Ege ‘İnsanların hayatlarına dokunmayı seviyorum’

‘İnsanların hayatlarına dokunmayı seviyorum’

15.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Seçimlerde adaylar kadar onları görüntüleyen fotoğrafçılara da büyük iş düşüyor. No.14 Studio Kurucusu Seçkin Tayşi, “Fotoğraf insanların sempatisini etkiliyor. Bu tür işlerle insanların hayatlarına dokunmayı seviyoruz” diyor

‘İnsanların hayatlarına  dokunmayı seviyorum’

Aslında o fotoğrafın içinde doğdu. Dedesi karanlık odada çalışırken gözü hep ondaydı. Yurtdışından getirilen makineler hep ilgi olanı oldu, çocuk yaşta fotoğraf stüdyosunda çırak olarak işe başladı. Yıllar geçtikçe tutkuyla bağlandığı fotoğraf alanında kendi markasını da yaratmayı başaran No.14 Studio Kurucusu Seçkin Tayşi, “5 gün önce de görsem, 5 yıl önce de görsem bir gördüğüm yeri bir daha unutmuyorum. Bazen bir çekim işi geliyor, “ Bu çekimi şurada yapalım” diyorum. Bir düşünüyorum ki o dediğim yeri 3 yıl önce görmüşüm. Dolayısıyla gezmeyi çok seviyorum. Buna anı biriktirmek de diyebiliriz” diyor.

Haberin Devamı

İlk makinem ortaokulda oldu

- Fotoğrafla nasıl tanıştınız?

Fotoğrafçılık maceram dedem ve babamın fotoğrafçılığa olan merakıyla başladı. Dedemin baskıya da merakı vardı. Hobi olarak yapıyordu ama evin çatı katında karanlık odası vardı, ciddi bir emek harcıyordu yani. Ben de onun yanında sürekli takip ediyordum yaptıklarını. Yurtdışından özel fotoğrafçılık makinaları getiriyordu. 12 yaşında bir fotoğraf stüdyosuna çırak olarak girdim. Hafta sonları, yaz aylarında falan hep çalışıyordum orada. Benim merakım olduğunu görünce babam yönlendirdi sağ olsun. Lise zamanımdan sonra da Polaroid’de çalıştım. Hep fotoğrafla iç içe oldum.

- İlk fotoğraf makinanız ne zaman oldu?

Çok makinam oldu, hatırlamam biraz zor. Fotoğraf makinem ortaokuldayken de vardı. Okula götürür okulda çekerdim bir sürü fotoğraf.

Haberin Devamı

- Bir idolünüz, yolundan gittiğiniz biri var mıydı?

2010 yılında Bülent Çalımlıoğlu’nun yanında işe başladım. Oradan buraya kadar geldim. Bana çok şey öğretti, onun sayesinde buralara kadar geldim.

- Sizce sizi bu alanda farklı kılan ne gibi özellikleriniz var?

Fazla mükemmeliyetçi biri olduğum için her şeyin doğru yerde, doğru kişilerle, doğru ışığa göre yapmaya özen gösteriyorum. Kişilik özelliklerim de yansıyor ekrana, çok fazla AR-GE yapıyorum o da yansıyor. Görsel hafızam çok kuvvetlidir, bu da fotoğrafçılık mesleğinde bana yardımcı olan özelliklerimden biri. 5 gün önce de görsem, 5 yıl önce de görsem bir gördüğüm yeri bir daha unutmuyorum. Bazen bir çekim işi geliyor, “Bu çekimi şurada yapalım” diyorum, bir düşünüyorum ki o dediğim yeri 3 yıl önce görmüşüm. Dolayısıyla gezmeyi çok seviyorum. Buna anı biriktirmek de diyebiliriz. Daha sonra anılarım işim haline dönüyor.

- No.14 Studio’nun kuruluş aşamasından biraz bahseder misiniz?

Bir arkadaşımın Alsancak’taki 50 metrekarelik ofisinde başladım. Sağ olsun bana ofisini açtı. Ama tabi işler ilerledikçe benim de stüdyo ihtiyacım doğmaya başladı. Hakikaten her fotoğrafçının bir stüdyosu olması gerekiyor. Böylelikle şimdiki ofisimi kurdum bende. Şu an 200 metrekarelik iki katlı bir ofisimiz var. Aşağı katı komple stüdyo yaptık, üst kat çalışma alanımız. Genelde ajanslarla çalışıyoruz. Tekil müşterimiz çok az sayıda. Birlikte çalıştığımız moda ajanslarımız, internet ajanslarımız var. Moda dergilerinin kapaklarını çekiyoruz. Sosyal medya popülerleştikçe sosyal medyaya ve internete dair çekimler yapmaya başladık. No.14 Studio olarak biz bir setin bütün aşamalarını yürütebiliyoruz. Işığından tutun da makyözüne kadar ayarlıyoruz.

