Dünya Van depremi dünyada büyük yankı uyandırdı

Van depremi dünyada büyük yankı uyandırdı

24.10.2011 - 09:10 | Son Güncellenme:

.

Van depremi dünyada büyük yankı uyandırdı

ABD Başkanı Barack Obama, Van’da meydana gelen deprem dolayısıyla hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, "Van’daki depremle ilgili haberleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini" bildirdi.

Amerikan halkı adına hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini ilettiğini belirten Obama, "Düşünce ve dualarımız depremden etkilenen bölgeye yardım götürmeye çalışan cesur erkek ve kadınlarla birlikte. Bu zorlu zamanda müttefikimiz Türkiye ile omuz omuza duruyoruz ve Türk yetkililere yardıma hazırız" ifadelerini kullandı.

Van’da meydana gelen deprem dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton taziye mesajı yayımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Clinton da, meydana gelen deprem dolayısıyla Türk halkına en derin üzüntülerini iletti ve başsağlığı dileklerini sundu.

"Düşüncelerim ve dualarım depremde hayatını kaybeden ve yaralananların aileleri ve dostlarıyla bilikte" ifadesini kullanan Clinton, ABD olarak kurtarma ekiplerinin yardım çabalarına destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Clinton, Türkiye yaralarını sararken Türk halkının yanında olacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

BOSTON'DA YARDIM MERKEZİ OLUŞTURULDU

Merkezi Boston’da bulunan "New England Türk Amerikan Kültür Derneği"nin, Van’daki deprem felaketinde zarar görenler ve yakınları için yardım kampanyası başlattığı bildirildi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, kampanyaya bağışta bulunmak isteyenlerin "www.tacsne.org" adresine başvurmaları belirtildi.

ABD’de 1964 yılında kurulan New England Türk Amerikan Kültür Derneği (TACS), Türkiye ve Türk kültürünü bölgede tanıtmak, toplum üyelerinin sorunlarına yardımcı olmak ve Türkiye’den gelen vatandaşların bölgeye uyum sağlamasına yardımcı olmak amacıyla konferans, seminer, konser, sergi gibi kültürel ve eğitici etkinlikler düzenliyor.

SARKOZY, ERDOĞAN'A MESAJ GÖNDERDİ

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.

Van’da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir taziye mesajı gönderen Sarkozy, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralandığı depremin trajik sonuçlarını büyük bir kaygı ve üzüntü ile öğrendiklerini aktardı.

Sarkozy mesajında "Bu zor anlarda, Fransa’nın Türk halkının acılarını paylaştığı ve kendisi ile dayanışma içerisinde olduğu konusunda sizi ve Türk halkını temin etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine derin üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ileten Sarkozy, Türkiye’nin ihtiyaç duyabileceği her türlü yardımı sunmaya hazır olduklarını kaydetti.

KANADA'DAN DOSTLUK MESAJI

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Van’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Baird’in Kanadalılar adına depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı ve üzüntülerini sunduğu belirtildi.

Baird, açıklamada, "Kanada bu felaketten etkilenenlerin esenlikleri için derin endişe duymaktadır. Kanada, Türkiye’nin bir dostu olarak bu zor süreçte Türk halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

Kanada Devlet Bakanı Diane Ablonczy de yayımladığı açıklamada, "Düşünce ve dualarımız Türk halkı için. Türkiye isterse ya da ne zaman çağırırsa her türlü yardıma hazırız" dedi.

Haberin Devamı

İNGİLİZ HABER BÜLTENLERİNİN İLK SIRASINDA GELDİ

İngiliz haber kanalları Van’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme, Türkiye’de bulunan muhabirlerine ve çeşitli yetkililere bağlanarak bültenlerinde geniş yer veriyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Van’daki arama kurtarma çalışmalarının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyaretin görüntülerini yayımlıyor.

İstanbul’daki muhabiri David O’Byrne’a sık sık bağlanan BBC, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildiriyor. Kızılay yetkililerinin görüşlerine de yer veren BBC, bölgeye sağlanan yardımlara ilişkin bilgileri aktarıyor.

Sky haber kanalı ise haber bültenlerinde ilk sırada yer verdiği Van’daki depreme ilişkin bölgede artçı şokların devam ettiğini aktarıyor. Sky, çöken binalara ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüleri yayımlıyor.

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES GENİŞ YER VERDİ

ABD’nin New York Times (NYT) ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri internet sayfalarında, Van’daki depreme, AA muhabirlerinin felaket bölgesinde çektikleri fotoğrafları da kullanarak ilk sayfadan geniş yer verdiler.

