Ege İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

15.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gültepe Spor ve Toros Sosyal tesislerinin temelini atan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Gültepe’nin kaderi değişiyor. Tesis, spor ve sosyal etkinlik alanı sıkıntısını sona erdirecek” dedi.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

İzmir’in kalbi olarak adlandırılan Konak’ta yeni yatırımların temelleri bir bir atılıyor. Konak Belediyesi’nin 2018 yılı yatırımları arasında yer alan Gültepe Spor Tesisi ile Toros Sosyal Tesisi’nin temelleri atıldı. Toplam 22 milyon TL bütçeli yatırımlar yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılacak.

Haberin Devamı

Gültepe’deki eski ekmek fabrikasının yerine inşa edilecek dev spor tesiste salon sporlarının yanı sıra içinde halı saha, bireysel spor ve kurs odaları ile 24 araçlık otopark da bulunduruyor. Bu tesis, bölgede bugüne kadar yapılan en büyük kamu yatırımı olma özelliğini taşıyor.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

5900 metrekare alana kurulacak

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göreve geldikten hemen sonra Çınartepe Mahallesi’nde bulunan ve içerisinde yer eski ekmek fabrikasının da yer aldığı 5 bin 900 metrekarelik arazinin tahsisini uzun uğraşlar soncu Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden aldı. İlk olarak yıllardır kullanılmadığı için harabe haline dönüşen eski ekmek fabrikasının yıkımı gerçekleştirildi. Ardından bölge halkının talepleri doğrultusunda arazi spor tesisi ve yaşam alanı olarak projelendirildi. Tesisin 2017 yılı sonunda başlayan temel kazıları Ocak ayında tamamlandı. Kod farkı bulunan alanda toprak kaymasını önlemek adına boydan boya istinat duvarı da örüldü. Beton kazıklarla güçlendirilen alanda inşa edilecek olan ve toplam 8 milyon 420 bin liraya ihale edilen tesisin temeli geçtiğimiz günlerde düzenlenen görkemli törenle atıldı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu’na destek teşekkürü

Proje ile harabe alanın ıslah edilmesinin yanı sıra bölgenin ihtiyacına cevap verecek bir merkeze kavuştuğunu belirten Başkan Pekdaş, destekleri için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Başkan Pekdaş, Gültepe’nin topografik yapısı nedeniyle tesisin güvenliği için 18 metre uzunluğunda 101 fore kazık çakıldığını söyledi. Tesisin yıl sonunda hizmete gireceğini de sözlerine ekleyen Başkan Pekdaş, “Biz de burada bir spor tesisi yapıyoruz. Toros’ta da sosyal donatı alanlarının da olduğu bir merkez daha yapacağız. Böylece Gültepe’yi her yönüyle sosyal alanda canlı bir bölge haline getirmek istiyoruz. Bunu başaracağız. Katkılarını esirgemeyen büyük başkan Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür ederiz” diye konuştu.

Özlem bitiyor

8 milyon 420 bin TL’ye ihale edilen projeye İzmir Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla Konak Belediyesi’ne 4 milyon 967 bin TL maddi katkıda bulundu. Tesis bitiğinde Konak’taki amatör spor kulüplerinin yanı sıra bölge halkının da yararlanabileceği bir spor ve yaşam merkezi olarak hizmet verecek. Gültepeli çocukların kendisinden ilk isteğinin bir spor tesisi olduğunu belirten Pekdaş, bu hayali gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını belirterek şöyle dedi: “Biz çocuklara verdiğimiz sözü de tutuyoruz şimdi.

Haberin Devamı

Halkapınar’da da bir halı saha yaptık, Yağhaneler’de Jandarma’nın bulunduğu yeri TOKİ’den satın aldık, orada bu tesislerin devamını getireceğiz. Göreve geldiğimizde 22 olan semt merkezi, spor merkezi, kültür merkezi sayımızı 46’ya çıkardık. Bu merkezleri çoğaltmak istiyorum.”

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Sporla değişiyor

6 bin 500 çocuğa spor yapma olanağı sunan Konak Belediyesi, mahallelerdeki spor merkezi sayısını 12’ye çıkardı. Binlerce kadın sportif hizmetlerden yararlanma şansı buldu. İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta spor alanına yapılan yatırımlar ilçe sakinlerinin yüzünü güldürüyor. Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı olan Sema Pekdaş’ın göreve gelmesinin ardından özellikle dezavantajlı bölgelerde başlatılan çalışmalar sayesinde geleceğimiz olan çocuklar hem özgüven kazanıyor hem de sağlıklı birer birey olarak yaşamda daha güçlü yer alıyor. 2014 yılında Spor Müdürlüğü’nü kuran, spora yaptığı yatırımlarla yerel yönetimlerde örnek olan ve açtığı spor merkezleriyle 7’den 70’e binlerce kişiye spor yapma imkanı sunan Konak Belediyesi, 2018 yılında da yeni spor alanları yaratma konusunda önemli adımlar atıyor. Konak’ta bir taraftan mevcut spor tesisleri yenilenirken, bir taraftan da yeni yatırımlar bir bir hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Haydi çocuklar, spor zamanı!

Konak’ta vatandaşın beden ve ruh sağlığını güçlendirmek adına yürütülen çalışmalar arasında en dikkat çeken hizmet, mahallelerde açılan spor merkezleri... İlçenin dört bir yanında faaliyete geçirilen ve şu anda sayısı 12’ye çıkan merkezlere her yıl binlerce Konaklı kadın geliyor. Farklı yaş gruplarından kursiyerler hem spor yaparak sağlıklarını koruyor hem de bir araya gelerek sosyalleşiyor. Spor merkezlerinde uzman eğitmenler tarafından haftanın beş günü, mesai saatleri içinde ücretsiz step, aerobik ve plates kursları veriliyor. Bu yıl 1840 kişi merkezlerden faydalanıyor. Belediyenin Güneşli, Zafertepe ve Toros’taki spor tesislerinin yanı sıra İsmetpaşa, Levent ve Zeytinlik semt merkezleri ise minik sporcuları ağırlıyor. Bu tesislere ek olarak spor sahası bulunan ilk ve ortaokulların da aralarında bulunduğu toplam 29 merkezde futbol, tekvando, jimnastik, basketbol, atletizm ve halkoyunları dalında toplam 6 bin 500 çocuğa spor yapma imkanı sunuluyor. Yaşları 4 ile 16 arasında değişen binlerce minik sporcuların ihtiyaç duyduğu tüm malzemeleri de yine Konak Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanıyor.

Haberin Devamı

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Modern sahalar

Konak Belediyesi’nin sporda başlattığı tesisleşme hamlesi, özellikle amatör kulüplerin umudu oldu. Antrenman yapacak saha sıkıntısı çeken takımların yüzünü güldürecek yatırımlar için çalışmalara başlanırken, kısa sürede tamamlanması planlanan üç proje ile ilçeye modern üç yeni futbol sahası kazandırılması hedefleniyor. Gürçeşme’de Kayaspor’un idman yaptığı toprak futbol sahası ile Halkapınar’da daha önce kurban satış alanı olarak kullanılan boş arazi yapılan düzenlemeyle gençlerin futbol oynayacağı bir tesise dönüştürülüyor. Ayrıca Vali Kazım Paşa İlkokulu’nun bahçesinde öğrencilerin yanı sıra mahalle sakini gençlerin de ter döktüğü toprak sahada yapılacak olan düzenlemeyle görkemli bir futbol sahası haline gelecek.

Toros’a çok amaçlı tesis

Konak Belediyesi, Toros Sosyal Tesisi’nin de temelini attı. Gültepe Spor Tesisi’nin ardından bölgeye bir büyük yatırım daha kazandıran Konak Belediyesi’nin 11 bin 500 metrekare alana kuracağı Toros Sosyal Tesisi çok yönlü kullanılacak. Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın hizmet döneminde büyük emek vererek hayata geçirilen projeler arasında yer alan tesis bölgeye değer katacak.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Çok beğeneceksiniz

Tesiste, Gültepe ve çevre semtlerde yaşayan vatandaşların daha rahat ve temiz olanaklar içinde pazar alışverişini yapması sağlanacak. Ayrıca, meslek, hobi, spor kurslarının da verileceği merkez olacak. Düğün ve nişan törenlerine ev sahipliği yapacak. Başkan Pekdaş, tesisin sadece pazaryeri olarak planlanmadığına dikkat çekerek, “Çok kapsamlı bir tesis inşa ediyoruz. Pazaryerinin yanı sıra hemşehrilerimize pek çok konuda hizmet edecek bir merkez açıyoruz. 100 araçlık bir otopark da yapıyoruz” dedi.

Konak’ta tarih yolculuğu

Belediyenin kültür turuna katılan 2 bin 500 kişi, ilçedeki tarihi mekânları tek tek gezerek tanıma fırsatı buldu.

Konak Belediyesi’nin kent kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla başlattığı ücretsiz tarih gezileri büyük ilgi görüyor. Dört yılda düzenlenen tarih gezilerine toplam 2 bin 500 kişi katılırken, 4. sınıf öğrencileri için düzenlenen gezilere ise 4 bin ilköğretim öğrencisi ağırlandı. Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle geçen yıl haftada iki gün, iki grup şeklinde düzenlenen geziler bu yıl da aynı şekilde devam ediyor. Gezilere katılanlar Kadifekale’den Basmane’ye, Agora’dan Kemeraltı’na kadar İzmir’in önemli dini ve sivil mimari örneklerinin bulunduğu alanları adım adım gezme fırsatı buluyor.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Haftada iki gün

Ücretsiz tarih gezilerinin yeni dönem turları havaların ısınmasıyla birlikte yeniden düzenlenmeye başladı. Salı ve çarşamba olmak üzere haftada iki gün yapılan ücretsiz gezilere sadece Konak’tan değil, İzmir’in her yerinden vatandaşlar katılabiliyor. Gezi kontenjanı 25 kişi ile sınırlı olduğu için katılmak isteyenlerin bir hafta öncesinden Konak Belediyesi’nin 484 53 00 numaralı telefonundan Kent Tarihi Birimi’ni 2902 numaralı dahili hattını arayarak rezervasyon yaptırmaları gerekiyor.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Dut gölgesinde çay

Geziye katılanlar, ilk olarak Kadifekale’yi görüyor. Sonra Basmane’deki Aya Vukla (Aziz Vukolos) Kilisesi’ne giderek burada tarihi kilise hakkında bilgi alıyor. Ayrıca kilise bahçesinde bulunan Basın Müzesi’ni de geziyor. Basmane’nin sokakları da adım adım geziliyor. Bıçakçı Han, Kumrulu Mescid, Altınpark Kazı Alanı, Radyo ve Demokrasi Müzesi’ne gidiliyor. Çay ve yemek molası ise Tarihi Oteller Sokağı’ndaki Basmane Semt Merkezi’nde veriliyor. Dut ağaçlarının altında çaylar yudumlayarak yorgunluk atılıyor.

Kamulaştırma rekoru

4 yılda 30 milyon liralık kamulaştırma yapan Belediye, ilçeye yeni eğitim alanları ve otoparklar kazandırdı; yeşil oranını artırdı. Konak Belediyesi 4 yılda 30 milyon TL’lik k amulaştırma yaparak ilçe belediyeleri arasında önemli bir başarıya imza attı. Bu süreçte Konak’ 113.4 hektarlık alanda imar planı uygulaması gerçekleştirildi. 18.9 hektarlık alanda ise parsellerin imar planına uygun hale getirilmesi amacıyla, teknik işlem yapıldı. 60 hektarlık alan, inşaata elverişli imar parseline dönüştürüldü ve bu kapsamda 21 bin 799 metrekarelik eğitim-öğretim alanı ile 8 bin 119 metrekare belediye hizmet alanı oluşturuldu. 2 bin 909 metrekarelik bir alan da otopark alanı oldu. 19.3 hektarlık yol ve yeşil alanın da kamuya geçmesi sağlandı.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Temizlik devrimi yaşanıyor

Konak Belediyesi başlattığı hizmet atağıyla ilçede adeta temizlik devrimi yaptı. Her yeni günde daha temiz bir Konak için çalışan ekipler 113 mahallede haftanın 7 günü, üç vardiya halinde çalışıyor. Günde yaklaşık 650 ton evsel atık topluyor. Temizlik hizmetlerinde kullanılan araçların sayısı ise 64’e çıkarıldı. Okullar, şehitlikler, mezarlıklar, parklar, yollar, kurban satış ve kesim alanları ile eski metruk evlerin dış cepheleri ve istinat duvarları olmak üzere toplam 315 kireçle badana çalışması gerçekleştirildi.

