Ege ‘Aşırı kilosu ve şekeri olanlar dikkat!’

‘Aşırı kilosu ve şekeri olanlar dikkat!’

15.03.2020 - 00:02 | Son Güncellenme:

Prof. DR. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan Diyabetik Retinopati hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi.

‘Aşırı kilosu ve şekeri olanlar dikkat’

Özellikle Tip 2 şeker hastalığına bağlı olarak genellikle ileri yaşlarda görülen Diyabetik Retinopati’nin sinsi bir şekilde ilerlediğini belirten Erakgün, hastalığın genelde ileri safhalarda fark edildiğini ve görme kayıplarına yol açabildiğini belirtti.

‘Göz kontrolü şart’

Diyabet hastalığının vücudun genel sağlığının yanı sıra, gözleri de olumsuz olarak etkilediğini dile getiren Prof. Erakgün, “Diyabet, beyin, böbrek ve gözlerdeki küçük damar sistemlerini etkileyerek hastalıklara neden olur. Diyabetik retinopati kendini hemen belli etmez. Kişi görme konusunda bir sorun hissetmese bile uzun yıllar sonunda görme kaybı yaşayabilir. Hatta hastalığın ilerleyişine göre kör bile olabilir. Hastalık kendini belli edecek bulgular verince geç kalınmış oluyor. Tedavide ancak kısmi bir düzelme veya mevcut göz durumunun korunması sağlanıyor. Bu nedenle, şeker hastalığı bulunanlar mutlaka düzenli olarak göz kontrolünden geçmelidir” dedi.