Ege Gözyaşı kanalında tıkanıklık tehlikeli

Gözyaşı kanalında tıkanıklık tehlikeli

17.01.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nigar Alimova, yeni doğan bebeklerde gözyaşı tıkanıklığının sağlığı tehdit ettiğini vurguladı.

Gözyaşı kanalında tıkanıklık tehlikeli

MedIcal Park İzmir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nigar Alimova, yeni doğan bebeklerin gözünde sulanma, iltihaplanma, gözyaşı kesesi bölgesinde şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkan gözyaşı kanal tıkanıklığının, göz sağlığını tehdit eden hastalıkların başında geldiğini vurguladı. Alimova, göz sulanması olan bebeklerin doğduktan hemen sonra göz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gözyaşının, gözyaşı kesesinde birikmesiyle iltihapların oluştuğunu kaydeden Alimova, “Bu durumda alt gözyaşı pınarlarının olduğu yerde, gözyaşı kesesinin üzerinde şişkinlik, kızarıklık, akıntı oluşmaktadır. Buna dakriosistir denilmektedir. Dakriosistitde ateş, halsizlik, iştahsızlık, uyku düzeninin bozulması gibi genel rahatsızlıklarda meydana gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Dört kez masaj

Tedavide, doğumdan sonra ilk günden başlayarak gözyaşı kanalı bölgesine 10-15 kere tekrarlanacak şekilde günde 4 kez masaj uygulanması gerektiğini ifade eden Alimova, “Masaj, bebeğin annesi tarafından çocuk uyurken veya emerken yapılması gerekmektedir.

Yapılan masaj, gözyaşı kanalına mekanik baskı oluşturarak, meydana gelen yapışıklıkları ve zarları açabilir. Bebeğin doğumundan sonra 6 ay ile 12 ay arası masajla açılma ihtimali yüzde 54’tür. Açılmayan olgularda ise cerrahi işlem gerekmektedir. İltihaplanma olmayan olgularda 1 yaşından sonra, tekrarlayan dakriosistit durumlarında ise 1 yaşa kadar cerrahi girişim yapılması gerekmektedir. Kanalın cerrahi yol ile açılması, çocuğun 2 yaşına kadar yapılan vakalarda başarılı sonuç vermektedir” diye konuştu.