Ege Alsancak bu kez cehennem

Alsancak bu kez cehennem

30.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ümit belli değil

Alsancak bu kez cehennem






Sezonun ikinci yarısına Kocaeli yenilgisi ile yaralı başladı Altay... Puan cetvelinde 10. sıraıya gerilerken, lider Sakarya ile arasındaki puan farkı da 11'e yükseldi. Ama hesaplar değişmedi. Hedef inatla Süper Lig. İlk yarıda iç saha maçlarında İzmir rakipler için cennetti. Şimdi Teknik Direktör İlyas Tüfekçi ve ekibi, önümüzdeki üç hafta oynanacak Adana Demirspor, İzmirspor ve Karşıyaka maçlarında fobiyi yenmeye kararlı. Milliyet Ege spor yazarlarına göre, Altay'ın bu haftadan itibaren beklediği istikrarı yakalaması şart. Bu maçları kazanacak güç ve kadro da bu takımda mevcut. İşte yorumlar:

Forvetin vazgeçilmezleri
M.EVREN: Altay, son oynanan Kocaeli maçında, hemen hemen ilk yarının 11'iyle mücadele etti. Bir tek yeni transfer Sedat vardı. Onu da Karşıyaka maçında izlemiştim. Pek artı katkısı olmadı. Asker gibi oyuncu. Göztepe'den alınan Tanju ikinci yarıda oynadı. Her zaman söylüyorum, forvette Fatih - Ümit - İbrahim üçgeni bozulmamalı. Çünkü bu takıma vizyon katıyor. Ama Fatih de, Ümit de sakat. Hücum Murat Alemdar'a kaldı. İbrahim'in serbest oyunu bitirici olamadı. Kaleci Bulut, iki üç güzel kurtarış yaptı. Sonuç olarak Altay, Süper Lig adayı olarak yara aldı ve kanımca hedeften uzaklaştı. Adana Demirspor'un bu haftaki Altay karşısında şansı ne olur? Eğer rakibe 1 puan verirse, kesinlikle yukarıları düşünemez. Liderle arasında 11 puan var. Kulüpte umut "Üç maçı mutlak alacağız" şeklinde. Nasıl tulum çıkarırlar bilemiyorum. Ama inşallah umdukları gibi olur. Adana DS takımı, Göztepe maçında çok sarı kart gördü. Altay karşısına eksik çıkabilirler. Bana göre Altay karşısında Güneydoğu ekibinin şansı yok. Altay çok iyi bir skorla bu işi kapatır. Alsancak Stadı'nda sorun çıkacağını sanmıyorum. Çünkü bu takımın 11'i gayet iyi.

Kazanmak için herşey var
B. BUDA: Tartışılmaz bir gerçek var. Artık İzmir takımlarının kendi alanlarında oynadıkları maçlarda puan kaybına tahammülleri yok. Bunu geçen hafta yaşadık. Karşıyaka ve İzmirspor, evinde 6 puan çıkardı. Bu gelenek bu hafta da sürdürülmeli. Artık Alsancak'ı puan cenneti değil, puan cehennemi biçimine dönüştürmek koşul oldu. Altay'ın geçen hafta gol yollarında sorunları oldu. Kötü bir penaltı nedeniyle yakınmalar var. Ümit İnal'ın yokluğu önemli bir etmen olarak ön plana çıktı. Hem deneyim olarak, hem golcü kimliği ile Altay'a çok şey katıyor. Bir gerçek daha var ki, kadro budur. Yani birinci yarının hemen hemen aynı kadrosu. Eksilen bir tek, sakatlığı nedeniyle Fatih var. İbrahim'in Beşiktaş'a verilmesi ile psikolojik yapısında değişime uğrayıp, uğramayacağına ilişkin kuşkular da devam ediyor. Ama futbolda bir gerçek daha var ki, bir maç ancak rakipten bir fazla gol atarak kazanılıyor. Geçen haftaki o yenilginin sıkıntısını dileriz ki Altay bir biçimde üzerinden bu hafta atsın. Ve ikinci yarının ikinci maçında güzel bir galibiyet alıp, matematik olarak var olan umutlarını sürdürsün. Altay'ın kadrosu ile Adana Demirspor'a baktığımızda, tartışmasız Altay bu maçı kazanmalıdır, kazanacaktır da. En azından o gücü var.