NYT gazetesi internet sayfasında, AA’nın deprem bölgesinde çektiği fotoğrafları kullanarak verdiği haberinde, Van’daki şiddetli depremde en az 89 kişinin öldüğünü, yüzlerce yaralı olduğunu duyururken ölenlerin sayısının artmasının beklendiğini, pek çok insanın çöken binaların altında kaldığı haberlerinin geldiğini duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arama kurtarma çalışmalarını yerinde görmek ve hasarı yerinde görebilmek için derhal Van’a gittiği belirtilen haberde, İsrail’in Türkiye’ye deprem felaketinden dolayı yardım talebinde bulunduğu da vurgulandı.

WSJ gazetesi de haberinde Türk televizyon kanallarının en az 85 kişinin öldüğünün teyit edildiğini duyurduklarını, ancak ölü sayısının artmasının beklendiğini söylediklerini yazdı.

Haberde İsrail’in yanısıra, ABD, Yunanistan ve başka ülkelerin Türkiye’ye yardım talebinde bulundukları, ancak henüz Türkiye’nin uluslararası yardım talebinde bulunmadığı da belirtildi.

-Deprem Kazak basınında- Öte yandan, Kazakistan basını da Van’daki depreme ilk saatlerinden itibaren geniş şekilde yer verdi.

Kazakistan’a yayın yapan bir çok internet sitesi ile gazetelerin internet sayfalarından Van’da meydana gelen depremle ilgili haberler son dakika haberleri olarak arka arkaya verildi.

Kazakistan’ın en büyük haber sitelerinden Newskaz.kz internet sitesi Van’da meydana gelen depremin 7,2 büyüklüğünde olduğunu ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade ederken, depremin Ermenistan ve Azerbaycan’dan da hissedildiği duyuruldu.

Kazak internet haber sitelerinde, bölgede görülen en büyük depremlerden biri olduğu belirtildi ve çok sayıda binanın yıkıldığı duyuruldu. Haberlerde, bir çok ülkenin Türkiye’ye yardım teklif ettiği de kaydedildi.

Haberin Devamı

TALABANİ, CUMHURBAŞKANI GÜL'E MESAJ GÖNDERDİ

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini bildirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Talabani mesajında, "çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralanmasına sebep olan ve kardeş Türk halkına acı veren doğal afeti büyük kaygı ve üzüntüyle öğrendiklerini" aktararak, "Kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor, ölenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Mesajında, duydukları üzüntüye dile getiren ve hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türk devleti ve halkına başsağlığı dileğini belirten Talabani, "Türk halkının bu acıya tahammül edecek güçte ve bu afetin tesirini hemen üzerinden atmaya muktedir" olduğuna inandıklarını kaydetti.

BM: "YARDIMA HAZIRIZ"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından Türk yetkililerle temasta olduklarını belirterek "Bizden yardım talep edilirse göndermeye hazırız" dedi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban’ın Van’da meydana gelen depremde hayat kaybının olmasından ve yıkımdan dolayı "derin üzüntü" duyduğu, Türk hükümeti ve Türk halkına başsağlığı dilediği belirtildi.

Açıklamada, "Genel Sekreter, Türk yetkililerin deprem felaketinin ardından son derece hızlı bir şekilde harekete geçmesini takdir ediyor. BM Türkiye’de yetkililerle temasta ve talep edilirse yardım göndermeye hazır" denildi.

İRLANDA VE SIRBİSTAN'DAN TAZİYE MESAJI

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, Van’da meydana gelen depremle ilgili taziye mesajı yayımlayarak, kurtarma çalışmalarında yardıma hazır olduklarını bildirdi.

İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gilmore, Van’da bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Türk hükümetine ve halkına derin üzüntülerini bildirdi.

Can kaybının en az düzeyde tutulabilmesi için acil ve etkili müdahalenin önemini vurgulayan Gilmore, Türkiye’nin bu tür krizleri karşılamaktaki büyük tecrübesine rağmen, bakanlık yetkililerine, İrlanda’nın kurtarma çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğini değerlendirmeleri talimatını verdiğini bildirdi.

İrlanda hükümetinin "Irish Aid" programı çerçevesinde hizmet veren acil müdahale güçlerinin gerektiği takdirde bölgeye hemen sevk edilebilmeleri için hazır konumda tutulduğunu belirten Gilmore, bölgeye insani yardım malzemesi gönderebileceklerini de kaydetti.

Sırbistan’da Devlet Başkanı Boris Tadiç de, Van’da meydana gelen depremle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e taziye mesajı yolladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinde de yayımlanan mesajda, Devlet Başkanı Tadiç, yaşanan depremden dolayı hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletirken, yaralananlara da acil şifalar diledi.

Tadiç, mesajında, Sırbistan olarak dost ülke olan Türkiye’ye her konuda desteğe hazır olduklarını iletti.