Ege 100 bin değil 500 bin ton!

100 bin değil 500 bin ton!

28.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği panele katılan Dr. Enver Yaser Küçükgül, eski kurşun fabrikasında 100 bin ton atık olduğu tespitinin yanlış olduğunu belirtti, “500 bin tonun üzerinde” dedi

100 bin değil 500 bin ton

Gaziemir Belediyesi, Emrez Mahallesi’ndeki İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen, radyasyon yayan atıklarla ilgili panel düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı’ndan emekli Dr. Enver Yaser Küçükgül, konuk oldu. Küçükgül, “Orada çok yüksek radyoaktif malzeme konmuş ki tüm malzeme duvarlar aşırı yüksek radyoaktif hale gelmiş. Uluslararası Radyasyon Kurumu yıllık ortalama ‘1 (MvS) Mili Sivert’ değeri normal kabul eder. Burada ölçtüğümüz değer yıllık 219 Mili Sivert. Bu kirlilik yağmurlar aracılığıyla her yere taşınır. Gaziemir’den yağmurla akan su kuyulara, Ege Denizi’ne ulaşır. Ege Denizi’nden çıkan balığı yiyen herkes bu radyasyondan etkilenir” dedi.

Haberin Devamı

DNA’yı bozuyor

Radyoaktif kirliliğin sağlık üzerindeki etkilerine değinen Küçükgül, “Radyasyon kemiklerde, ciltte, üreme organlarında, tiroit ve gözlerde etki yaratır. En çabuk gözleri tahrip eder bu sebeple katarakt dünyada ve ülkemizde hızla artıyor. Radyoaktif madde DNA’yı bozar, dolayısıyla gen bozulmalarına sebep olur” diye konuştu.
Nükleer atık sorunun 2007 yılında kamuoyuna yansımasına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu fabrikanın durumundan çok daha önceden haberdar olduğunu dile getiren Küçükgül, “100 bin tonun aksine alanda 500 bin tonun üzerinde nükleer radyoaktif madde var” ifadesini kullandı. Dr. Küçükgül, alandaki atıkların bertaraf edilmesi için belirlenen maliyetin 2008 yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre 65 milyon 610 bin lira olduğunu da vurguladı.
Atıkların temizlenmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Başkan Halil Arda da, “Emrez Mahallesi’ndeki eski kurşun fabrikasının olduğu alan nükleer atıkların gönderildiği bir çöplüğe dönüşmüş durumda. İlçemiz, ilimiz, ülkemiz nükleer çöplüğe dönüştürüldü. Bu sorunu 14 yıldır dile getiren bilim adamları, bu soruna sahip çıkan insanlarımız, bu sorunu mahkemelere taşıyan avukatlarımız var. Soru önergeleri, araştırma önergeleri veren milletvekillerimiz var. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu kadar mücadeleye rağmen maalesef atılmış hiçbir adım yok. Tehlikenin farkında olmayan insanlar var. Özellikle o yöredeki insanlar tehlikenin farkında değiller. Bu sorunun takipçisi olacağım” dedi.

Haberin Devamı

‘Hazine fazlalığını vatandaşa devredin’

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 1 milyon 220 bin metrekarelik büyüklüğüyle İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanı olan Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Bölgesi’ndeki hazine miktar fazlalıkları sorununa dikkat çekmek için iki mahallenin sakinleriyle bir araya geldi. Hazine miktar fazlalıklarının vatandaşa bedelsiz olarak ya da iz bedelle devredilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrı yapan Arda, “Mahalleli olarak hep birlikte sorunu sahiplenelim, çözüm için sesimizi yükseltelim” dedi.