Ege ‘Ekonomiye odaklanılmalı’

‘Ekonomiye odaklanılmalı’

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İzmir’de oda ve STK başkanları, yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. Başkanlar seçim atmosferinden çıkan Türkiye’nin ekonomiye güçlü odaklanması gerektiğini vurguladı.

‘Ekonomiye odaklanılmalı’

İzmir’de iş dünyası ve oda başkanları 31 Mart yerel seçimlerin ardından değerlendirmelerde bulundu, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, tüm başkanlara başarı diledi. Önümüzdeki süreçte ortak akılla kent yönetimi görmeyi umduklarını vurgulayan başkanların görüşleri şu şekilde:
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: “İzmir’deki seçim kampanyaları her zaman olduğu gibi tüm Türkiye’ye örnek oldu. İZTO olarak İzmir projelerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. En önemli önceliğimiz, meslek edinme ve istihdam yaratma. Bu nedenle istihdam seferberliğini oldukça önemsiyoruz. Üyelerimizin ve İzmir iş dünyasının yeni nesil istihdam teşviklerine, dış ticaret, girişimcilik konularındaki desteklere daha fazla odaklanmalarını öneriyorum.”
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: “Önümüzde 2023 Haziran’ına kadar uzun bir seçimsiz dönem var. Bu nedenle, bir yandan merkezi yönetim aracılığıyla makro reformlara yoğunlaşırken diğer yandan uyumlu çalışan yerel yönetimlerle akıllı büyümeye ihtiyacımız var. Yorgun kentleri altyapısı mükemmel hale getirilmiş, fiziki imkanlarından kültür sanata kadar her alanda insanla barışık, mutlu kentlere dönüştürmeye mecburuz.”

Haberin Devamı

İstihdam desteği

MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı: Yerel seçimler sonunda hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır. 4.5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, ‘Yeni Ekonomik Plan’ sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim, yatırım, ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ortak gayemiz olmalıdır.”
EGİAD Başkanı Mustafa Aslan: “Bir süredir ülke olarak seçimlere odaklandık. Şimdi yerel seçimlerin geride kalmasıyla önümüzdeki seçimsiz dönemde ekonomi odaklı bir gündeme hızlıca geçiş yapmalıyız. Türkiye’nin her bölgesinde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ülke kalkınması için öncelikli çıkış yoludur. Bu kapsamda en az bir şehrimizin dünyanın ilk 20 girişimci şehri arasında yer alması için çalışmak önemli bir stratejik hedeftir.”

Haberin Devamı

Esnafla işbirliği

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu: “Yerelin en büyük ve en önemli sosyo-ekonomik kesimi olan esnaf sanatkarlarımızla yoğun işbirliği yapılmalıdır. 4. 5 yıl boyunca herhangi bir seçim takviminin öngörülmediği bu süreç, yapısal reformların uygulanması ve katma değeri yüksek üretim modeline geçilmesi için bir fırsat. Ekonomik ve sosyal reformlara yoğunlaşılmalı, özellikle ekonomideki yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi hedeflenmelidir.”
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam: “Başarılı bir yerel yönetimin o kentin yapısına koyduğu katkının çok büyük olacağı bilinciyle tüm belediye başkanlarına bir önceki belediye başkanının yürüttüğü çalışmaların çok üzerine çıkmalarını ve bu yolda özellikle kent önderleri ve STK’lar ile eşgüdümlü çalışmalarını bekliyor ve diliyoruz. EGEV olarak her zaman İzmir’in yanında olacağız. Artık seçim atmosferinden çıkmış, ekonomik olarak yaralarını saran ve tekrar büyüme odaklı bir ekonomik yapıya bürünen bir ülke olmak dileğiyle.”
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt: “Aziz Kocaoğlu’ndan sonra büyük sorumluluk isteyen göreve gelen Tunç Soyer’in bayrağı daha ileriye taşımasını bekliyor, bu yolda katılımcı, STK’larla kol kola çalışan, yerelde demokrasi örneğini tüm Türkiye’ye gösterecek şekilde çoğulcu bir anlayışla başkanlık görevini yürüteceğine inanıyorum.”
TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş: “Sandıktan çıkana herkesin saygı duyması gerektiği fikrinden yola çıkarak bundan sonra vaatlerin değil, o vaatleri hayata geçirecek icraatların konuşulması gerektiğini hatırlatmak isterim. Sık sık seçim havasında yaşayan bir ülke olarak ülkemiz ekonomisinin artık bu atmosferden çıkıp kendi yapısal sorunlarına eğilmesi, atılması gereken adımları ivedilikle atması gerekiyor.”
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen: “Seçimleri gündeminden düşürmüş, ekonomiye odaklanmış, yapısal reformları gündeme alan, dünya konjonktürüne göre uluslararası piyasaları iyi okuyan ve öncesinde önlemlerini alan bir ülke olma temennimiz hala geçerliliğini koruyor. Umuyoruz ki Türkiye artık ekonomisini toparlarken katılımcı demokrasinin yerelde doğru örneklerini verdiği, belediyecilik anlamında çığır açan yönetim anlayışlarının da ön plana çıktığı bir ülke olur.”

Haberin Devamı

Katılımcı belediyecilik

Haberin Devamı

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç: “Umuyorum ki bu yerel seçimlerden sonra her kesimin tek konsantrasyonu ekonomimizin içinden geçmekte olduğu sıkıntılı süreci atlatma ve doğru bir büyüme anlayışı ile küçülme yoluna girmiş ekonomimizi doğru yola sokmak olacaktır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve diğer ilçe belediye başkanlarına görevlerinde başarılar dilerim.”
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter: İzmir’de göreve gelen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere tüm başkanlara başarılar dilerim. Seçimlerin ardından belediye başkanlarının daha çok ortak akıl, daha çok katılımcılık, daha çok sivil toplum odaklı bir yönetim anlayışı belirlemesi gerektiğini vurguluyorum.”
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros: “Türkiye’yi yöneten, ekonominin direksiyonundaki anlayışın bu seçim sonuçlarının verdiği mesajı doğru okuması önem teşkil ediyor. Tüm başkanlardan daha çok katılımcı, çok sesli bir anlayışla yönetim icra etmesini bekliyor, bu yolda özellikle kadınlara yönelik çalışmalarını yakından izleyeceğimizi belirtiyorum.”