Ege EXPO için İnciraltı’na alternatif yer aranıyor

EXPO için İnciraltı’na alternatif yer aranıyor

17.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in rüyası olan girişim için “Bence Türkiye’nin en çılgın” projesi yorumunu yapan Turizm Bakanı, ulaşım sorunu yaşatmayacak alan arandığını açıkladı...

EXPO için İnciraltı’na alternatif yer aranıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İzmir’in CHP’nin kalesi olduğu yolundaki efsanenin yıkıldığını söyledi, “İzmir’de hala endişeli modernler var. Lafla değil, gözle, hizmetle bu kesime kendimizi anlatacağız” dedi.

Şanghay örneği
Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın seçimlerden önce açıkladığı 35 projeden Konak Tüneli’ni sahiplenip “Çılgın projem” demesinin ardından Kültür Bakanı Günay da bu projelerden EXPO’ya sahip çıktı, “Bence İzmir’in hatta Türkiye’nin çılgın projesi EXPO’dur. EXPO beş yılda bir, bir ülkenin, bir şehrin önüne gelen bir fırsattır. Ben Shangay EXPO’sunu açmaya gittim. Sadece bizim bölümümüze 7 milyon ziyaretçi geldi. Toplam 70 milyon ziyaretçi. Şimdi 2020 yılında dünyadaki iletişim ve ulaşım imkanlarını düşünün. O süreç içindeki İzmirin ulaşacağı tanınmışlık noktasını düşünün. Çok ciddi bir rakamın İzmir’e, Türkiye’ye gelmesi sözkonusu”dedi.

Yapılaşmadaki sınırlar
İnciraltı’nın planlamasını Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve oradaki vatandaşların uyarılarıyla yaptıklarını, bölgede üçte bir yeşil alan bıraktıklarını, yapılaşmadaki yüksekliği 4 katla sınırlandırdıklarını, zemin araziyi kullanma sınırı getirdiklerini, 10 bin metrekarenin altında parsel olmayacağını hatırlatan Günay, turistik yatak kapasitesinin ise 15 binle sınırlı olduğunu söyledi. Günay, “Bu planla termalden ciddi yararlanan, yüksek kaliteli turizm destinasyonu ortaya çıkacak ama gerekçesini bilmediğim birtakım itirazlar, yakın” dedi. İnciraltı’nın EXPO alanı olarak düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine Bakan Günay, “O arazi EXPO için bana çok yeterli gelmiyor. Yeni baştan çok daha uygun, havaalanından, çevre yoluna ulaşımı olan, trafiği sıkıntıya sokmayan yeni alana bakılmasını gerekli görüyorum” diye konuştu.

Karaburun, turizmin yeni yıldızı yapılacak
Kitle turizmi mantığından yüksek kültçür ve gelir gruplarına yönelik daha bireysel turizmi ön plana çıkaracaklarına değinen Günay, bu konudaki projeleriyle ilgili şunları söyledi: “İtiraf edeyim ki Karaburun’u seçim kampanyasında gördüm. Karantina adasını da seçim kampanyasında gördüm ve çok etkilendim. İzmir de turizm yapmaya çalışırken katiyen doğayı tahrip etmeyeceğiz. Ben ağaç boyunu geçmeyen yapılaşma diyorum. Denizden baktığınız zaman beton oteller zinciri görülmeyecek. Turizmi hayatın içine sokacağız. Bu bölgede bunu yapabiliriz.”

Vekillerden teşekkür turu
AK Parti İzmir milletvekilleri Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu ve İlknur Denizli, Konak, Karabağlar, Buca ve Menderes ilçe teşkilatlarına teşekkür ziyaretlerinde bulundu. Konak, Karabağlar, Buca ve Menderes ilçe yönetim kurulu toplantılarına katılarak seçim çalışmalarını gece gündüz demeden sürdüren tüm teşkilata teşekkür eden Tekelioğlu ve Denizli “Bu hepimizin başarısıdır” mesajı verdi.