Ege İyi ki var!

İyi ki var!

04.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir’e 3 yeni müze daha kazandıracak...

İyi ki var

İzmir’in kültür sanat hayatına zenginlik katan Arkas Sanat Merkezi’nin ardından Arkas Urla Sanat’a hayat veren Lucien Arkas, bu alanda durmuyor. 3 farklı konseptte 3 yeni müze daha geliyor. Arkas Sanat Merkezi’nde Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller sergisinin açılışında Lucien Arkas ile biraraya geldik. Yine müthiş bir sergi, yine büyük bir zenginlik. Bu sergi, Arkas Sanat Merkezi ve Elgiz Müzesi’nin koleksiyonlarının karşılıklı ev sahipliği yaptığı işbirliğinin sonucu. İstanbul’dan sonra ikinci buluşması olan serginin bir başka anlamı da var. Türkiye’de ilk kez sergilerde takas yapılıyor. Bu çok ender görülen bir durum. Çünkü takas dediniz mi işin içine güven, saygı, sanat aşkı ama saf bir sanat aşkı giriyor. Yapması zor bir iş. Gidin, gezin. Üstelik ücretsiz.
Sanatla tanıtım
Bir örnek daha. Biliyorsunuz, bir süre önce Picasso’nun eserleri Arkas Sanat Merkezi’nde sergilendi. O eserler, bir kuruş ödemeden geldi. Picasso Vakfı, Arkas Sanat Merkezi’nin geldiği noktayı görerek, eserlerin burada sergilenmesini istediği için o eserler geldi. Şimdilerde ise dünyanın dört yanındaki saygın sanat kuruluşları, Arkas kolleksiyonundaki başyapıtları, sergilemek için istiyor. Düşünün İzmir’den eserler gidiyor. Sanatla tanıtımdan güzeli var mı? Arkas, her baba gibi çocuklarına çok düşkün. Onları sever, koklar. Bu sevgiye şahidim. Lucien Arkas’ı eserlere bağlayan sevgi de böyle. O eserleri anlamak için verdiği mücadeleye de paylaşmak için verdiği mücadeleye de tanığım. Diyorum ki, iyi ki ama iyi ki Arkas var.
Paylaşınca güzel
Arkas bu işe ‘kolleksiyon yapacağım’ diye başlamadı. Resim ve güzellikleri seven biriydi. Ama sonuçta bu iş öyle ya da böyle bir bütçe meselesi. İmkanı vardı, yaptı. İmkanı olan ama yapmayan da var. Unutmamak ve bunu iyi ayırmak gerek. Arkas, Türk eserleriyle başladı. İlk olarak İsmail Hakkı’nın bir başyapıtını satın aldı ve durmadı. Arkas, “Mutluluk an meselesidir. Sanat eserlerini sahip olmanın mutluluğu da an meselesi, eseri paylaşmak ise ayrı bir mutluluk, sonu yok” diyor. Haklı, paylaşmanın verdiği mutluluğun sonu olabilir mi?
Tarih, ayağa kalkıyor
Arkas’ın sanata bakış açısını anlatmak için şunu da belirtmek gerek. Lucien Arkas’a göre “Sanatta yatırım olmaz.” O olaya bu pencereden bakıyor. “Hiç bir eseri satmak için almadım. Bu kadar eser, bu kadar tarihi bina sonraki nesillere kalmalı” diyor. Biliyorsunuz, eserleri paylaşmak için Arkas, eski evleri alıyor, restore ediyor, müze yapıyor. Arkas burada 3 yeni müzesinin müjdesini veriyor. İşte İzmir sevgisi, vatan aşkı budur. Bornova’da Ege Üniversitesi Rektörlüğün yanında 1700’lü yıllardan kalan köşk var. İşte o köşk, Halı Müzesi oluyor, Türk halıları müzesi. Ayşe Mayda Köşkü’nde de 4 yıldır restorasyon devam ediyor, Türk ressamları sergisi olacak. Arkas Sanat Urla, gidip görmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Ama Arkas, Urla’ya yeni bir müze daha kazandıracak. İzmir tarih müzesi burada olacak.