Ege Genelkurmay izin verirse kurulacak

Genelkurmay izin verirse kurulacak

27.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türbünlerin yaratacağı manyetik alanın, dinleme faaliyetlerini nasıl etkileyeceği araştırılıyor. Yatırımın akıbeti, çıkacak rapora bağlı...

Genelkurmay izin  verirse kurulacak

Çeşme’ye yapılması planlanan 460 megavatlık 11 rüzgar enerji santrali projesi, Genelkurmay Başkanlığı’nın, sistemden yayılan frekansların bölgedeki radar ve dinleme faaliyetlerine engel olup olmayacağının araştırılması isteği nedeniyle beklemeye girdi. Yaklaşık 1.2 milyarlık yatırım için beş yıldır TEİAŞ’ın yapacağı iletim hatları için adım atılmasını bekleyen firmalar, bu kez de Genelkurmay engeline takılmanın sıkıntısını yaşıyor.
Genelkurmay Başkanlığı’nın, Çeşme Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, iletim hatlarının yenilenmesi sırasında kurulacak trafo ve aktarma merkezleriyle enerji santrallerinin yaydığı frekansların, bölgedeki radar ve dinleme faaliyetlerine zarar verip vermeyeceğinin TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu tarafından araştırılacağının bildirildiği öğrenildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, çalışmaların devam ettiğini, çıkacak rapor doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi, “Sorun olacağını sanmıyorum“ dedi.
Yatırımcı firmalardan ABK Enerji’nin başkanı Barış Kocagöz ise, şöyle konuştu: “TEİAŞ’la yapılan anlaşma uyarınca enerji iletim hattını bölgede yatırım yapacak firmalar gerçekleştirecekti. Bunun için 70 milyon liralık teminat yatırıldı. Halen TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu’nun araştırmaları devam ediyor. Temennimiz bu çalışmaların bir an önce sonuçlanması raporun ‘olumlu’ çıkması.”


Milli çıkarlar açısından önemli
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu: Genelkurmay yazısı bir yıl önce gelmişti. Kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerinin, dinleme istasyonunun faaliyetlerini engelleyip engellemediğini tespit için ilgili birimlerce çalışma yürütülüyor. Rapor çıkıncaya kadar firmalar bekleyecek. Milli çıkarlar açısından bu konu çok önemli.

İşte yatırım için bekleyen 12 firma
ABK Enerji, Ağaoğlu Enerji, Ayen Enerji, Çalık Enerji, Egenda Enerji, Hassas Enerji Lodos Enerji, Ortan Enerji Sagap Eskim Enerji, Üçgen Enerji, Yaylaköy Enerji, Yapısan Enerji