Ege Esnaf nefes almaya başladı

Esnaf nefes almaya başladı

03.06.2021 - 00:15 | Son Güncellenme:

Başta kafe ve restoranlar olmak üzere normalleşmeyi dört gözle bekleyen esnaf, 1 Haziran’da kapılarını açtı. Önlemler kapsamında hizmete başlayan işletmeler, turizm sezonunda pandeminin zararlarını telafi etmek istiyor

Esnaf nefes almaya başladı

Kademeli normalleşme 1 Haziran’da başladı. Alınan kararların, kepenkleri kapalı olan esnafa bir ölçüde nefes aldıracağını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Tüm iş kollarından üyelerimiz, bugüne kadar işlerini kaybetme pahasına tedbirlere uydu. Bundan sonra da hassasiyetimiz sürecek. Bazı sınırlandırmalara rağmen işletmelerin faaliyete geçmesi ile çarklar yavaş yavaş dönmeye başlayacak. Daha sağlıklı günler ve tam normalleşme için toplumun her kesimi sorumluluk içinde kurallara uymalı” diye konuştu. Bazı iş kollarının beklentilerinin karşılanamadığını sözlerine ekleyen Mutlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Destekler sürmeli’

“İçkili mekanlarda, kahvehanelerde ve bazı meslek kollarında sıkıntı sürüyor. Akşam yediden sonra müşteri almaya başlayan restoranlar, sürecin başından itibaren kapalı olan birahaneler, gazinolar, hamam-sauna, nargile kafeleri, okul kantinleri ve servisleri gibi iş kolları büyük sıkıntı yaşıyor. Kahvehanelerde oyunun yasaklanması da işletmenin müşteri potansiyelini neredeyse sıfırlıyor. Bu çerçevede, bir kereliğine verilen 3-5 bin lira hibelerin, işyerlerini haziran ayında da açamayan üyelerimiz için sürdürülmesini talep ediyoruz. Ayrıca üyelerimize yönelik bir kaç yıl geri ödemesiz, uzun vadeli, düşük faizli ‘Toparlanma Kredileri’nin planlanması yararlı olacaktır. Aynı şekilde çalışamayan esnafın devlete ve bankalara olan borçları faizsiz bir yıl ötelenmelidir. Stopaj ve katı atık bedeli konusunda esnaf kesiminin maruz kaldığı haksız uygulamalara da bir çözüm getirilmeli, işletmeleri uzun süredir kapalı olan esnafın mülk sahipleri ile yaşadığı sorunları gidermek için hazırlanan yasal düzenlemeye hız verilmedir.”

Haberin Devamı

Alaçatı’da esnaf turu

İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ise, normalleşmenin ilk gününde dünyaca ünlü turizm merkezi Çeşme’deki esnafı ziyaret etti. Hem turizm sektörünü güçlendirmek hem de yurttaşların yaşam kalitesini yükseltmek için ulaşımdan altyapıya kadar birçok alanda hayata geçirilen çalışmaları da inceleyen Soyer’e, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran eşlik etti. “Bir buçuk yılı aşkın bir süredir yaşanan kriz herkesi canından bezdirdi” diyen Soyer, “Ciddi bir yoksullaşma, ciddi bir işsizlik var. Normalleşmenin başlamasıyla, kafe ve restoranların açılmasıyla beraber değerli başkanımla Alaçatı’da esnafımıza iyi sezonlar dilemek, iyi dileklerimizi paylaşmak için ziyaretlerine geldik. Onlara moral vermek, onların iyi bir sezon geçirmesi için elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğimizi söylemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Oran da, “Sağlıklı, kaliteli turizm hizmeti vermeye devam edeceğiz. Biz esnaf, turizmci, yatırımcı ve Çeşme ailesi olarak hazırız. Herkesi maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek Çeşme’ye davet ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Halkın Bakkalı’nda online satış dönemi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonunun önemli bir ayağı olarak hayata geçirdiği Halkın Bakkalı, online satış uygulamasını başlattı. Yurttaşlar, Halkın Bakkalı’ndaki doğal ve sağlıklı ürünlere, artık halkinbakkali.com sitesi üzerinden de kolayca ulaşabilecek.

300’ü aşkın ürün çeşidi

27 farklı kooperatiften 300’ü aşkın ürünün olduğu Halkın Bakkalı şubelerini kent genelinde sekiz şubeye çıkarttıklarını söyleyen Başkan Soyer, “Online satış sayesinde kooperatif ürünleri tüm Türkiye’de yurttaşlarımızın sadece bir tık uzağında olacak” dedi.

50 yıllık altyapı

“50 yıl boyunca geri dönüp bakılmayacak bir altyapı oluşturuyoruz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Çeşme’de İZSU ve Büyükşehir yatırımlarının toplamının 278 milyon lirayı bulduğunu, yeni ihale döneminde de 120 milyonluk bir yatırımla 809 kilometrelik içme suyu şebekesini yenileyeceklerini sözlerine ekledi.

Yazarlar