Ege BARUTUMUZ BİTTİ

BARUTUMUZ BİTTİ

03.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomimiz berbat haldeyse, sportif başarıyı yakalasanız bile devamlılığı olmaz. Bu yüzden kulübe sürekli gelir kaynakları bulmak zorundayız

BARUTUMUZ BİTTİ

Tarihinde ilk kez mücadele ettiği 2. Lig’de sezonu hüsranla kapatan Altay, geçirdiği zor günleri ve yeni sezondaki yol haritasını Milliyet Ege’ye aktardı. Profesyonel Şube Başkanı Gürhan Özbelge ve İkinci Başkan Selim Koçbay ile gazetemizi ziyaret eden Başkan Ömer Hızlıok, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentin liderlerinin ilgisizliğinden şikayetçi olan Hızlıok, “Kader maçlarımızda hiçbir kent büyüğümüz yanımızda yoktu. Ancak diğer takımların deplasmanlarında emniyet müdüründen belediye başkanına, valisinden milletvekiline kadar herkes protokolde yanyana. Protokolde deli gibi tek başıma oturuyorum” şeklinde sitem etti. Hızlıok, sorularımızı içtenlikle cevapladı.

1-1.5 milyon lira bize yeter

* Sponsor arayışlarınız nasıl gidiyor? Sponsordan ne kadar destek istiyorsunuz ya da bekliyorsunuz?

- Bizim kulübün yapısı belli. Kabukları kırmak çok zor. Bu sene çok önemli şeyler oldu. Altyapının özerkleşmesi kongreden geçti. Sportif başarı bir şekilde yakalanabiliyor, başarısız da olunabilir. Bunlar futbolun içinde olan şeyler. Ama özerk yapının geçmesi, Altay’ın önüne bir isim konulabilmesi büyük bir olay. Kimse Altay’ın kapısında ‘sponsor olalım’ diye yatmıyor. Görüşmelerimiz sürüyor. Altaylı dostlarla konuşuyoruz. Gönlümüz 5 milyon lira ister ama bu çok zor. En azından alt rakam olarak 1-1.5 milyon civarı sponsorluk, bizi düzlüğe çıkarır.

Haberin Devamı

* Geçen yıl için ‘şöyle bir hata yaptık’ diyebiliyor musunuz?

- En büyük hatamız, çok transfer yapmaktı. 23 futbolcu almışız. Adana Demirsporlu bir futbolcu anlattı. Adamların yarısı, maç başlarını almamış. Peşinatlarının yarısını almışlar. Bu takım şampiyon oldu. Biz, peşinatların hepsini verdik, 6 tane maç başı dağıttık, primlerin hepsini verdik. Buna rağmen hiç ödeme yapmayan kulüp durumuna düştük!

Altay’a gelir kaynakları yaratmak lazım

* Ekonomiyi düzeltmek için projeleriniz var mı?

- Herkes ‘Seyit Mehmet Özkan gibi adamı nereden bulacaksın?’ diye soruyor. Bizim derdimiz öyle bir adam bulnmak değil ki... Bizim derdimiz Altay’ın ekonomisini düzlüğe çıkarmak. Kulübün çok borcu var. Biz özerk altyapıyı kurduğumuz zaman, ticaret yapabilme imkanı yakalayacağız. Altay sigortayı kurmak istiyoruz. Çok gelir gelmese de yaraya merhem olur. 1020 kongre üyemiz var. Aidiyet duygsuyla 1000 kişinin her biri 3’er 5’er poliçe yaptırsa, adam başı 3-4 bin lira yapar. Yılda 500-600 bin lira yapar. Bazen öyle bir duruma geliyorsunuz ki, kulüp personelinin maaşını, elektrik ve su parasını ödeyemiyorsunuz. Bu durumda sportif başarı nasıl konuşulur? Napolyon savaşı kaybedince, komutanına sormuş; “Savaşı neden kaybettik?” diye... Komutan da “99 tane sebebi var, bir tanesi barut bitti” demiş. “Yeter” demiş Napolyon, “Diğerlerini saymana gerek yok.” Yani bizim durumumuz bu. Barutumuz bitti, nasıl savaşacağız? Sadece bizim değil, tüm İzmir kulüplerinin barutu bitmiş. Savaşı hep kaybetmeye mahkumuz. Kimse bunu görmek istemiyor ama maalesef gerçek bu.