Çıkış trendine geçer
F.TANFER: Altay, Kocaelispor maçını kaybederek zirve yarışında yara aldı. Şimdi ilk üçe girmek için tek alternatifi, bundan sonraki müsabakalarda, ortada olan 48 puana talip olması. İlk önemli durak da Adana Demirspor maçı. Kazanırsa, hem kendisini rahatlatacak, hem de bundan sonraki iki hafta İzmir'de oynayacağı müsabakalar için moral toplayacak. Unutulmasın, kazanamadığı taktirde sıkıntılı günler başlayacak. Kocaeli maçında (Digitürk'ten aldığım istatistiklere göre) 14 korner attı, Kocaeli 6 korner atı. Kaleye 22 şut gönderdi, Kocaeli ise 14 şut attı. Bu rakamlara göre Altay'ın o maçı kazanamamasına akıl sır ermiyor. Ümit İnal'ın olmaması, elbette büyük bir eksiklik. Ama böylesine hedefi olan bir takımın da herşeyini Ümit İnal'a bağlaması, bana göre doğru bir düşünce değil. İlyas Tüfekçi gibi hırslı bir hocanın, gerekli düzenlemeleri yapıp, Altay'ın çıkış trendini yakalayacağına inanıyorum. Bu konuda ilk etap Adana Demirspor müsabakası. Bunu da kazanmak zorunda.

Strateji iyi belirlenmeli
R.TUYURAN: Altay'ın stratejisini belirlerken, bir yerde hata yapmaması lazım. Adana Demirspor, Mersin İ.Y, İzmirspor, Yozgat gibi altındaki takımlarla oynamakla, üstündeki takımlarla oynamak arasında strateji farkı oluşturmalı. Yani "Ben eğer şampiyonluğa oynayacağım" diyorsa, üstündeki rakipleri yenmek ya da yenilmemek zorunda. Ligde 18 hafta bitti, kaldı 16 hafta. Yukarıdakilere karşı yapılacak hatalar, telafisi mümkün olmayan yerlere geliyor. İlk hafta 34 puanlı Kocaeli ile 24 puanlı Altay karşılaştı. Altay yenseydi 27 yapar, Kocaeli 31'de kalırdı. Bu durumda aradaki puan farkı korunurdu. Ama bu şansını kaybetti. Şimdi Altay, Adana Demirspor'u yener inancındayım. Bunu gerçekleştirmekle de sadece rakipleriyle arasındaki farkın korunmasını sağlayabilir, artıya geçemez. Bu etapta bir avantajı var Altay'ın. O da, Süper Lig iddialısı Sakarya, Vestel gibi takımlarla evinde karşılaşacak. Bunlara karşı hata yapmaması lazım. Üç dört maçlık bir seri gerekiyor. Üstündeki rakiplere karşı kazanırsa, "Yarışta ben de varım" diyebilir. Adana DS maçını ise yalnız kendisi değil, hemşehrilerine destek için de kazanmalı. Hatırlatmak gerekir ki kronikleşmiş sorun, Ümit'in oynamadığı maçlarda hücumda çabuk top kaybetmesi. Giden toplar çabuk geri dönüyor.

Altay'ın gol alanlarındaki deneyimli ismi Ümit İnal, dizinde oluşan ödem nedeniyle geçen haftaki Kocaeli maçında forma giyemedi. Tedavisi süren futbolcunun bu hafta oynayıp oynamayacağı, yapılacak son kontrolden sonra netleşecek. Siyah Beyazlı ekibin Teknik Direktörü İlyas Tüfekçi ise öğrencilerinin önümüzdeki üç iç saha maçından dokuz puan çıkararak beklediği patlamayı gerçekleştireceğine inanıyor.

Kaf Kaf, rehavete kapılmazsa hırpalar



R.TUYURAN: Karşıyaka'yı Mersin galibiyeti rahatlatmış olabilir. Geçen hafta seyrettiğimiz Kaf Kaf, ilk devrede bıraktığımız takım değil. Bütün oyuncuları diri. Rakibi sindirdiler, hırpaladılar. Antalyaspor'u da İzmirspor karşısında izledim. Mersin'den farklı değil. Karşıyaka, Mersin maçındaki oyununu yansıtabilirse, bu maçın hakimi olur. Ancak rehavet olmamalı. Bana göre KSK'nin galibiyet şansı çok yüksek. Akdeniz ekibi, bir süre sonra oyundan düşüyor. İzmirspor, Antalya'yı geçen hafta çok kısa kısa bölümlerde pres yaparak oyundan düşürdü.
B.BUDA: Antalyaspor, her ne kadar topla oynamayı seven, iyi denilebilecek bir takım olsa da, bu takım üzerinde baskı oluşturduğunuzda oyundan düşürebiliyorsunuz. Geçen hafta izlediğimiz Karşıyaka'da ise savunma sorunları var. İyi organize olursa banko yener.
M.EVREN: Antalya geçen hafta ağır ve tutuktu. KSK'nin görüntüsü ise çok atak. Bu performans tekrarlanırsa, Karşıyaka hiç zorlanmaz. Ancak yediği 3 golü bu takıma hala yakıştıramıyorum.
F.TANFER: Karşıyaka, Mersin'i yenerek çıkış yakaladı. Antalyaspor maçı, bu çıkışın devamı olabilir. KSK'li dört oyuncunun şu anda Antalyaspor'da oynuyor olması nedeniyle, müsabakanın stresi ve temposunun yüksek olacağına inanıyorum.

