Ege Hafife almayın

Hafife almayın

19.01.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:

Yoğun bakım servisinde Kovid-19’a bağlı yüzde 90 doluluk olduğunu belirten Prof. Dr. Sipahi, “Yarıyıl tatilinde dikkat edilmezse durum kötüye gider” dedi

Hafife almayın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 1-7 Ocak haftasını kapsayan illere göre vaka haritasını paylaşmasının ardından İzmir’deki durumu değerlendiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, “Birçok hastanede olduğu gibi hastanemizde de yoğun bakım servisleri genişletildi ve buna rağmen yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 90’ın üzerine çıktı. Omicron hafife alınmamalı. Yarıyıl tatilinde dikkat edilmezse durumu daha kötüye götürme olasılığı var. Bireysel tedbirlerin artırılması gerekiyor” dedi. Vaka sayılarındaki yükselişin iki temel nedeni olduğuna dikkat çeken Sipahi, şöyle konuştu:

Önlemler artmalı

“Bunlardan birincisi; yılbaşı eğlenceleri, ikincisi de ‘Omicron’un hafife alınmasıdır. Vatandaşlar, bireysel önlemleri oldukça gevşetti ancak bu tedbirler yeniden artırılmalı. Aynı zamanda ‘Aşılıyım ben’ rahatlığının da çok baskın olduğunu görüyoruz. Vaka sayılarının artması Kovid-19 ilişkili ‘Post Covid Sendromu’, ‘Diabetes Mellitus’ gibi hastalıkların toplam görülme sayısı olasılığını da artırmakta. Önümüzde bir yarıyıl tatil süreci var. Dikkat edilmezse durumu daha da kötüye götürme olasılığı var. Yükselen vaka sayılarında hem Omicron hem de diğer varyantlar bulunuyor.”

Haberin Devamı

PCR testi kararı gözden geçmeli

OMİCRON varyantını atlatan Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 10 gün olan karantina süresinin 7 güne indirilip PCR testi yaptırmadan karantinanın sona ermesinin sakıncaları olduğunu belirtti. Omicron’a yakalandıktan 7 gün sonra HES kodu risksiz görünse de test yaptırdığını anlatan Kurugöl, “Bulaş riskim olabileceğini düşünerek test yaptırdım. Sonucunda da pozitif olduğumu gördüm. Benim gibi onlarca örnek var. Yeni uygulama ile otobüse bindiğimizde PCR kontrolsüz bir kişi ile yan yana oturabilirsiniz. Böyle bir kişiyle yan yana 5 saat üzeri yolculuk çok büyük risktir. Yarıyıl tatili başlayacak. Çocuklar sinema ve tiyatroya gidecekler. Pozitif biri bu yerlere kontrolsüz girerse, çocuklarımız için çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkar. Yapılan düzenleme tekrar değerlendirilmeli” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Kovid’i atlatanlar da Omicron’a yakalanıyor

Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Bayındır, Kovid-19’u atlatanlar ve grip belirtisi gösterenleri uyardı. Nezle veya diğer üst solunum yolu hastalığı semptomları olan kişilerin mümkün olan her durumda PCR testi yaptırmaları gerektiğini belirten Bayındır, “Omicron; boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, vücutta ağrı, soğuk algınlığına benzer hapşırık ve gece terlemeleri ile kendini gösteriyor. Hastalarda test yapmadan ayırıcı tanı koymak güçleşiyor. Öte yandan Omricon, nötralizan antikorlardan etkilenmiyor. Bu nedenle Kovid-19 geçirenler tekrar hastalığa yakalanabiliyor. Aşıların etkinliği azalmasına karşın hatırlatma dozları korunmayı belirgin şekilde artırıyor” diye konuştu.