Dünya Yunanistan sınırını yapay zekâyla koruyacak!

Yunanistan sınırını yapay zekâyla koruyacak!

01.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan sınır polisi, Türkiye’den ülkeye Meriç Nehri yoluyla yasadışı bir şekilde geçmek isteyen göçmenleri durdurmak için koruma ağı oluşturuyor. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, Yunanistan, bu kapsamda Türkiye ile sınırına fiziksel ve yeni deneysel dijital bariyerler kuruyor. Sınıra kurulacak otomatik gözetleme ağıyla nehirde ve karada görev yapan devriyelerin projektör ve uzun menzilli akustik cihazlarla göçmenleri sınıra yaklaşmadan caydırması öngörülüyor. “Ses bombası” da denilen uzun menzilli akustik cihazlar, Türkiye sınırına doğru çok şiddetli ses yayabilecek.

Yunanistan sınırını yapay zekâyla koruyacak

 

Uzun menzilli kameralar, gece görüş ve çoklu sensörlerle donatılacak olan sınır gözetleme kulelerinden toplanan verilerse,  yapay zeka analizleri yardımıyla şüpheli hareketlerin tespit edilebilmesi için kontrol merkezlerine gönderilecek. Sistemin yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Yunanistan ayrıca, ABD ile Meksika sınırındakine benzer bir çelik duvar inşa ederek Meriç Nehri üzerinde sıklıkla kurulan yolların kapatılmasını da amaçlıyor.

Haberin Devamı

AB de, göçmen dalgasını engellemek için yapay zeka teknolojisiyle hazırlanan yeni sistemleri test ediyor. Birlik, güvenlik teknolojisi araştırmalarına 3 milyar euro bütçe ayırırken, geliştirilen sistemler Türkiye-Yunanistan sınırının yanı sıra Macaristan, Letonya ve AB’nin doğu sınırlarında test edildi. Bunlar arasında, yalan makinesi, göçmenlerin saklanabilecekleri bölgelerdeki ağaç ve yeşilliklerin “sanal ortamda silinmesi” gibi sistemler yer alıyor.