Dünya Venezuela’ya BM uyarısı

Venezuela’ya BM uyarısı

09.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

BM, tartışmalı seçimin ardından olayların devam ettiği Venezuela’da 1 Nisan’dan beri 124 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, hükümete aşırı güç kullanımına son verme çağrısında bulundu

Venezuela’ya BM uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Venezuela’da protesto gösterileri sırasında sistematik ve geniş çaplı aşırı güç kullanımıyla keyfi gözaltılar dahil birçok insan hakları ihlalinin yaşandığını bildirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Ravina Shamdasani, Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Venezuela’da 1 Nisan’dan bu yana devam eden gösterilerde 124 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 46’sının güvenlik görevlileri, 27’sinin de hükümet yanlısı silahlı güçler tarafından öldürüldüğünü, kalanların faillerinin ise meçhul olduğunu söyledi.
Shamdasani, BM’nin Venezuela’daki gösteriler sırasında yaygın ve sistematik aşırı güç kullanımı ile keyfi tutuklamaların olduğu saptandığını belirtirken, “Bu insan hakları ihlalleri dışında protesto gösterileriyle bağlantısı olanları hedef alan ev baskınları, işkence ve kötü muamele uygulamaları rapor edildi” dedi. Shamdasani, Venezuela hükümetine ülkedeki gerilimi düşürme, protestoculara karşı aşırı güç kullanımı ile keyfi gözaltılara derhal son verme, gözaltındaki protestocuları bir an önce serbest bırakma çağrısında bulundu.
Başkana da hapis
Öte yandan ülkede muhaliflerle hükümet kanadı arasında yaşanan güç mücadelesi de devam ediyor. Yüksek Mahkeme, hükümet karşıtı protestoların yoğun olarak yaşandığı başkent Caracas’ın Belediye Başkanı Ramon Muchacho’yu 15 ay hapis cezasına mahkum etti. Yüksek Mahkeme, hükümet karşıtı protestocuların kentin güneyindeki Chacao ilçesinde kurduğu barikatların kaldırılması talimatı verildiğini, ancak Muchacho’nun bu talimatı yerine getirmediğini belirtti. Nerede olduğu henüz bilinmeyen Muchacho, sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajda, “Anayasal olan protesto hakkını garanti etmek gibi bir görevi yerine getirdiğim için devrimci adaletsizliğin tüm yükü omuzlarıma bindi” ifadelerini kullandı.
Venezuela’da muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Kongre üyeleri de, mutlak güç verilen kurucu meclisin kararlarını tanımayacaklarını bildirdi. Muhaliflerin kontrolündeki Kongre, kurucu meclisin eski Başsavcı Luisa Ortega Diaz’ın yerine hükümete yakın bir ismin getirilmesi ve kovuşturma için olağanüstü yetkiye sahip
olacak “hakikat komisyonu” kurulması yönündeki kararlarının tanınmamasını oy birliğiyle kabul etti.

Siber saldırı

Bir grup bilgisayar korsanı ise hükümete bağlı kuruluşların internet sitelerine siber saldırı düzenledi.
Kendilerine “İkili Muhafızlar” adını veren korsan grubu, saldırının, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “diktatörlüğünü” hedef aldığını savundu. Ülkede pazar günkü askeri üs saldırısını düzenleyenlere destek verdiklerini açıklayan grubun hedefleri arasında Venezuela hükümeti, Ulusal Seçim Konseyi ve Venezuela Deniz Kuvvetleri’nin internet siteleri yer aldı. Korsanlar, hükümetin internet sitesinde yayımladıkları mesajda, “Diktatörlük günlerinin sonuna gelindi” ifadelerini kullandı.
Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart’ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü. Ülkede mart sonundan bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde en az 124 kişi hayatını kaybetti.