Ege İhracatta döner sermaye tepkisi

İhracatta döner sermaye tepkisi

05.05.2009 - 05:00 | Son Güncellenme:

Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları dertli: İşler düzelecek beklentisi yaşadığımız dönemde, döner sermaye kesintisiyle karşı karşıya kaldık. Bu nedenle maliyetler arttı

İhracatta döner  sermaye tepkisi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin (EZZİB) 2008 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Döner sermaye kesintisi uygulaması ele alındı, tepki gösterildi.
Başkan Ali Nedim Güreli, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın üç hafta önce standarda tabi gıda ürünlerinde döner sermaye kesintisine başladığını, Türk malı ihracatında beyanname başına 50, laboratuvar analizi için de 150 TL alındığını hatırlattı. Güreli, “Uygulama küçük ihracatçıyı vurdu, çünkü KDV iadesinden daha fazlası kesiliyor. Buna son verilmeli” dedi.
Güreli, zeytin ve zeytinyağı sektörünün son yıllarda küresel ısınma nedeniyle sıkıntılı süreçten geçtiğine de işaret etti, şunları kaydetti: “Ege Bölgesi ortalama 800 kilogram yağış aldı. Zeytin ağacının çiçeklenme döneminde yağışın devam etmemesi halinde rekolteyi olumlu etkilemesini bekliyoruz.  Zeytin ağaçları büyüdü. 5-6 ay daha sabretmemiz lazım. İyi bir sezon yaşayacağımızı umuyoruz. Ancak, üç yıldır işleri kötü olan zeytinyağı ihracatçısı, işler düzelecek beklentisi yaşadığı böyle bir dönemde, döner sermaye kesintisiyle karşı karşıya bırakıldı, bu nedenle maliyetler arttı.”

Yedinciliğe düşüldü
EZZİB Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu, zeytinyağı pazarlarının kaybedilmeye başlandığına dikkat çekti. Türkiye’nin sektörde ü-çüncü ihracatçıyken, yedinciliğa kadar gerilediğini ifade eden Kalpaklıoğlu, “Bu ortamda iç piyasayı canlandırmamız gerekiyor. İhracatta ise belirli strateji uygulanmalı. Kutulu, markalı ihracat çok zor. Türkiye uzun yıllardır spotçu ülkeydi. Bu imajdan kurtulmamız için stok müessesi oluşturulmalı” dedi.