Ege ‘Başarılı öğrenci iyi yurttaş’

‘Başarılı öğrenci iyi yurttaş’

09.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kitap okuma saati, etik değerler, bilişim-zekâ oyunları, yabancı dil ve müzikle öğrencilerine farklı nitelikler kazandırmayı amaçlayan Özel Yeşeren Okulları, yaşamda mutlu olan bireyler yetiştirme yolunda hızla ilerliyor.

‘Başarılı öğrenci iyi yurttaş’

Özel Yeşeren Okulları, anadolu lisesiyle Bornova merkezde; anaokulu, ilkokul ve ortaokuluyla EVKA 3’teki yeni binasında hizmet veriyor. Bornova’daki binasında önümüzdeki öğretim yılından itibaren fen lisesiyle de faaliyetini sürdürecek olan kurum, eğitim programı ve kadrosuyla iddialı... Eğitim Koordinatörü Günay Sağlık, anasınıfından liseye, benimsedikleri özgün modeli uygulamaya çalıştıklarını vurguluyor. 34 yıllık öğretmen olan ve kendisini bir eğitim sevdalısı olarak tanımlayan Sağlık, günün gereksinimine uygun bir programı benimsediklerini, ders başarısının yanında öğrencilerin ‘iyi birey’ olması için de çabaladıklarını vurguluyor.

Haberin Devamı

Altı altın bilezik

İki önemli ilke üzerinden gittiklerini dile getiren Günay Sağlık, “Tam gün-tam öğrenme sistemi bizim için olmazsa olmaz... Ve öğrenemeneyen öğrenci yoktur diyoruz, bir sorun varsa öğretemiyoruzdur. Her ders bazında, ders içi etkinliklerle öğrencilerimizin öğrenme hızını ölçüyoruz. Güçlü yanı neresidir, daha da nasıl geliştiririz; eksik ya da biraz yavaş kalan yanı var mı, nasıl destekleriz? Amacımız; her öğrencimizi maksimum derecede bilgiyle beslemek ve onların toplumda iyi birer yurttaş olarak yer almalarını sağlamak. Kaliteli ve kendini geliştiren, kendine yatırım yapan, özgün öğretim kadromuzla da bu yolda başarıyla ilerliyoruz” diyor. İlkokulda en çok 20, 6, 7 ve 8. sınıflarda da ortalama 16’şar kişilik sınıflarda eğitim verdiklerini belirten Sağlık, öğrencilere altı altın bilezik taktıklarını belirtiyor. Sağlık, bunları şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı


Her gün 20 dakika kitap okuma saatimiz var. Yaratıcı okuma-yazma saati diyoruz buna.

. Dört işlem becerisini ilkokulda tamamlamak istiyoruz. Öğrencilerimiz, çarpım tablosunu dans ederek ezberliyor.


. Çocuğun kişiliğinin temeline evrensel etik değerleri yerleştiriyoruz. Sevgiyi, saygıyı öğrenmesini istiyoruz.


. Öğrencilerimiz, öğrenme sorumluluğunu kazanmalı. Söyletmeden, kendi başına 15 dakika süreyle ödevini yapabiliyorsa çok iyi. Anne babayla, kaliteli şekilde zaman geçirebilmek de önemli.


. İlkokulda 14 saat İngilizce dersi var. 7 saati tamamen İngilizce konuşuluyor.


. Müzik derslerimiz, çocuklarımızın gelişiminde önemli rol oynuyor. Öğrencilerimiz, müzik atölyemizdeki piyano, org ve ritim çalgılardan biriyle ilgilensin istiyoruz. Çünkü müzik, mutlu ediyor. Bir de toplum olarak, biraz daha kibarlığa, estetiğe ihtiyacımız var. Bunun da yolu müzikten geçiyor.

‘Başarılı öğrenci iyi yurttaş’

Bilişime yatırım

İlkokul ve ortaokulda bilişim ve zekâ oyunlarına özel olarak eğildiklerini kaydeden Sağlık, öğrencilerin düşünebilme ve akıl yürütebilme yeteneklerini geliştirmek istediklerinin altını çiziyor. İzmir’de özel ve devlet okulları arasında düzenlenen zekâ oyunları yarışmasında il 2.’si olmalarını da, bu yolda alınmış önemli yol olarak görüyor.

Haberin Devamı

Eğitimde verimliliği yakalamanın başat nokta olduğuna vurgu yapan Sağlık, verimliliği ölçmek adına öğrencilerin bilişsel düzeyde ne kazandığını (15 günlük ve aylık) izlediklerini söylüyor. Öğrencileri bilişim teknolojileriyle yoğurmak istediklerini ifade eden Eğitim Koordinatörü Sağlık, “Donanımlı bir bilişim laboratuvarımız var. Bilgisayarı, problem çözme aracı olarak görüyoruz. Çocuklar, kendi programlarını oluşturuyor. Hedefimiz, bilişim yönü güçlü bireyler yetiştirmek” diyor.

Öğrenciyi çocuğu gibi gören ve empati yapabilen öğretmenlerle çalışmayı yeğlediklerine özellikle değinen Sağlık, “Öğrencinin kalbine gitmeden beynine gidemezsiniz. Öğretmenlerimiz kendisini sürekli yenilemeli, “Zaten bizim ‘Öğretmen, Öğretmenden Öğreniyor’ diye de bir projemiz var” diyor. Sağlık, en önemli unsurun, eğitim programı ve öğretmen kadrolarıyla verdikleri ‘güven’in paralelinde, kendisine güven duyan, nitelikli bireyler yetiştirebilmek olduğunu vurguluyor; önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için nisan sonuna kadar kayıt yaptıran öğrencilere yüzde 20 indirim uygulanacağını sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

Yenilikçi yaklaşımı benimsiyor

Denizli’de doğan, ilk, orta tahsilini ve yükseköğrenimini bu kentte tamamlayan Günay Sağlık, 1979’da başladığı öğretmenlik hayatının son 18 yılını Bornova Kars Halil Atila İlköğretim Okulu’nda sürdürdü. 2012’de emekli oldu. 2016’ya kadar özel bir eğitim kurumunda koordinatör olarak çalıştı. 2000-2012 yılları arasında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ‘İlk Okuma Yazma Öğretim Yöntemleri’ dersi verdi. ‘Yapılandırmacı Eğitime Geçiş’ sürecinde pilot çalışmalarda bulundu ve çeşitli komisyonlarda görev aldı. EÜ Eğitim Fakültesi’nde ‘Öğretmenlikte Fark Yaratmak’ konulu konferans verdi. 2016-2017 öğretim yılında özel bir okulun kuruluş çalışmasında görev aldı. Yenilikçi yaklaşımları benimseyen Sağlık, 2017-2018 öğretim yılında Yeşeren Ailesi’ne katıldı.