Dünya Zorla itiraf!

Zorla itiraf!

26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AB yönetimi, yolcu uçağını kaçıran Belarus’a sert yaptırımları başlatırken, gözaltına alınan muhalif gazeteci Protaseviç’in zorla çekildiği tahmin edilen bir ‘itiraf’ videosu yayınlandı.

Zorla itiraf

Belarus’un, muhalif bir gazeteciyi gözaltına almak adına, Yunanistan’dan Litvanya’ya giden yolcu uçağını zorla indirmesinin yankıları devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) liderleri, önceki gece zirve toplantısında Belaruslu yetkilileri ve sektörel hedefleri içerecek yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması için karar almıştı. Ayrıca AB’de kurulu hava yolu şirketlerinin Belarus üzerinden uçmaması çağrısı yapılmış, Belaruslu hava yolu şirketlerine AB hava sahasının yasaklanması, bu şirketlerin uçaklarının AB havaalanlarına erişiminin engellenmesi de istenmişti. Liderler, ayrıca Minsk yönetime yeni ekonomik yaptırımlar uygulanacağı sözünü verdi.

Haberin Devamı

AB kararının ardından Avrupa’daki hava yolu şirketleri Belarus’un hava sahasını kullanmamaya başladı. Mevcut durumda Belarus hava sahasını ticari seferlerde ülkenin kendi hava yolu firması Belavia dışında sadece Avrupa dışındaki ülkelerin hava yolu firmaları kullanıyor.

Videosu çıktı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belarus hakkında AB’nin yaptırım kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Stoltenberg, “Bu bir devlet korsanlığıdır ve Minsk’teki rejimin temel demokratik haklara nasıl saldırdığının göstergesidir” dedi. Stoltenberg, “Acil bir uluslararası soruşturma yürütülmelidir. Gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşı Sofia Sapega derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

Öte yandan Protaseviç’in gözaltına alındığı Minsk havaalanında çekildiği anlaşılan görüntüleri de ortaya çıktı. Video klipte Protaseviç, sağlığının yerinde olduğunu söylüyor ve Belarus devleti tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları itiraf ederken görülüyor. Belaruslu aktivistler ve ana muhalefet lideri videoyu eleştirdi ve Protaseviç’in suçlamaları kabul etmeye zorlandığını söyledi. BBC’ye konuşan Protaseviç’in babası, oğlunun işkence görmesinden korktuğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Sakin kafayla...’

Öte yandan Ryanair’e ait uçağın Belarus’un başkenti Minsk’e acil iniş yaptırılmasına ilişkin Rusya’dan ilk değerlendirme geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, “Bu durumun aceleyle, sıcak sıcağına değil, mevcut tüm bilgiler temelinde değerlendirilmesinden yanayız... Bu durumu ayık kafayla değerlendirmek önemli” ifadelerini kullandı.

Belarus yönetiminin, “bu konuda şeffaf hareket etmeye, tüm uluslararası kurallara uymaya ve gerekirse uluslararası uzmanları kabul etmek dahil tam şeffaflığı garanti etmeye” hazır olduğunu kaydettiğine dikkat çeken Lavrov, “Bunun kesinlikle mantıklı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Belarus’un, ilgili havacılık yönetiminin uluslararası kurallar kapsamında hareket ettiğini teyit eden tüm materyalleri sağlamaya hazır olduğu vurgulandı” dedi.

Haberin Devamı

Zorla itiraf

Pilotu böyle kandırmışlar!

Belaruslu yetkililerin, Ryanair firmasına ait uçağın pilotunu nasıl kandırdıkları ortaya çıktı. Buna göre Belarus makamları, pilota, uçak içinde bulunduğu öne sürülen bombanın her an patlayabileceğini söyledi. Uçağın Litvanya’ya devam etmesi durumunda bombanın ‘aktive olacağını’ söyleyen yetkililer, uçağı derhal yön değiştirmeye ve Minsk’e iniş yapmaya zorladılar. Uçağa, bir Belarus savaş uçağı da eşlik ediyordu.

Bununla birlikte Belarus’un bomba ile ilgili yalanı da ortaya çıktı. Belarus, uçağın, Hamas tarafından ‘bomba tehdidi’ aldığı gerekçesiyle zorunlu iniş yaptığını açıklamıştı. Ancak Hamas iddiaları yalanladı. Örgüt zaten daha önce İsrail ve Filistin dışında herhangi bir eylemde bulunmamıştı.