* Peki çözüm nedir?

- Çözüm şu: Yıllarca Nafiz ağabey şirketleşme modellerinden bahsetti. Herkes 300 bin lira koyacak. Bunlar olmaz. Ben küçük düşünmekten yanayım. Alt taraftaki kafeteryamızın kira sözleşmesi bitti. Oraya kaliteli bir firma ile aylık 20 bin lira kira geliri yaratabiliriz. Karşıda bir arazimiz var, 15 bin metrekare. Oradan da kira elde edebiliriz. Derdim şu: 40-50 bin lira sabit gelir yakalayıp, personelin sigortası, maaşı, elektrik ve su faturalarını garantiye almak. Artık ben sportif başarıdan emin değilim. Kaynak yaratırsak sportif başarı zaten gelir.

Seyircisi olmayan tiyatro kapanır

* Camia, sizin bu düşüncelerinize nasıl bakıyor?


- Geçen yıl, VIP dahil, toplam 80 bin 300 liralık kombine bilet satmışız. Biletlerin 30-35 bin liralık bölümünü yönetim almış, geri kalan kulübe kalmış. Seyircisi olmayan tiyatro kapanmaya mahkumdur. Hiç kimse bana bir şey söylemesin. Taraftar bana konuşacaksa, destek versin. Sen benden 80 bin liralık kombine alacaksın, onunda 35 binini yönetim alacak. Sonra sen benden hesap soracaksın. Böyle bir dünya var mı? Geçen sene 2 milyon 200 bin liraya takım kurduk brüt olarak. 83 bin lira biletten geldi. Bu açık nasıl kapanacak? Maça gelmek için bindiğin minibüs bileti 2 lira... Altay kulübünün geçen seneki maç başı bileti (kombine) 1 lira 60 kuruş...

Sadece Binali Bey ilgileniyor

* Sanırım camiadan pek destek alamıyorsunuz.


- Büyükşehir Belediyesi, profesyonel sporları desteklemiyor, tamam ama altyapılara destek çıksın. Altyapı tesisleri için katkı sağlasın. Altyapımızda 700 sporcu var. Bizimle sadece Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım Bey ilgileniyor. Avea ve TTNET ile İzmir kulüpleri ortalama 150’şer bin gelir sağladı. Büyük rakamlar değil, ancak bizimle ilgilenmesi yeter. Randevu veriyor, fikir soruyor. Bakan bizi karşısına alıp, Alsancak Stadı ile ilgili görüşlerimizi dinliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, bizi bir kere bile aramadı. Ben, bu kentin 5 dinamik kulübünden birinin başkanıyım. Para değil, destek istiyoruz. Geçen yıl tesislerdeki sahamızda kullanılmak üzere çim tohumu istedik, onu bile vermediler.

Alsancak Stadı giderse, Gürsel Aksel de gider

* Alsancak Stadı’nin kira krizi aşıldı mı?


- Biz şu anda sözlü olarak Alsancak Stadı’nı kiraladık zaten. Spor Bakanı Suat Kılıç’ın Olimpiyatlar’dan dönmesini bekliyoruz. Stadın yıkılmayacağına inanıyorum. Eğer Alsancak Stadı yıkılırsa, Gürsel Aksel Stadı da yıkılacak. İmzalanan protokol bunu gösteriyor. Çünkü Alsancak, Örnekköy Stadı’nın maliyetini karşılamıyor. Alsancak yıkılınca, sadece biz statsız kalmayacağız. İlla stat yapılacaksa Atatürk Stadyumu’nun bahçesine yapılabilir. Balçova tarafında imara açılacak yerlere yapılabilir. Dev statlara gerek yok, 15-20 bin kişilik butik statlar yeter.

