Ege ‘Aeneas ile kültürler buluşacak’

‘Aeneas ile kültürler buluşacak’

04.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İtalya arasında ortak kültür mirası oluşturacak Aeneas Kültür Rotası’nın sertifika töreni Edremit’te yapıldı.

‘Aeneas ile kültürler buluşacak’

Törende, Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Konseyi onaylı Aeneas Kültür Rotası’nın sertifikası Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü Direktörü ve EPA İcra Kurulu Sekreteri Dr. Stefano Dominioni tarafından Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’a takdim edildi. Başkan Arslan, “Aenesas, İda’nın ağaçlarından gemiler yaptı. O gemiler onu Roma İmparatorluğu’nun kuruluşuna taşıdı. Yıllar sonra da Fatih Sultan Mehmet’in de, İda’nın ağaçlarından gemiler yaptığını görürüz. Bugün bu ağaçlar, bu dağlar, bu coğrafya birlikteliğimize, barışa, diyolağa ev sahipliği yapıyor. Bizi kültürlerarası etkileşime taşıyacak, kültürel imkanları sunuyor. Biz, projemizin başlangıcını İda Dağı’nda yaptık. Bitişi de yine İda Dağı’nda yapıyoruz. Truva’dan kaçarken, elinde küçük oğlu ve sırtında yaşlı babasını taşıyarak Avrupa medeniyetini kuran tıpkı kahraman Aeneas gibi bizler de tarihimizi sırtımızda, geleceğimizi elimizde tutarak barış, kardeşlik ve yeni kalkınma ufuklarına doğru hep birlikte yürümeye devam edeceğiz” dedi. Türkiye ile birlikte beş ülkenin dahil olduğu Aeneas Kültür Rotası, Çanakkale’den başlayarak Edremit’te bulunan Antandros’da yaşamının bir bölümünü geçirip daha sonra Roma’yı kuran Truvalı Aeneas’ın hikayesiyle can buluyor.

Haberin Devamı

2 Temmuz Parkı’nda yaşayacaklar

Sivas Madımak katliamının 29. yıldönümünde Edremit Belediyesi, Altınoluk Mahallesi’nde ‘2 Temmuz Parkı’nı hizmete açtı. Açılışta, katliamda hayatını kaybedenler anıldı. Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “33 yazar, şair, sanatçı ve aydınımızı saygıyla anıyoruz. Işıklar içinde uyusunlar. ‘2 Temmuz’da neden bir park açılıyor’ diye aklınıza gelebilir. Yakın tarihimizin en karanlık gününü hatırlarız. Parkımız ise ülkemizi karanlığa boğmak isteyenlere karşı rengarenk cevabımızdır” dedi. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada ölümsüzlüğü simgeleyen zeytin ağaçları var. Yitirdiklerimiz bu parktaki zeytin gibi ölümsüzdür. Onları unutmadık, unutmayacağız. Çocuk oyun grupları ile spor sahası, fitnes aletleri, yeşil alanlar ve zeytin ağaçları kalbi Cumhuriyet’le atan çağdaş Altınoluklulara armağan olsun.”