DünyaVenezuela’ya baskı artıyor

Venezuela’ya baskı artıyor

02.12.2025 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ve Venezuela yönetimi arasındaki kriz devam ediyor. Venezuela, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela ve çevresindeki hava sahasının tamamen kapatılacağına ilişkin açıklamasının ardından “egemenlik ihlalini” gerekçe göstererek, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne şikayette bulunduğunu bildirdi.

Venezuela’ya baskı artıyor

Trump, Venezuela üzerindeki ve etrafındaki hava sahasının tamamen kapatılacağını belirtmiş, “Tüm havayolu şirketleri, pilotlar, uyuşturucu satıcıları ve insan kaçakçıları, Venezuela ve çevresindeki hava sahasının tamamen kapalı olduğunu dikkate alın” ifadelerini kullanmıştı. “Venezuela’nın hava sahasının kapatılmasının yakında bir hava saldırısı olacağı anlamına mı geldiği” sorusu üzerine Trump, “Bundan hiçbir anlam çıkarmayın” dedi.

Haberin Devamı

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ise bu durumu “sömürgeci bir tehdit” olarak nitelendirerek, “Venezuela hiçbir yabancı gücün emirlerini, tehditlerini veya müdahalelerini kabul etmeyecektir” demişti.

Venezuela’ya baskı artıyor

‘Terk et’ dedi

Öte yandan Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro ile telefon görüşmesi yaptığı haberlerini de doğruladı ancak bu konuda detay vermedi. Trump’ın görüşmede, Maduro’ya “hemen istifa ederek ülkeyi terk etmesi gerektiğini” söylediği, Maduro’nun ise serbest seçimler karşılığında ordu kontrolünün kendisinde kalmasını talep ettiği iddia edildi.

OPEC’e mektup gönderdiler

Nikolas Maduro hükümeti, ABD’nin Karayipler bölgesindeki askeri yığınağının enerji piyasasının dengesini ciddi biçimde tehlikeye attığı iddiasıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) bir mektup gönderdi. Mektupta, Venezuela’nın doğal enerji kaynaklarını kararlılıkla savunacağı vurgulanarak, ülkenin hiçbir şantaja ya da tehdide boyun eğmeyeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler