Ege İzmir Büyükşehir’den dirençli ormanlar

İzmir Büyükşehir’den dirençli ormanlar

13.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin yeşil örtüsünü “yangına dirençli” kılma yolunda geniş çaplı bir eylem planı hazırladı.

İzmir Büyükşehir’den dirençli ormanlar

Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ağaçlandırma sahaları olmak üzere kentteki tüm uygun alanlarda orman restorasyonu yapılacak. İzmir, Akdeniz iklimine uygun, sulama istemeyen ve olası afet sonrası “kendiliğinden yeşeren” ağaç ve çalı türleriyle donatılacak. “Orman seferberliği ilan ediyoruz” diyen Başkan Tunç Soyer, 2019’da temeli atılan projenin, gelinen noktada bir yandan yeşil alanları büyütürken, diğer yandan İzmir’in orman ekosistemini koruduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Neler yapılacak?

Eylem planı kapsamında hayata geçirilecek çalışmalar ise şunlar olacak:
Kooperatiflerle birlikte yetiştirilen dirençli fidanlar, sonbahar itibariyle toprakla buluşturulacak ve şehir merkeziyle ormanlık alanlar arasında “yeşil koridorlar” ile yaşayan parklar oluşturulacak. Ocak 2020’de başlatılan Hoşgeldin Bebek Kampanyası dahilinde, her yeni doğan bebek için bir fidan da yine bu alanlara dikecek. Bu fidanlar Ocak 2022’de açılacak Torbalı’daki yangına dirençli ağaçlar fidanlığında çoğaltılacak. İzmir Yaşayan Parkları projesinin ilki ise Güzelbahçe Yelki Mahallesi’ndeki Olivelo Yaşayan Parkı adıyla hayata geçti. Ayrıca; Bir Fidan, Bir Yuva Kampanyası, Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Şube Müdürlüğü, 200 kişilik Orman Gönüllüleri Ekibi, Orman Bilim Kurulu, orman mahallelerine yangın müdahale seti, Ege ve Akdeniz Doğal Peyzaj Bitkileri Kılavuzu, Uluslararası Akdeniz Ormanları Konferansı çalışmaları olacak. Öte yandan, Muğla’da yanan yerlerdeki bal ve küçükbaş üreticilerine yönelik eğitim ve yem desteği (7bin çuval-350ton) verilecek.