Haberin Devamı

- Artık herkesin elinde fotoğraf makinası var. Birçok insan çeşitli platformlarda fotoğraflarını paylaşıyor. Peki siz bunlardan mesleki bir rahatsızlık yaşıyor musunuz?

Evet bazen oluyor. Özellikle film izlerken. Filmde kadraja bakıyorum, ışığa bakıyorum vs. onu önleyemiyorum. Instagram’ın popülerleşmesiyle bu amatör fotoğrafçılık çok arttı ama seviniyorum ben bu duruma. Biz de ekibimizde gençlerle çalıştığımız için sosyal medya sektörel gündemi takip etmemizi çok kolaylaştırıyor ama yine de Telefondayken kulağım makinamın “click” sesini arıyor. Telefon anı yakalamak için ideal ama fotoğraf makinam da sürekli arabamda olur.

Haberin Devamı

- Seçimler yaklaştıkça seçim kampanyası çekimleri de artıyordur diye düşünüyoruz. Siz bu tip çekimler yapıyor musunuz?

Evet, yapıyoruz. Çok keyifli oluyor hem de. İnsanların adaya dair sempatisini bile etkiliyor bu çekimler. Dolayısıyla biz de böyle işlerle insanların hayatlarına dokunmayı seviyoruz.

- Canon markasıyla bir iş birliğiniz var sanırım...

Türkiye’ye yeni gelen bir fotoğraf makinasının Antalya’da lansmanı vardı. Deneyimlemek için gittik lansmana. Orada irtibatımız başladı ve ilerledi. Şu an, yeni geliştirilen makinaların piyasaya sürülmeden önce gönderilip denenmesi istenen stüdyolardan birisiyiz. Canon’un geçen sene bir etkinlikte standı vardı, orada bir aktivite yaptık. Stantta bir moda çekimi organize ettik. Model geldi, saçı makyajı yapıldı. Çekim gerçekleştirdik ve çok güzel bir ekip çalışması ortaya çıktı.

- Pek çok marka çekimi de yapıyorsunuz anladığımız kadarıyla, doğru mu?

Haberin Devamı

Esasında reklam çekimi bunlar. Bir karede her şeyi anlatabiliyor olmanız gerek. Mesela bir gözlük markası sörfün üzerinde bir çekim istiyor ve tek karede bütün hissi karşı tarafa geçirmeniz lazım. Ben reklam fotoğrafçılığını bu yüzden çok seviyorum. Bir kurgu oluyor ortada, çok eğlenceli bu aşamalar. Hele de yaptığınız bu reklam çekimlerini billboardlarda, otobüs duraklarında gördüğünüz zaman onun hissiyatı bambaşka oluyor. Biz de bu sebeple No.14’ü biraz daha büyültmek istiyoruz. Hem metrekare olarak hem de marka olarak.

TEKLİFLERE AÇIĞIZ

- Stüdyonuzu franchise sistemine geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Olabilir. Bizim stüdyomuzda youtube çekimleri de yapılabiliyor, Youtuber çalışmalarına da açığız. Mesela insanlar stüdyoya gelip günde 10 video çekip, kurgulayabiliyorlar. Böyle bir kiralama hizmetimiz de var. Bizim gibi yerlere başka şehirlerde de ihtiyaç var. Tekliflere açığız.

GENÇLERE ULAŞMAYI İSTİYORUM

- Sadece İzmir’de mi çekimler yapıyorsunuz?

Hayır, tüm Türkiye’ye gidebiliyoruz. Zaten çekim yaptığımız firma İzmirli bir firma olsa bile bazen konsept gereği farklı şehirlere gitmek gerekiyor. O yüzden bir şehir sınırımız yok.

- Sosyal sorumluluk projelerine çok değer verdiğinizi biliyorum. Öğrencilerle atölyeler yapmayı planlıyor musunuz?

Evet, kesinlikle. Lise ve üniversite öğrencilerine stüdyoda workshop yapmayı çok istiyorum. Yaza doğru bunların duyurularına başlayacağız. 50 kişilik kapasitemiz var. Sıklıkla etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konuda benim asıl hedefim; gençlere kendi tecrübelerimden yola çıkarak, fotoğrafçılık mesleğine başlayınca nelerle karşılaşabileceklerini anlatmak. Çünkü bu çok uzun bir konu ve piyasa tahminlerden çok farklı. Workshoplarda müşteri tiplerine ve bakış açılarına kadar bahsetmeyi planlıyorum.

Yazarlar