Dünya Zelenskiy'den son dakika açıklama! 'Ne yapacağımızı biliyoruz'

Zelenskiy'den son dakika açıklama! 'Ne yapacağımızı biliyoruz'

14.02.2022 - 19:54 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz ortak basın toplantısı düzenledi. Zelenskiy "Ukrayna’nın güvenliği Avrupa’nın güvenliğidir" ifadelerini kullanırken, Scholz ise, "Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bir kez daha ihlal ederse ne yapacağımızı biliyoruz" dedi. Ukrayna, Rusya'nın 16 ve 17 Şubat'ta saldırı düzenlemesini beklemiyor.

Zelenskiyden son dakika açıklama Ne yapacağımızı biliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Zelenskiy ve Scholz, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Zelenskiy yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın güvenliğinin Avrupa için kritik önemde olduğuna vurgu yaparak, "Ukrayna’nın güvenliği Avrupa’nın güvenliği demektir. Kuzey Akımı 2 projesinin risklerini de görüşmemizde değerlendirdik. Bunun jeopolitik bir silah olduğunu anlıyor ve enerji garantisi ile enerji güvenliği istiyoruz. Ukrayna’da bugün Avrupa’nın gelecekteki güvenlik mimarisi oluşturuluyor. Ukrayna’ya Avrupa’dan gelecek güvenlik, ekonomik ve enerjik destek çok önemli" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Kalanlar bizdendir"

Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı ihtimaline karşı ülkeyi özel uçaklarla terk eden milletvekillerine ve iş adamlarına seslenen Zelenskiy, "Kalanlar bizimle olanlardır ve bizdendir. Fazlalıklar gider, Ukrayna vatandaşları kalır. Size 24 saat içinde ülkeye dönme çağrısı yapıyorum. Aksi halde haklarında ciddi kararlar almak zorunda kalırız ve bu kararları alırız" ifadelerini kullandı.

“Öncelikle diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyoruz”

Scholz ise yaptığı konuşmada, “Öncelikle diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Herhangi bir askeri tehlike durumu olmamasına rağmen Rusya'nın Ukrayna sınırındaki tatbikatlarının kabul edilir bir durum değildir. Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bir kez daha ihlal ederse, ne yapacağımızı biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

“Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü esastır ve müzakere edilemez”

“Bir kez daha netleştirmek istiyorum, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü esastır ve müzakere edilemez” ifadelerini kullanan Scholz, “Şimdi Rusya'dan gerilimi düşürmeye yönelik adımlar bekliyoruz. Aksi takdirde ‘ağır ekonomik, jeopolitik ve mali sonuçları’ olacaktır. Bunu yarın Moskova'da da söyleyeceğim" dedi.

Almanya'nın son sekiz yılda ekonomik olarak Ukrayna'ya en çok destek olan ülke olduğunu hatırlatan Başbakan Schol, desteklerinin ve yatırımlarının devam edeceğini aktardı. Öte yandan Scholz, yarın Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Zelenskiyden son dakika açıklama Ne yapacağımızı biliyoruz

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı açıklama yaptı

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı Oleskiy Danilov, istihbarat verilerine göre Rusya'nın 16 ve 17 Şubat tarihlerinde ülkeye bir saldırı gerçekleştirmesini öngörmediklerini ifade etti.

ABD basınında yer alan Rusya’nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıracağı iddiaları üzerine Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı Oleskiy Danilov’dan açıklama geldi. Ukrayna istihbarat raporlarına göre konuşan Danilov, "Ülkemiz topraklarındaki mevcut riskleri anlıyoruz ama durum kesinlikle kontrol altında. Ayrıca Rusya’nın 16 ve 17 Şubat'ta geniş çaplı operasyon başlatacağını öngörmüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna hava sahasını kapatmayacaklarını da ifade eden Danilov, "Ukrayna'da neler olup bittiğinin tamamen farkındayız. Ne yapacağımızı ve nasıl davranacağımızı biliyoruz. Uçuşlara gelince, hava trafiğini kapatmıyoruz. Bunun için bir neden yok" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna-Rusya krizini ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve görüşmede Ukrayna-Rusya krizinin ele alındığı ifade edildi. Açıklamada, Blinken’ın ABD ve ortaklarının ekonomik ve finansal istikrar dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirttiği aktarıldı.

ABD'nin acil önceliğinin durumun gerginliğini azaltma çabalarını desteklemek olduğu ifade edilen açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri saldırısının hızlı, koordineli ve güçlü bir yanıtla karşılaşacağı vurgulandı.