Ege Balkondan sofraya!

Balkondan sofraya!

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uzel, evlerde geçirilen zamanın artmasıyla vatandaşın balkon tarımına yöneldiğini söyledi “Bir ailenin bir aylık meyve ve sebze ihtiyacı karşılanabilir” dedi

Balkondan sofraya

Koronavirüs nedeniyle evlerde geçirilen zaman arttı, vatandaş hobilere yöneldi. Bunlardan biri de hem tasarruf sağlayan hem de kaliteli zaman geçirmek için bir uğraş olan balkon tarımı oldu. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, apartman dairelerindeki 10 metrekarelik balkonlarda 50 metrekarelik toprak alanı elde edilerek, bir ailenin bir aylık meyve ve sebze ihtiyacı karşılanabildiğini söyledi. Uzel, “Şehirde tarım yaklaşımı da aslında sürdürülebilirlik kavramından yola çıkarak şekillenen faaliyetlerden biri. Hatta evlerin balkon, apartmanların teras alanlarını keseye uygun farklı dekoratif yerleştirmelerle şekillendirebilecek dikey tarım uygulaması da bunlardandır” dedi. Uzel, “Klasik yetiştirme yöntemleri uygulanmak istenirse nane, fesleğen, roka, biberiye gibi farklı aromatik bitkiler başlangıç için pratik seçenekler. Çünkü üyesi fazla olan aromatik bitkiler mutfakta pencere önünde bile kolayca yetiştirilebilecek nitelikte. Filiz kısımları kopartıldığında yeniden yeşerir ve gelişirler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Püf noktaları

Apartman balkon veya teraslarında meyve sebze yetiştirmenin rahatlatıcı bir hobi olduğunu aktaran Doç. Dr. Uzel, balkon tarımında dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi, şunları söyledi:
“Kullanılan saksı, bitki köklerinin rahat hareket edebileceği ölçüde geniş, nemi yeterli süre muhafaza eden ve hafif bir materyalden seçilmeli. Kap hafif ve geniş olmalıdır ki, nemi çok saklamaması adına drenaj için kullanılabilecek çakıl taşları ekleme gibi farklı yöntemlerle ağırlığı zaten artacaktır. Kullanılan toprak, yine havalandırmaya uygun, temiz ve böceklerden arınmış olmalı. Eğer yetiştirilmek istenen bitki bir meyve fidesi ise, meyvelerin çekirdekten yetişen ve yetişmeyen türleri incelenmeli. Yetiştirilmek istenen bitkiye karar verildikten sonra ortamına doğru aktarım sağlanmalı, konum ve sulama yöntemi ise bitkiye uygun olarak belirlenmeli. Camla kaplanan balkonlar kötü hava koşullarından doğrudan etkilenmedikleri ve ışık alabildikleri için bitki yetiştirme konusunda elverişli ortamlardır.”

Haberin Devamı

Hastalıktan koruyun

Bitkileri hastalık ve zararlılardan korumanın da çok önemli olduğunu kaydeden Uzel, “Mantar oluşumuna karşı sıcak suda uygun miktarda bekletilen ve süzülerek sprey formunda kullanılabilecek toz tarçın, yağ-sabun-karbonatlı solüsyonlar, çeşitli aromatik ve otsu bitki özlerinden elde edilen karışımlar kullanılabilir” dedi.