Ege100 yıllık gelenek yeniden canlandı

100 yıllık gelenek yeniden canlandı

04.07.2026 - 00:01 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın yüzyıllarca sırrını çözmeye çalıştığı efsanevi “İzmir Kırmızısı” ve Basmane’ye adını veren basmacılık kültürü, Büyükşehir’in tarihi konakta açtığı atölyede çocukların ellerinde yeniden hayat buluyor

Haberlerimizi Google'da Takip EdinGelişmelerden anında haberdar olun.Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin
100 yıllık gelenek yeniden canlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin üretim hafızasını yaşatmak amacıyla tarihi Fatma Mustafa Hasdemir Konağı’nda Basma Kalıp Deneyim Atölyesi’ni açtı. Aslına uygun üretilen 100 yıllık ahşap kalıplarla kumaşlara desen basan çocuklar, hem geleneksel zanaatı öğreniyor hem de meşhur “İzmir Kırmızısı”nın hikâyesiyle tanışıyor. Kültürel Miras Şube Müdürü Ayşegül Güngören, “Bir kültür mirasını yaşatmanın en etkili yolu onu deneyimlemekten geçiyor. Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip bu kalıplarla geçmişle gelecek arasında bir köprü kuruyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı
Haberin Devamı

100 yıllık gelenek yeniden canlandı

Yeni üretim modeli hedefleniyor 

Kısa sürede yoğun ilgi gören projenin, ilerleyen süreçte tasarımcılar ve üniversitelerle iş birliği yapılarak İzmir’e özgü yeni bir üretim modeline dönüştürülmesi hedefleniyor. Sokakta oynarken su içmek için tesadüfen girdikleri konakta basmacılık zanaatıyla tanışan ve atölyeden ayrılmak istemeyen 9 yaşındaki Rümeysa Kurt ise mutluluğunu dile getirdi. İlk kez baskı yaptığını söyleyen küçük Rümeysa, “Baskı yapmayı çok sevdim, kumaşın üzerine çiçek desenleri yaptım. Yaptığım baskıyı eve götürüp yastık kılıfına dönüştürmek istiyorum” sözleriyle yaşadığı heyecanı paylaştı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

100 yıllık gelenek yeniden canlandı

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler