Ege Bergama’nın yaşayan efsanesi

Bergama’nın yaşayan efsanesi

13.01.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Geleneksel deri işleme ustası, 91 yaşındaki İsmail Araç, Yaşayan İnsan Hazinesi Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcisi Ödülü’ne layık görüldü

Bergama’nın yaşayan efsanesi

Son karatabak (geleneksel deri işleme) ustası 91 yaşındaki Bergamalı İsmail Araç’a Cumhurbaşkanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcisi Ödülü verildi. İlerleyen yaşına rağmen geleneksel yöntemlerle deriyi işleyip parşömen üreten Araç ödülünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ödül törenine Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Belediye Başkanı Hakan Koştu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta da katıldı.

Çok mutlu olduğunu ifade eden Araç, “1953 yılında başladığım tabaklık mesleğine ilk günki sevgimle devam ediyorum. Parşömenden köseleye, kuş derisinden yılan derisine kadar birçok deriyi işledim ve halen işlemeye devam ediyorum. Ömrüm oldukça da mesleğime devam edeceğim” dedi. Başkan Hakan Koştu da, “UNESCO Dünya Mirası Bergamamız da yaşayan insan hazinesi, kültürel miras taşıyıcısı olarak ödül alan İsmail Amcamız ve ilçemiz adına çok mutlu olduk” diye konuştu. AK Parti İzmir Milletvekilleri Binali Yıldırım, Hamza Dağ ile Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, son ustayı tebrik etti.