Dünya ‘Uluslararası sisteme reform gerekli’

‘Uluslararası sisteme reform gerekli’

20.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerek Rusya- Ukrayna savaşı gerekse bölgelerdeki son gelişmeler, bir kez daha gösterdi ki, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası sistemin bir reforma tabi tutulması gerekiyor" dedi.

‘Uluslararası sisteme reform gerekli’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa ile Antalya'da bir araya geldi. Heyetler arası görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu ve Yoshimasa, birlikte basın açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, 2024'te iki ülke diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bu vesileyle yapılacak ortak faaliyetlerin planlanmasına şimdiden başlamayı kararlaştırdık... Stratejik ortaklığımızı her alanda ilerletme yönündeki irademizi bir kez daha teyit ettik.

Haberin Devamı

Özellikle salgın döneminde gerçekleştiremediğimiz karşılıklı değişik düzeylerdeki ziyaretleri önümüzdeki süreçte gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Görüşmelerde bölgelerdeki gelişmelerin değerlendirildiğini de anlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Gerek Rusya- Ukrayna savaşı gerekse bölgelerdeki son gelişmeler bir kez daha gösterdi ki, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası sistemin bir reforma tabi tutulması gerekiyor. Bu konularda Japonya'yla birlikte hareket etme noktasında mutabık kaldık. Başta Rusya krizi olmak üzere Asya Pasifik bölgesinde, bizim bölgemizdeki, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk... Son durumu, düşüncelerimizi ve tespitlerimizi paylaştık. Ayrıca Türkiye olarak arabulucu çabalarımızı ve son geldiğimiz nokta konusunda bilgiler verdik."

Haberin Devamı

'Hukukun ciddi ihlali'

Japon Bakan Yoshimasa da, Japonya'nın stratejik ortağı ve bölgesel bir güç olan Türkiye'nin, Ukrayna'daki mevcut durumla ilgili aktif olarak arabuluculuk rolü oynadığını kaydetti. Rusya'nın işgali de dahil olmak üzere bir dizi eylemin, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, bunun, şiddet kullanımını yasaklayan uluslararası hukuka karşı ciddi bir ihlal olduğunu kaydeden Yoshimasa, "Bu konuda Sayın Bakan Çavuşoğlu'yla hem fikir olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

Türkiye'nin hem Ukrayna hem Rusya'yla yakın ilişkileri ve diplomatik çabalarıyla ilgili karşılıklı bilgi paylaşımı yaptıklarını anlatan Yoshimasa, "Uluslararası düzenin temellerini korumak için bundan sonra da yakın işbirliğimizi sürdürmek ve uluslararası platformlarda da işbirliğine devam etmek konusunda mutabık kaldık.

Uluslararası toplumun Rusya'ya karşı işbirliği yapmasının önemini teyit ettik. Aynıca nükleer silahsızlanma ve yayılmayı önleme girişimi konusunda da Türkiye ile yakın çalışacağımız konusunda da mutabık kaldık" diye konuştu.

Yazarlar