Ege Atıktan elektriğe

Atıktan elektriğe

14.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık tesisleri, deneme üretimine başladı. Başkan Tunç Soyer, her ikisinin de yıl sonuna kadar tam kapasite hizmet vereceğini söyledi

Atıktan elektriğe

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözecek hem de atıklardan elektrik ve gübre üretecek. Depolama sahalarını kent ormanına dönüştürme çalışmaları kapsamında 60 dönüm alan rehabilite edilerek, ağaçlandırdı. Günde 800 ton atık işleme kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile günlük 1.600 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde deneme üretimi başladı.

Haberin Devamı

116 bin hane

Her iki tesisin yıl sonunda tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağını söyleyen Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, “Atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Çöp bir kaynaktır ve bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Türkiye’nin en modern atık yönetim tesislerini hizmete alıyoruz” dedi. Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş’teki tesiste saatte 20 megavat elektrik üretilecek, yıllık 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek. Günde 100 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

62 ton gübre

Bergama Entegre Atık Yönetim Tesisi de, Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa’nın katı atıklarını ekolojik ve ekonomik değere dönüştürecek. Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretilecek. Kaşıkçı Mahallesi’nde 280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulan tesiste saatte yaklaşık 10 megavat elektrik enerjisi üretilecek. Yaklaşık 58 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek. Günde 62 ton gübre üretilecek.