Ege Gidip gelmek sadece 10 kuruş!

Gidip gelmek sadece 10 kuruş!

17.11.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

İzmir’de, vapurlarda bisikletli yolcuya 5 kuruş uygulaması kentteki motorsuz araç kullanımını artırdı. 74 binin üzerinde yolcu faydalandı

Gidip gelmek sadece 10 kuruş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte motorlu ulaşımı azaltmak ve bisikletliyle yaya ulaşımı artırmak için projeler hayata geçiriyor. Büyükşehir’in 1 Eylül 2020’den itibaren bisikletli yolcuların körfez içi vapur seferlerinden 5 kuruş karşılığında faydalanması kararıyla yolcu sayısı 74 bini geçti. Bisikletli yolcunun en çok seyahat ettiği ay ekim oldu. Bisikletlilerin rahat ulaşımı için vapurların içine bisiklet parkyerleri yerleştirildi. Yağmurlu havalarda ise bisikletlerin korunması için kullanıcılara branda verildi.

Haberin Devamı

Çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, “Bisikletli ulaşıma Başkanımız Tunç Soyer’in göreve geldiği iki buçuk yıllık süreçte iyice ivme kazandırdık. 89 kilometrelik bisiklet yolu ağını oluşturduk. Kısa vadede 107 kilometre daha eklemeyi planlıyoruz. Orta ve uzun vadede ise 248 kilometreye kadar çıkarmayı planlıyoruz. 100’den fazla noktada bin 47 adet parkyeri oluşturduklarını vurguladı. Bisikletli Ulaşım Derneği (BİSUDER) Başkanı Murat Ümit, “Motorsuz araç kullanımı arttı” diye konuştu.

‘3 lirayla 1 ay yolculuk mümkün’

5 kuruş uygulamasına tam not veren İzmirli bisikletçilerden Ufuk Kartal, “3 liraya 1 ay boyunca gidip geliyorum. Bundan daha güzel ne olabilir ki?” diye konuştu. 40 yıldır bisiklet kullanıcısı olan Ahmet Kulalı da, “Kent içinde ulaşımımı bisikletle sağlıyorum” dedi. Gürcan Kayserili ise, “Spor yapıyorum, temiz hava alıyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

BM ülkelerine çağrı: İki tekere önem verin

İzmir merkezli ve 12 bin üyeden oluşan Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu’nun (BUGEP) aralarında olduğu 300 bisiklet dostu sivil toplum kuruluşu, İskoçya’daki 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’na (26COP) katılan tüm hükümetlere mektup gönderdi. Mektupta, hükümetlere iklim hedeflerine hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmak için ülkelerinde bisiklete binen insan sayısını artırma taahhüdünde bulunmaları çağrısında bulunuldu. BUGEP Sözcüsü Mustafa Karakuş, küresel sıcaklığın hızla yükseldiğine dikkat çekti, “İnsanlık için bisiklete yatırım yapın. Bisiklet, gezegenimizin gelecek nesiller için yaşanabilir olmasını sağlamak için sahip olduğumuz en iyi çözümlerden” dedi.