Daha güçlü bir filo

Konak Belediyesi dört yıllık hizmet döneminde araç filosunu kendi özkaynaklarından yatırım yaparak güçlendirdi. 41’i binek taşıt, 11’i açık kasa kamyonet, 2’si otobüs, 8’i minibüs, 2’si ambulans, 7’si kamyon, 1’i akaryakıt tankeri, 1’i çekici kurtarıcı, 1’i veteriner hayvan nakil aracı ve 1’i de mini damperli kamyonet olmak üzere, 6 milyon 056 bin 114 TL’lik 75 kara taşıdı alındı. Konak Belediyesi, ilçede bulunan okulların bakım onarım çalışmalarını da ücretsiz karşılıyor. Borçsuz belediyenin, Sema Pekdaş geldiğinde 167 milyon 889 bin lira olan geliri, 2017 yılı sonu itibarıyla 245 milyon 937 bin liraya çıktı. 4 yıl içinde 43 bin ton asfalt döktü ve bu asfaltın 34 bin 540 tonunu kendi tesisinde üretti.

Yardım köprüsü!

Konak Belediyesi yoksulların ihtiyaçlarını karşılıyor, doğumdan ölüme kadar tüm hizmeti üst düzeyde sunuyor. Başkan Pekdaş, yardımların, hiç kimseyi incitmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Başkan Sema Pekdaş döneminde sosyal belediyecilik anlayışıyla ilçede ikamet eden ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatmayı sürdüren Konak Belediyesi’nin dayanışmayı ön planda tutan çalışmalarından binlerce kişi faydalandı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Yardımlaşmak, Anadolu kültürünün öne çıkan değeridir ve bu köklü gelenekte sağ elin verdiğini sol el bilmez. Konak Belediyesi olarak bu kültürün parçası olarak hizmetlerimizi yapmaya özen gösteriyoruz. Zor durumda olduğunu belirlediğimiz hemşehrilerimizin kapısını çalıyor, ihtiyaç duyduğu yardımları en kısa zamanda ulaştırıyoruz” dedi.

Atmayın, bağışlayın

Konak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren “Bizim Mağaza”, duyarlı vatandaşların destekleriyle her yeni gün bir vatandaşın daha yüzünü güldürüyor. Her yıl binlerce ihtiyaç sahibi vatandaşın giyinme sorununa çare olan Bizim Mağaza’dan dört yılda toplam 25 bin 260 kişi yararlandı. Bizim Mağaza’da pantolondan elbiseye, eşofman takımından okul üniformasına, ayakkabıdan çantaya kadar her türlü kıyafet bulunuyor. Bugüne kadar yüzlerce aileye destek olan “Bizim Ev”den yangın, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra maddi imkansızlıklar yüzünden evindeki eşyalarını kaybeden vatandaşların dışında İzmir’e üniversitede okumaya gelen öğrenciler de faydalanıyor. Yurt imkanı olmadığı için ev kiralayan öğrenciler Konak Belediyesi’ne başvurarak Bizim Ev’den eşya talebinde bulunabiliyor. Bu uygulamadan da 1876 kişi faydalandı. Bizim Ev’e kullanmadıkları eşyalarını vermek isteyen vatandaşlar 484 53 00 numaralı telefonu arayarak 2960 dahili hattan görevlilere bağış yapmak istediklerini belirtmeleri yetiyor.

Fazla gıda projesi

Konak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile anlaşmalı marketlerden gelen ürünler paketlenerek aynı gün içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Aralık ayında başlatılan ‘Fazla Gıda’ projesiyle şu ana kadar 500’e yakın aileye ulaşıldı. Şarküteri ürünlerinden deterjana, meyve-sebzeden bebek bezine kadar marketlerdeki stok fazlası ürünler kısa sürede ihtiyaç sahibi ailelerin evine giriyor, vatandaşlara teslim ediliyor.

İzmir’in kalbi, gücüne güç katıyor

Evde sağlık hizmeti

Konak Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla verdiği hizmetlerden biri de Evde Sağlık Hizmeti. Sağlık ekipleri, hastaneye gidemeyecek durumda olan Konaklıları evlerinde ziyaret ederek, yatak yaraları bakımı, pansuman, dikiş alma, şeker ve tansiyon ölçümü gibi basit tıbbi müdahaleler sınıfına giren hizmetleri sunuyor. Bu uygulamadan dört yılda 650 Konaklı yararlandı. Hastaneye gidemeyecek durumda olan hastalar için de tam donanımlı ambulansla nakil hizmeti de veriliyor. Hastalar hastane bakımlarının ardından yine evlerine ulaştırılıyor. Bu hizmetten yararlananların sayısı ise dört yılda 1530 oldu. 12 bin 390 hasta da hemşirelik hizmetimizden yararlandı.