Dünya Yasaklar kriz yarattı

Yasaklar kriz yarattı

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de vize yasağının ardından yaşanan kriz sürüyor. Trump, yasağa karşı çıkan adalet bakanını kovarken, Beyaz Saray uygulamaya uymayan bürokratlar için ‘Ya uy, ya da git” ifadesini kullandı

Yasaklar kriz yarattı

Vize yasağı nedeniyle eleştirilerin hedefi olan ABD Başkanı Donald Trump, eleştiriler karşısında geri adım atmıyor. Trump, 7 Müslüman ülke vatandaşlarına vize yasağına karşı çıkan Adalet Bakanı Sally Yates’i kovdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, vize sınırlamasının “yasal olarak problemli” olduğunu açıklayan Yates’in ‘kuruma ihanet ettiğini’ öne sürüldü. Eski başkan Barack Obama döneminde Adalet Bakanı yardımcılığı görevine getirilen Yates, Trump’ın aynı koltuğa aday gösterdiği Jeff Sessions Senato onayı alana dek “vekaleten” bakanlık görevini yürütüyordu. Beyaz Saray’dan görevden almaya ilişkin yapılan açıklamada, Virginia eyaletinden savcı Dana Boente’nin vekaleten bakanlık koltuğuna atandığı açıklandı. Trump, görevden almadan bir süre önce attığı tweet’te, Yates için, “Obama’nın Adalet Bakanı” ifadesini kullanmıştı.
“Ya uy, ya git”
Trump’ın eleştirilere karşı takındığı sert tavır ise mevcut krizi derinleştiriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, yeni düzenleme konusunda tepkilerini dile getiren devlet görevlileri hakkında, “Ya bu programa uymalılar, ya da gitmeliler. Bu, ABD’nin güvenliği ile ilgili” dedi. Cumhuriyetçi Parti’nin “ağır topu” Senatör John McCain’in parti için en üst düzey muhalif olduğu belirtiliyor. Cumhuriyetçilerin eski başkan adayı McCain, DAEŞ’e saldırı düzenlemek için ABD’ye gelmek isteyen Iraklı pilotların engellenmesini “Bu yanlış bir adım” sözleriyle eleştirdi.
“Tanımıyoruz”
ABD Yüksek Mahkemesi önünde toplanan onlarca Demokrat Parti vekili, binlerce protestocu eşliğinde, Trump’ın, vize yasağı kararını hiçbir şekilde tanımayacaklarını açıkladı. Binlerce kişinin katıldığı protestoda, Temsilciler Meclisi’nde Demokratların Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Senato’da Demokratların Azınlık Lideri Chuck Schumer ve Demokrat Parti’de bir dönem başkanlık adaylığı için yarışan Bernie Sanders da yer aldı.

4 günde 58 kişi İstanbul’dan ABD’ye uçamadı

Trump’ın, bazı ülke vatandaşları için getirdiği ABD’ye giriş yasağı nedeniyle Atatürk Havalimanından 4 günde Suriye, İran, Irak, Sudan, Yemen, Libya ve Somalili 58 kişi bu ülkeye gidemedi.

‘5 yaşındaki çocuğa kelepçe takıldı’ iddiası

Trump’ın vize yasağının ardından ABD vatandaşı İran kökenli 5 yaşındaki bir çocuk havalimanında 5 saat boyunca kelepçeli tutuldu. Olayla ilgili konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Yaş ve cinsiyetinden dolayı birinin ABD’ye tehdit oluşturmayacağını varsaymak yanıltıcı” dedi. Ailesiyle birlikte ABD’ye giriş yapmasına izin verilmeyen çocuğun geçen cumartesi Washington’daki Dulles Havalimanı’nda 5 saat boyunca kelepçeli kaldığı ifade edildi.