Ege İzmir yatırım fakiri

İzmir yatırım fakiri

30.12.2009 - 00:33 | Son Güncellenme:

Uzun yıllardır yoğun göçe bağlı büyük sorunlarla mücadele eden İzmir, kamu yatırımları açısından büyük talihsizlikler yaşıyor.

İzmir yatırım fakiri

Yarı kamu kuruluşu niteliğindeki İZKA’nın (İzmir Kalkınma Ajansı) internet sitesindeki verilere göre İzmir’in son 10 yılda kamu yatırımlarından aldığı pay yarı yarıya azaldı.
GSYİH’si 3 bin 215 dolar (3 bin 894 TL) olan İzmir, Türkiye’nin altıncı ili konumunda. Son 10 yıla bakıldığında İzmir’in Türkiye’deki kamu yatırımlarından aldığı payda azalma açıkça göze çarpıyor. 1999’da İzmir’in kamu yatırımlarından aldığı pay yüzde 4.82 iken, 2007’de yüzde 1.99’a geriledi. Böylece İzmir’in hakettiği yatırımları yıllardır alamadığı bir kez daha hem de resmi kurumların rakamlarıyla teyit edilmiş oldu.

İşsizlik oranı yüksek
İZKA’nın rakamlarına göre, Türkiye’de sanayinin yoğunlaştığı ikinci bölge olan İzmir, ihracatın ithalatı karşılama oranında ikinci sırada yer alıyor. Ancak, İzmir’in Türkiye ihracatındaki payı düşüyor. 2002’de bu oran yüzde 7.70 iken 2008’de yüzde 5.96’ya geriledi.
İzmir’de işsizlik oranları da oldukça yüksek. 2008 yılında yüzde 11.8 olan işsizlik oranı, ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor ve göçlerle birlikte daha da artıyor. Nitelikli işgücü ise başka şehirlere göç ediyor. Kırsal kesimde geçim kaynaklarının yetersizliği ve yüksek işsizlik oranı göze çarpıyor. Şehrin çok sektörlü yapısı, ekonomideki gücün dağılmasına ve uzmanlaşma eksikliğine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Bayraklı’dan Ağrı’ya ‘dostluk’ köprüsü
Bayraklı Belediyesi’nin organizasyonunda, ilçedeki hayırseverlerin bir araya gelerek topladığı 33 koli kitap ve giyim eşyası, Ağrı Patnos Tanyeli İlköğretim Okulu’na gönderildi. Yardımlaşmanın, Türk halkını tanımlayan önemli özelliklerden biri olduğunu söyleyen Başkan Hasan Karabağ, “Tunceli Ovacık’la da kültür alışverişimiz var. Mardin Ömerli, kardeş ilçemiz. Hedefimiz, doğuyla batıyı kaynaştırmak” dedi. Karabağ, yakında bir grup Ağrılı öğrenciyi de misafir edeceklerini belirtti.