Denizli'nin kadrosu kazanmaya mecbur



F.TANFER: Süper Lig'e çıkmada en avantajlı takımımız Vestel . Denizlispor ile oynadığı Türkiye Kupası müsabakasındaki yorgunluk, herhalde pazar gününe kadar geçer . Yeni alınan golcüler Cafer, Coşkun'un kalitesi belli. Artık sıkıntı çekmeyecektir. Türk Telekom'u kesinlikle yenmeli.
M.EVREN: Vestel ilk yarıya iyi başladı, kötü bitirdi. Devre arasında alınan Bülent, İbrahim, Coşkun, Cafer, Mustafa, Uğur İnceman flaş isimler. Yarım takım transfer etti. Yozgat'ta alınan 4 - 1'lik galibiyet de büyük moral verdi. Mustafa Denizli'nin kurduğu 11, bu hafta da zorlanmayacaktır. Kalite olarak bu ekip 1.Lig'de oynayabilecek düzeyde.
B.BUDA: Geçen hafta "Artık top Mustafa Denizli'de" dedik. Yozgat'ta gerekeni yaptılar, buzlu sahada çok önemli bir galibiyet çıkardılar. Manisa'da golcü zenginliği var. Ligin ilk yarısına baktığımızda bu takım kendi alanında sorunlar yaşadı. Umarım, bu etapta tekrarlanmaz. "Telekom'u evimde rahat yenerim" gibi yanlış bir düşünceye girilmemeli.
R.TUYURAN: Yozgat gibi zor bir deplasmanda, farklı galibiyetle moral tazeledi. Vestel takımında topu çok iyi kullanan oyuncular var. Telekom'da da bu ligin en iyi top kullandırtmayan oyuncuları var. Vestel'in ikilemi bu zaten. Kora kor bir mücadeleye girerse bu maç, kim ayakta kalırsa o kazanır. Vestel'in bu maçı alması şart.

Duygusallığı ağır basacak bir maç



B.BUDA: İzmirspor haftaya moralli girdi. Üstelik Antalya maçında Çetin (sağ kanat) ve Serkan (sol kanat) gibi iki önemli oyuncusu yoktu. Bu hafta Göztepe karşısına eksiksiz çıkarsa çok avantajlı. Göztepe ise müthiş bir bunalım yaşıyor. Bu hafta başarılı olabilmesi için olağanüstü futbol sergilemesi gerekiyor. nR.TUYURAN: İlk yarıda bıraktığımız İzmirspor'dan çok daha iyi bir takım var. Hem moral, hem fiziksel durum, hem de oyun olarak... Göztepe, çöküş yaşıyor. Bu ortamdan nasıl çıkarlar bilemem. Ama bir gerçek var, bu maç oynanacak. İzmirspor'un en büyük problemi, Göztepe'nin yaşadığı sorunlardan etkilenmesi olur. Birinden biri yanacak. Ama yanmaya daha yakın duran takım Göztepe.
M.EVREN: Göztepe'de elden kaçan futbolcular var. Hepimizi üzecek kadar kötü durumdalar. İşleri çok zor. İzmirspor'u ise geçen hafta alkışladık. Uyumlu bir 11 var sahada. Ama dikkat, "Nasıl olsa yenerim" mantığı ile gevşememeli.
F.TANFER: Göztepe'de sorunlar çözülse, herşeyin üstesinden gelebilecek bir kadro var. Yerel derbide iş yine büyük taraftara düşüyor. Oyuncular da bu maç için kenetlenmeliler. İzmirspor için devre arası takviyeler isabetli oldu. İki takım için de dramatik bir karşılaşma olacak.

EGE


Alsancak bu kez cehennem
Al, beyin yıkıyor