Ege Gıdamızı korumaya mecburuz

Gıdamızı korumaya mecburuz

18.03.2021 - 00:03 | Son Güncellenme:

Ciddi israfın görüldüğü Türkiye’de, tarladan sofraya kapsamlı önlemler alınması gerektiğini belirten Dr. Fadıloğlu, “Hem açlıkla mücadele edip hem de doğayı koruyabiliriz” dedi

Gıdamızı korumaya mecburuz

2021 Birleşmiş Milletler Çevre Programı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, Türkiye’de her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor ve kişi başı 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Rapora göre dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer aldığımızı belirten Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor. İsrafın yüzde 61’inin ise evlerde yapıldığı görülüyor. Evdeki israfın önlenmesi adına devletin yetkili birimlerinin farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapması amaçlanmalı” dedi.

Küçük porsiyonlar


Ev halkının alabileceği önlemlere değinen Fadıloğlu, “Yiyebileceğimiz kadar yemek pişirmeli ve yemekler küçük porsiyonlarda servis edilerek tabakta kalması ve atılması önlenmeli. Açken ve ihtiyaç listesi yapmadan alışverişe çıkmamalı, gereğinden fazla gıda alarak bozulmasına neden olunmamalı. Kısa zaman içinde tüketilemeyecek olan meyve veya sebzelerden; kekler, turşular ve meyve-sebze suları hazırlanabileceği unutulmamalı. Gereğinden fazla alınıp uygun şekilde saklanamayan ekmekler de çöpe gidiyor” diye konuştu. Gıda israfının, tarladan sofraya olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Fadıloğlu, şöyle devam etti:

Sera gazı etkisi


“En çok israf edilen ürünlerin başında meyve ve sebzeler geliyor. Süreç tarlada başlıyor, meyve ağaçlarında toplanmadığı için çürüyüp giden tonlarca meyve bulunuyor. Bunu önlemek için iyi tarım uygulamalarına önem verilmeli, nakliye ve depolamaya yeterli yatırım yapılmalı, süreçler gözden geçirilerek iyileştirilmeler sağlanmalı. Gıda güvenliğinin sağlanmasına önem verilmeli, soğuk zincirin kırılması engellenmeli ve çalışan personelin eğitimi ile bilinçlenmesine önem verilmeli. Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10’u da israf edilen gıdalardan kaynaklanıyor. Bu nedenle küresel ısınmanın yavaşlatılmasına yönelik faaliyetler uygulamaya konmalı. Dünyada bir milyara yakın insanın aç olduğu unutulmamalı. İsraf edilen miktar dünyada açlık çeken 100 milyonlarca insanı birçok kez doyurulabilir. Bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek, gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Gerek çevrenin ve insanın korunması gerekse ekonomik açıdan gıda israfını azaltmaya mecburuz.”