Dünya Wikileaks ile Guardian arasında gerilim

Wikileaks ile Guardian arasında gerilim

01.09.2011 - 15:18 | Son Güncellenme:

Wikileaks, Guardian gazetesini yayımladığı gizli yazışmalara editoryal müdahalede bulunduğu gerekçesiyle mahkemeye taşıyor.

Wikileaks ile Guardian arasında gerilim

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gizli yazışmalarını yayımlamasıyla gündemden düşmeyen Wikileaks, Guardian’ı belgeleri elden geçirmeden, ham şekliyle yayınladığı gerekçesiyle suçluyor.

Wikileaks, "Güvenlik tehdidi oluşturacağı" gerekçesiyle, belgelerde geçen bazı isimlerin ve bilgilerin üzerlerini karartarak yayına vermişti. Twitter’dan Wikileaks adına yapılan açıklamada, "Guardian’dan bir gazeteci, daha önce tespit edilememiş bir ihmal ya da kötü niyetle, Wikilieaks’in cablegate’le ilgili şifresini yayınladı. Dışişleri Bakanlığı’nı konuyla ilgili olarak bilgilendirdik ve yasal girişim başlattık" denildi.

Guardian gazetesi ise, iddiaları reddederek, muhabirinin Wikileaks arşivi için şifre yayımlamadığını bildirdi. Wikileaks’in gizli yazışmaları, Guardian, New York Times gibi dünyanın önde gelen gazetelerinde yayımlanarak, kamuoyuna duyurulmuştu.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ise 16 Aralık 2010 tarihinden bu yana İngiltere’nin doğusundaki Suffolk’da ev hapsinde tutuluyor. 40 yaşındaki Assange’ın İsveç’e iade kararını temyize götürdüğü dava süreci Temmuz ayında sona ermişti. Londra’daki Yüksek Mahkemenin temyiz duruşmasına ilişkin kararını bu ay içinde açıklaması bekleniyor.