Haberin Devamı

* Örnekköy’deki stat, Altay için ne anlam ifade ediyor?

- Büyük problemler çıkar. Yani bu durum, Galatasaray’ı Kadıköy’de maç yapmaya zorlamak gibi bir şey. Buca-Göztepe maçı, Buca’da güvenlik sağlanamayacağı gerekçesiyle Atatürk Stadı’nda oynanıyor. Örnekköy’de nasıl güvelik sağlanabilir?
Protokol tribününde tek başımayım

* Geçen sezon protokolün Altay’a hiç destek vermediğini sürekli tekrarladınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

- Balıkesirspor ile şampiyonluk mücadelesi veriyorduk. 24. haftada yenilmesek, belki Play Off’a biz kalacaktık. Fotoğraflara bir bakın. Protokol tribününde tek başıma oturuyorum, deli gibi. Balıkesir’in Emniyet Müdürü, Valisi, Belediye Başkanı, Başkan yardımcıları, milletvekilleri, hepsi orada. Sağıma bakıyorum Balıkesirli, soluma bakıyorum Balıkesirli... Sanki deplasman takımının başkanıyım. Sadece Konak Belediye Başkanımız Hakan Tartan yanımızdaydı, sağolsun. Valimiz Cahit Kıraç, geçen yıl tek maça gitti. O da Bucaspor-Elazığspor maçı... Elazığlı olduğu için... Biz İzmir’i yönetenleri, maçlarımıza bekliyoruz.

Haberin Devamı

Vali, pekala maddi yardımda bulunabilir

Haberin Devamı

* Mülki amirler, yasal olarak profesyonel kulüplere maddi destek sağlayamıyor, bildiğimiz kadarıyla...

- Celalettin Güvenç, Manisa Valisi idi. Manisaspor’a bir kuruş katkısı olmadı. Geçen yıl sezonun devre arasında Şanlıurfa’ya tayin oldu. Şanlıurfaspor’un Başkanı Kemal Bey, çok iyi dostumdur. Bizzat ondan duydum. Vali Bey, Özel İdare kaynaklarından 1 milyon lira aktarmış kulübe... Ege’deyken zırnık yok, Güneydoğu’dayken yağdır... Vali yardımcıları ile görüştüm, “Olmaz öyle şey, yanlış anlaşılma var” dediler. Kulüp başkanı yalan mı söyleyecek?

Haberin Devamı

Beyhan Çalışkan’a övgü yağdırdı

* Teknik Direktör Beyhan Çalışkan, Altay’a ilaç olacak biri mi?

- Erken konuşmak istemiyorum ama yöneticilik hayatımda karşılaştığım en pozitif hoca. Onun olduğu yerde kötü düşünmek mümkün değil. Futbolcularla müthiş bir hava yakaladı. Diyalogları
süper.

Transferde pasif değiliz

* Transferde yavaş gittiğiniz iddia ediliyor.

- Bu seneki en büyük transferimiz, Erdal Güneş. Şampiyon olduğumuz senelerde hep 4-5 oyuncu oynamış. Buca şampiyon olduğunda 5-6 oyuncuyla olmuş. Geçen sene kadronun tamamını lejyoner oyunculardan oluşturunca, frekans tutmadı. Yani kadronun tamamı para kazanmak için oynayan oyunculardan olunca durum böyle oluyor. İzmir ekonomisi bunu kaldırmıyor. Altay’ın özüne dönerek altyapıdan mutlaka futbolcu oynatması gerekiyor. Biz ekonomiyi düzeltmedikçe, sportif başarı yakalasak da devamlılığı olmaz.