Dünya Wall Street'in yatırım danışmanı Madoff'a ‘ev hapsi’

Wall Street'in yatırım danışmanı Madoff'a ‘ev hapsi’

18.12.2008 - 12:07 | Son Güncellenme:

.

Wall Streetin yatırım danışmanı Madoffa ‘ev hapsi’

ABD'de 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan ve 20 yıl hapis cezası alması beklenen Wall Street'in yatırım danışmanı Bernard Madoff'a ‘ev hapsi’ cezası verildi. ABD federal savcılığından yapılan açıklamada, yalnızca zenginleri değil, süper zenginleri bile dolandıran eski Nasdaq Borsası Başkanı Madoff'un cezasını New York'un ünlü Park Avenü'sünde bulunan 7 milyon dolarlık konutunda, ‘elektronik gözetim’ altında ’ev hapsi’ cezası çekeceğini açıkladı.
Wall Street'in en büyük yatırımcılardan olan Bernard Madoff, şirketleri üzerinden 50 milyar dolarlık yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmış, 70 yaşındaki Madoff, tutuklandıktan sonra 10 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı. Madoff suçlu bulunması halinde, 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezasına çarptırılması beklenirken, kendisine verilen ‘ev hapsi’ cezası ABD kamuoyunda şaşkınlık yarattı. 50 milyar dolar yolsuzluk yapmakla suçlanan eski Nasdaq Başkanı Madoff'a para kaptıranlar arasında ünlü yönetmen Spielberg de bulunuyor. Eski Nasdaq Borsası Başkanı Madoff'un uyguladığı ‘Ponzi Oyunu'nun (bir nevi borcu borçla ödeme) kurbanları arasında emlak zengini Mortimer Zuckerman, 1986 Nobel Barış Ödülü sahibi Elie Wiesel’in vakfı ve ünlü sinema yönetmeni Steven Spielberg’in yardım kuruluşu da bulunuyor. Madoff'a para kaptıranlar arasında Yahudi yardım vakfı Lappin, yerel yardım kuruluşları ve emeklilerin de olduğu belirtiliyor. Madoff'la yatırım bağlantısı olan kurumların riskleri ve kayıpları şöyle:
-İspanya'nın en büyük bankası Santander, Madoff Securities’teki riskinin 2.33 milyar euro (3.05 milyar dolar) olduğunu açıkladı.
-İspanya’nın ikinci büyük bankası BBVA, Madoff ile bağlantılı yatırımının 400 milyon doları bulduğunu ve bankanın müşterilerinin kaybının ise 300 milyon euro olduğunu açıkladı.
-İsviçre Bankası Benbassat'ın 935 milyon doları risk altında.
-İsviçreli Union Bancaire Privee’in kaybı 850 milyon dolar civarında.
-İsviçreli Reichmuth & Co'nun Reichmuth Matterhorn fonunun Madoff ile bağlantılı 325 milyon doları bulunuyor.
-İsviçre bankası Benedict Hentsch, 56 milyon frank (47 milyon dolar) büyüklüğünde risk taşıdığını açıkladı.
-UBS, yatırım bankacılığı biriminin küçük ve önemsiz miktarda karşı taraf riski taşıdığını açıkladı.
-EIM Group’un riski 230 milyon dolar.
-İngiltere'nin en büyük bankalarından Royal Bank of Scotland, kaybının 400 milyon sterlin olacağını açıkladı.
-İngiliz varlık yönetim firması Bramdean Alternatives, Madoff’la bağlantılı işlemlerin net varlıklarının yüzde 9.5’i kadar olduğunu açıkladı.
-HSBC Holdings’in kaybının 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
-Fransız BNP Paribas, 350 milyon euro (464.3 milyon dolar) büyüklüğünde potansiyel risk altında olduğunu açıkladı.
-Fransa’nın dördüncü büyük bankası Natixis de 605 milyon dolar kaybının olabileceğini belirtti.
-Axa’nın kaybının 100 milyon euro olması bekleniyor.
-Japon Nomura Holdings, Madoff ile bağlantılı 27.5 milyar yen (303 milyon dolar) açığı bulunduğunu, ancak sermayesine etkinin asgari düzeyde olacağını belirtti.
-İtalyan UniCredit SpA, Madoff’un fonuna 75 milyon euro yatırdığını açıkladı.
-Maxam Capital, 280 milyon dolar kaybetti.
-Ascot Partners'in 1.8 milyar dolarlık riski bulunuyor.
-Access International'ın riski 1.4 milyar dolar.