Ege Dâhi ressam yarın Folkart Gallery’de

Dâhi ressam yarın Folkart Gallery’de

08.03.2018 - 02:19 | Son Güncellenme:

İngiliz The Daily Telegraph gazetesince ‘Yaşayan 100 Büyük Dâhi’ arasında gösterilen Ukraynalı ressam Ivan Marchuk’un eserleri, 9 Mart-20 Mayıs günleri arasında Folkart Gallery’de sergilenecek

Dâhi ressam yarın Folkart Gallery’de

Folkart Gallery, dünyaca ünlü Ukraynalı ressam Ivan Marchuk’un eserlerine ev sahipliği yapacak. Türkiye’de bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı sergide yer alacak eserler, 9 Mart-20 Mayıs 2018 günleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Ukrayna Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle, proje direktörlüğünü Fahri Özdemir’in, küratörlüğünü Coşar Kulaksız’ın üstlendiği ‘Düşsel Detaylar’ isimli sergide 65 eser yer alacak. Folkart Gallery’nin 12. sergisi olan ‘Düşsel Detaylar’ için Türkçe, İngilizce ve Ukraynaca olmak üzere 3 dilde, 340 sayfalık bir albüm hazırlandı.

Haberin Devamı

Farklı dönemin eserleri

Marchuk’un Sovyetler Birliği zamanında ürettiği eserler, dönemin hâkim gücüne karşı cüretkâr, fiziksel görünümleri bakımından sembolik ancak felsefi derin antik görüntülerle bezenmiş olarak tarif ediliyor. Sergi Marchuk’un Lviv Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü’ndeki yıllarından başlayıp, ‘Dünyamın Sesi’ dediği çalışmalarından ve olgunluk döneminde ortaya çıkardığı ‘Ruhumun Sesi’ dediği çalışmalarına kadar farklı dönemde üretilen eserlerini kapsıyor. Bizzat kendisinin isimlendirdiği ve öncülüğünü yaptığı ‘Pliontanizm’ (örgücülük/dokumacılık) tarzının en ince detaylarına kadar görülebileceği sergide, yağlıboya tablolar sergilenecek.

‘Aykırı bir insan’

Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir, “Folkart Gallery olarak 12. sergimizi açacağız. Bir dünya devini daha burada ağırlayacağız. Bunun için onur duyuyoruz. 82 yaşındaki ressam Marchuk’un eserleri, Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir sergide yer alacak. Marchuk, Sovyetler Birliği döneminde KGB’nin en ağır takibi altında; ödün vermeden, halkının yanında durdu ve sanatına olan bağlılığını hiç yitirmedi. Baskılara karşın ödün vermedi. Aykırı bir insan. Farklı bakabilen, farklı düşünebilen bir insan” dedi.