafter, tüm ülkenin kontrolünü eline alacağı bir yönetim arzuladığını saklamıyor.

Trablus-Tobruk ayrımı ülkenin kurumları arasında çekişmeye yol açıyor. İki ayrı merkezin meşruiyet için yarıştığı, rakip ulusal petrol şirketleri, rakip merkez bankaları gibi kurumlar, güvenlik yönünden sıkıntıdaki ülkenin istikrarını daha da zora sokuyor.