Ege ‘Diyabet, gözü de tehdit ediyor’

‘Diyabet, gözü de tehdit ediyor’

04.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batıgöz Sağlık Grubu’nun Manisa’daki merkezinden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Okan Taşkın, diyabetik retinopati ile ilgili bilgi verdi.

‘Diyabet, gözü de tehdit ediyor’

Diyabetin, retina ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek görme kayıplarına yol açabildiğini ve bu duruma diyabetik retinopati adı verildiğini dile getiren Taşkın, “Tip 1 veya insüline bağımlı genç diyabet hastalarında özellikle ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaş ile ilgili olarak artmaktadır. Hastalığın erken evresinde hiçbir belirti gözlemlenmeyebilir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının hiçbir şikâyetleri olmasa dahi düzenli muayene olmaları çok önemlidir” dedi.
Tedavide birçok farklı yöntem olduğunun altını çizen Taşkın, hastalık erken teşhis edilmişse ‘argon lazer fotokoagülasyon’ tekniği ile retinadaki hasarının ilerlemesinin durdurulabileceğini ve kalıcı görme kaybı oluşmasının engellenebileceğini belirtti. Retina hasarının birçok aşamasında ise tedavide göz içi enjeksiyonların yapılmasına gerek duyulabileceğini ifade eden Taşkın, çok ileri vakalarda ise vitrektomi ameliyatı yapılabileceğini söyledi.