Ege Çankaya koşulu

Çankaya koşulu

26.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmirliler tarafından tartışmaya açılan EXPO Kurulları için İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’tan yeni bir öneri geldi. Demirtaş, Yönlendirme Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı’nın da mutlaka temsil edilmesini istedi...

Çankaya koşulu

Tartışılan EXPO kurullarıyla ilgili öneriler getiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, EXPO 2020 adaylığı çevresinde oluşturulacak Yönlendirme Kurulu’nun Yürütme Kurulu başta olmak üzere diğer birimleri harekete geçirecek bir kurum olması gerektiğini vurgulayarak, “EXPO kurullarında Cumhurbaşkanlığı da mutlaka olmalı. Cumhurbaşkanlığı, her gün birkaç yabancı ülkenin cumhurbaşkanını misafir ediyor, başbakanını kabul ediyor. Onlara ‘EXPO’ya oy ver’ deyip ikna etmesi gerekiyor. Yönlendirme Kurulu’nda yer alacak kişi Cumhurbaşkanı’nın görevlendireceği bir kişi olmalı. Örneğin Cumhurbaşkanımızın Dışişleri Danışmanı olabilir” diye konuştu.

TUSKON da olsun
Demirtaş, Yönlendirme Kurulu’nda Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) gibi güçlü bağlantıları olan kuruluşların da olması gerektiğini kaydederek “İzmirlilerin ağırlıklı olması gerektiğini belirten kurul görüşüne katılmıyorum. İzmirli olsun da oyu kim alacak? Bu İzmir’de yapılan bir dünya organizasyonu, uluslararası organizasyon. Dolayısıyla Türkiye’ye hareket getirecek olan, Türkiye’nin organizasyonu” dedi.

Çeşme için imar raporu
İTO Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Buradaki konuşmasında yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalarına geniş yer veren Başkan Ekrem Demirtaş, Çeşme’nin iptal edilen imar planlarıyla ilgili çalışma başlattıklarını aktardı. Demirtaş, “Şu anda Çeşme’nin SİT’leri ile ilgili çalışma yapıyoruz. Çeşme’deki imar sorununun çözülmesi gerektiğini anlatmak için bir bilirkişi raporu yaptırıyoruz” dedi.

Ofis önerisine karşı teklif
Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’nin tarihi Borsa binasının alt katını EXPO için tahsis edebileceklerini söylemesinin ardından Demirtaş da Kordon’daki İTO İş Merkezi’nin çatı katını EXPO 2020 ofisi olarak önerdi. Demirtaş, “İzmir’in en prestijli, çok güzel bir yeri. Yabancıyı orada ağırlayabileceğiz. 6 aydır boş tutuyoruz. Böyle bir yeri bulabilmek zor. Tabii karar kurulun” değerlendirmesini yaptı.