Ege ‘Bu sergi benim için şölen oldu’

‘Bu sergi benim için şölen oldu’

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Bu sergi benim için şölen oldu’

Devrim Erbil ile kendisi gibi ressam olan kızları Çiğdem Erbil ve Renk Erbil tarafından açılan “3 Erbil 3 Bakış” isimli karma sergi İzmirlilerle buluştu.

Haberin Devamı

Ünlü Ressam Devrim Erbil ile kızları Çiğdem ve Renk Erbil’in eserlerinden oluşan ‘3 Erbil 3 Bakış’ sergisi, Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde kapılarını açtı. Sanatçının İzmir temalı bir çalışmasının da yer aldığı sergi, sanatseverleri 4 Mart’a kadar ağırlayacak. “İzmir benim için çok özel bir yer” diyen Erbil, “Ancak kentin saygın kimliğine yakışır uluslararası boyutta daha fazla etkinlik düzenlenmesi gerekiyor” çağrısı yaptı.

- İzmir’de sergi açma fikri ne zaman oluştu?

Öncelikle bu sergi dolaşan bir sergi. İlki bundan 4 ay önce Bodrum’da açıldı. Ardından Balıkesir’de Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde sonra da Gaziantep’te sanatseverlerle buluştu. Kızlarımın İzmir’le pek çok bağlantısı var. İkisinin de annesi İzmirliydi. Çiğdem burada okudu. O nedenle İzmir’de sergi açmak düşüncesi onlara da çok sıcak geldi.

Haberin Devamı

- ‘3 Erbil 3 Bakış’ sergisinin özelliği nedir?

Daha önce; baba-kız ya da kardeşler birlikte sergi açtı. Ama bir baba ve iki ressam kızının sergisi ne Türkiye’de ne de başka bir yerde açıldı. Üçümüz de farklı yaşlardayız. Bu nedenle resime bakışlarımız da farklı.

- İzmir’de olmak nasıl?

Ben buraya 70’li yıllardan bu yana sergiler, konferanslar için o kadar çok geliyorum ki... Dolayısıyla İzmir sanat çevresi beni tanıyor, dostlarım da çok.

İzmir’i çok seviyorum. Bu sergi benim için şölen oldu bir açıdan.

- Sizi daha çok İstanbul eserlerinizle tanıyoruz, peki İzmir’e özel çalışmalarınız olacak mı?

Aslında sergi salonu girişinde İzmir’e özel yaptığım bir çalışmam yer alıyor. Saat Kulesi’nin de olduğu Konak Meydanı’na benim üslübumla bir bakış. Başka çalışmalarım da olacak ama şimdilik sürpriz olsun.

- Sergi buradan sonra hangi şehire gidecek?

Antalya’ya gidecek büyük ihtimalle. Büyük Efes Festivali’nde de bir kısmı sergilenecek. Türkiye’nin nedesinden çağırırlarsa kalkıp gidiyorum. Çünkü bunu bir aydın görevi olarak alıyorum.

- Satış yapılacak mı?

Bu resimler müze koleksiyonlarım çoğunlukla. Bir satış düşüncesi olmadan getirdik. Satış başka bir iş. Ziyaretçiler görsünler, tanısınlar, “Devrim Erbil bunları müze için yapıyor, satış için yapmıyor” desinler istiyorum.

Haberin Devamı

- İzmirlilerin sanatla ilişkisi nasıl?

İzmir’de daha büyük sanat etkinliklerin olması gerekiyor. Çünkü bu şehir Türkiye’deki birçok kentten çok farklı. Saygın kimliğine yakışır uluslararası boyutta bienaller olmalı, çağdaş sanat sergileri olmalı. Biz gelmeye hazırız ama İzmir de bunu yapmaya hazır olmalı.

‘GÖZLERİNİZDE O SICAK SEVGİYİ GÖREBİLİYORUM’

Sanatçı Devrim Erbil, serginin açılışında “Geçenlerde bir arkadaşımın oğlu, ‘Hocam sizin resimlerinizi anlayan da anlamayan da seviyor’ dedi. Bu galiba en güzel yorumlardan biriydi. Çünkü Picasso’nun sözünü bilirsiniz ‘Resmi anlamaya değil hissetmeye çalışın’ diyor. Yani kuşların ötmesini anlıyor musunuz ama onu hissettiğiniz zaman oradaki coşkuyu, sevinci hissedersiniz. Sizlerin gözlerinde ve bakışlarında da o sıcak sevgiyi görüyorum” diye konuştu. Çiğdem Erbil ise, “Bugün burada 48 yıl önceki arkadaşlarımı görüyorum. Tam bir duygu seli içindeyim” dedi.