Ege Büyükşehire dev bütçe

Büyükşehire dev bütçe

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 bütçesi 5 milyar 995 milyon lira olarak belirlendi. İZSU ve ESHOT bütçeleriyle birlikte yerel yönetimin 2019’da yapacağı harcamaların tamamı 9 milyar 542 milyon oldu

Büyükşehire dev bütçe

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 bütçesi 5 milyar 995 milyon lira olarak kabul edildi. Önceki yıla göre yüzde 10 oranında büyüyen bütçenin, yüzde 39’undan fazlası yatırıma ayrıldı.

Haberin Devamı

Meclis’teki üç günlük maratonun ardından kabul edilen İZSU ve ESHOT bütçeleriyle birlikte İzmir’in yerel yönetiminin 2019 yılında kent için yapacağı harcamaların toplamı 9 milyar 542 milyon lira olarak resmiyet kazandı.

‘Körfez’in neresi kokuyor?’

Mecliste AK Parti grubunun kentsel dönüşüm, Körfez, Kemeraltı düzenlemesi ile ilgili eleştirilerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez kokusu ile ilgili sözler üzerine, “Ben size bir kayık alayım, bir dolaşın bakayım; Körfez’in neresi kokuyor?” dedi. Deniz ulaşımının güçlenmesi için 10 yıla yakın süredir kıyı planlarının onaylanmasını beklediklerini belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Hiçbir şey yapılmadı’

“Mavişehir’e İskele yapmak istiyorum. Yapamıyorum. Siz iktidar partisinin meclis üyesisiniz. Onaylatın planları da yapalım. AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül ile Ankara’ya gittiğimizden bu tarafa hiçbir şey olmadı. ‘Dosyada eksik vardır’ diyorsunuz. Dosyada eksik yok. 10 yıldır dosyada eksik olmaz. ‘Kemeraltı’na bir şey yapılmadı’ diyorsunuz. Tarihi bölgeye, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, harcadığımız parayı bir Allah’ın kulu harcamadı. Kadifekale’de sur duvarlarını restore ettik; tiyatronun yerini ve evleri kamulaştırdık. Agora’da 35 milyon liralık kamulaştırma yaptık. İzmir sınırlarındaki bütün kazıların bedelinin yüzde 90’sını biz karşılıyoruz. Bizim her yıl verdiğimiz destek, Kültür Bakanlığı’nın Türkiye genelinde kazılara ayırdığı para kadar.”

Haberin Devamı

‘Ülkemizde örneği yok’

İzmir’deki dönüşüm çalışmaları ile ilgili eleştiri karşısında herkesten elini vicdanına koymasını isteyen Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüme konu geldiği zaman burada bir nokta koyacaksınız. Çünkü Türkiye’de bunun örneği yok. Uzundere’de ve Örnekköy’de hayata geçirdik. Biz bina yenilenmesinden bahsetmiyoruz. Dönüşümde sosyal donatı alanlarını artırarak kent yaratmaktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ulaşım tek çatı altında toplanıyor

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Yerel Yönetimde İzmir Modeli Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir süredir kentte hizmet veren minibüslerin 31 Mart yerel seçimlerinin ardından toplu taşımaya entegre olacağını söyledi, “Garajları biz çalıştıracağız. Araçların yaşını, temizliğini, şoförün kontrolünü yapacağız, parayı da biz toplayacağız. Düşük ücretli ya da ücretsiz taşıdığımız yolcuyu biz telafi edeceğiz. Her iki tarafın da karlı çıkacağını düşünüyoruz. Uygulamayı 31 Mart seçimlerinden sonraya bıraktık. Seçimden sonra kim gelirse gelsin bu sistemi uygulayacak” dedi. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de, “Kendimizi uluslararası bir kent üniversitesi olarak tanımlıyoruz ve yerelde toplumsal katkı sağlama anlayışıyla üniversitemizi yönetiyoruz” diye konuştu. - DHA