Ege Çanakkale’nin uzay kaşifi

Çanakkale’nin uzay kaşifi

24.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 teleskobu olan ve pahalı bir hobisi olduğunu belirten televizyon tamircsi Ahmet Kahraman, toplam 20 bin dolar harcayıp çatısı açılıp kapanabilen gözlem evi kurdu

Çanakkale’nin uzay kaşifi

Çanakkale Ayvacık’a bağlı Küçükkuyu Beldesi’nde yaşayan televizyon tamircisi Ahmet Kahraman (61), uzay merakı için yaklaşık 20 bin dolar harcadı. Çok sayıda teleskop alan Kahraman bahçesine de çatısı açılıp kapanan mini bir gözlemevi kurdu.
Uzay merakı nedeniyle toplam 14 teleskop edindiğini belirten Kahraman, bunlardan üçünü derin uzay görüntülemede, gezegenleri ve Ay’ın yüzeyini, gök olaylarını görüntülemede kullandığını söyledi. Kahraman, Satürn’ün halkalarını, Jüpiter’in uydularını ve bulut kuşaklarını, Merkür ve Venüs’ün çeşitli evrelerini, Güneş lekelerini, birçok yıldız kümesi Orion nebulasını gözlemleyip, fotoğrafladığını söyledi.
Dürbünle başladı
Elektronik üzerine okuduğu kitaplardan sonra uzay sisteminin dikkatini çektiğini ve yıldızları izlemeye başladığını belirten Ahmet Kahraman, uzay merakının pahalı bir hobi haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Küçük yaştan beri tutkuyla gökyüzünü izliyorum. Gökyüzünü çıplak gözle izlerdik. Bir dürbün edinebildim, o zamanlar böyle optik aletler falan bulunmazdı. En sonunda teleskop edinmek kaçınılmaz oldu. Uzun yıllar onunla gözlem yaptım. Bundan 10 yıl önce ilk teleskopum 15 santim çapındaydı. 20 milim teleskop, halen daha kullandığım bir teleskop. Bilgisayara bağlama özelliği olup, fotoğraf çekme, takip sistemleri gayet muntazaman çalışıyor. Şu anda 3 tane teleskop var bilgisayar kontrolünde çalışan. Toplam maliyeti 10 bin dolar civarında. Ben bu işler için özel bir eğitim almadım, tamamıyla kendi hobim. Bunlarla birçok galaksiyi görüntüledim” dedi.