Ege Büyük Menderes büyük tehlikede!

Büyük Menderes büyük tehlikede!

06.05.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

Aydın Ovası’nı sulayan Büyük Menderes Nehri, yağışların az olması nedeniyle kurudu; üzerinde yürünür hale geldi. Su seviyesi üreticiyi de endişelendirdi

Büyük Menderes büyük tehlikede

Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülen 584 kilometrelik Büyük Menderes Nehri, yağışların az olması nedeniyle kurudu. Kuraklık, Aydın Ovası’ndaki çiftçileri tedirgin etti. Çiftçiler traktörleriyle nehrin yatağında setler yapıp, dipteki az miktardaki suyu biriktirmeye başladı. Nehrin büyük bölümünde de dipteki kumlar ortaya çıktı; üreticiler ne yapacaklarını düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

Daha önce görülmedi

Büyük Menderes’in sularının her gün azaldığını belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “Aralık ayından bu yana yağmurlar yeterli seviyede yağmadı. Bu nedenle yıla kurak bir başlangıç yaptık. Mayıs ayının ilk haftaları Büyük Menderes Nehri’nde 2.5 metre yükseklikte su vardı. 53 yaşındayım, bu aylarda Büyük Menderes Nehri’nin bu şekilde kuruduğunu hiç görmemiştim. Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var. Çok az sayıda su olduğu için çekme şansımızda yok. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Adnan Menderes, İkizdere ve kemer barajlarından da sulama için Büyük Menderes’e su salınması için çok erken. Baraj kapaklarının açılması haziran ayını bulur. Çiftçilerde çaresiz durumda” dedi.

Haberin Devamı

‘Mahsul olmaz’

Kaykı, “Üreticiler kendi başlarının çaresine bakmak için sondaj kuyusu açmaya çalışıyor. Ancak, yağmur yağmazsa o sondaj kuyularının da çok uzun süre kullanılacağını sanmıyorum. Bizim can damarımız sudur. DSİ’de bu yıl 2 kez sulama suyu vereceğini bildirdi. 2 defa sulamayla hiçbir mahsul olmaz. Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz” diye konuştu. Nehrin kıyısında arazisi bulunan Umur Posacı da, “Yıllardan beri burada ekip biçeriz. Bu mevsimde susuz kaldığını hiç görmedik. Allah hepimizin yardımcısı olsun” ifadesini kullandı.