Ege ‘İzmir’de vaka sayısı yarı yarıya azaldı’

‘İzmir’de vaka sayısı yarı yarıya azaldı’

06.05.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Tam kapanmada bir hafta dolmadan virüs vaka sayılarında düşüşler başladı. Millyet Ege yazarı Onur Çakır, umut veren tabloyu Vali Köşger ile değerlendirdi

‘İzmir’de vaka sayısı yarı yarıya azaldı’

Onur Çakır -Mart ayında koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından vaka sayılarında adeta patlama yaşandı. Bu durumun şüphesiz sebebi bizleriz. Kafelerin, restoranların halini gördükçe inanın “Ağlayasım” geldi. Durum o kadar vahimdi! Zaten bu vahamet de kısa süre sonra rakamlara yansıdı. Bunun sonucunda da tam kapanma geldi. Tam kapanmanın ardından 60 bine dayanan günlük vaka sayısı şimdilerde 30 binin altına indi. Bu çok olumlu bir gelişme ama yeterli değil elbet. Umarım 17 Mayıs’a kadar hedeflenen rakamlara ulaşılır. Bu arada her gün ülkemizde 300’ün üzerinde vatandaşımızı koronaya kurban veriyoruz. Gerçekten çok acı. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Türkiye genelinde vaka sayılarında düşüş olunca İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i aradım. Sayın Vali’ye kentteki son durumu sordum, umut verici konuştu:

“İzmir’de vaka sayısının 10 gün öncesine göre yarıya yarıya azaldı. Tedbirlerle birlikte vaka sayısında gözle görülür bir azalma var. Vefat sayısı aynı seyirde... Bir düşüş yok. Ama önümüzdeki günler için bir azalma beklentimiz var. Yoğun bakımlarda da şuan için bir sıkıntımız yok.”

İzmir’in; İstanbul ve Ankara’ya göre daha iyi durumda olduğu kesin. Kurallara uyduğumuzda her şeyin kısa sürede rayına girmesi kaçınılmaz olacak. Sizlerin de dikkatini çekmiştir. Tam kapanmaya rağmen İzmir trafiği özellikle sabah ve akşam her zaman olduğu gibi sıkışıyor. Sanki tam kapanma yok gibi… Vali Bey’e bunu da sordum, şu yanıtı verdi:

“Şuan her şey iyi gidiyor. Sıkıntı yok. Kurallara genel anlamda uyuluyor. Ortalık kalabalık gibi gözüküyor. Bu durumdan şikâyet ediliyor. Ancak muafiyet kapsamında imalat ve tedarik zinciri çalışmaya devam ediyor. Bakkallar, marketler açık. Üretim sektöründeki vatandaşlarımız iş yerlerine gidiyor. Kontrolleri sağlıyoruz. Polislerimiz her yerde. Kamu kurumları yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Çalışanlar dönüşümlü geliyor.”
Polislerin denetimlerini sıklaştırdığı aşikâr. Aslında bazı noktalardaki trafiğin nedeni de bu kontroller.

Çeşme’de olumsuzluk yok

Tam kapanmadan hemen önce tatil cenneti Çeşme’ye de büyük bir akın oldu. Hem İzmirliler hem de il dışından gelenlerle birlikte Çeşme’de bir nüfus yoğunluğu oldu. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, yazlıkların yüzde 70 oranında dolduğunu açıkladı. Aslına bakarsanız bu tehlike. Vatandaşların birbirine gidip gelmesi halinde virüsün yayılması kaçınılmaz olur. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, bu konudaki sorularımı da yanıtladı ve şunları söyledi:
“Arkadaşlarımız sıkı tedbir alıyorlar. Vaka sayısı itibariyle iyi olan ilçelerden birisi idi. Çeşme’de şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Müstakil evler olduğu için bulaş oranında bir artış kaydedilmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Vatandaşlarımız birbirlerine gidip gelmezse bu süreci sıkıntısız bir şekilde geçireceğiz”

Haberin Devamı

100 bin kişide 223.34 vaka

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın resmi twitter hesabından duyurduğu, 24-30 Nisan haftasını kapsayan verilere göre, her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı bir önceki haftaya oranla tüm illerde azaldı. İzmir’de her 100 bin kişideki vaka sayısı bir haftada 335.09’dan 223.34’e düştü. Böylece vaka
azalışı İzmir’de 111.75 olarak kayıtlara geçti. Önceki hafta 16.88 azalmıştı.

Nüfus fazlalaştı vatandaş evinde

Belediye Başkanı Oran, Fox TV’de, “Çağla ile Yeni Bir Gün” programının canlı yayın konuğu oldu. Programa, Çeşme’nin en güzel koylarından birisi olan Şifne Koyu’ndan bağlanan Başkan Oran, “Adrese Dayalı Nüfus Sistemi’ne göre 46 bin 350 olan nüfusa oranla 120 vaka sayısı Çeşme’yi kırmızı yaptı. Ama aslında şu andaki 400-500 bin nüfusa göre, Çeşme’de oranımız gerçekten düşük. Çeşme’de herkes sokağa çıkma yasaklarına riayet ediyor. Dolayısıyla korktuğumuz bulaşın da minimum düzeyde olacağını düşünüyorum. Belediye olarak, vatandaşlarımız yeter ki sokağa çıkmasınlar diye, onların her türlü alışveriş ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı oluyoruz. Bir telefon etmeleri yeterli oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaz sezonuna hazırız

Yaz sezonu için bütün önlemleri almaya başladıklarını ifade eden Oran, “Yeryüzünde cennet bir tane var; o da Çeşme. Çeşme bu yaza hazır. Tüm tedbirlerle beraber, aynı geçen yaz yaptığımız gibi eşsiz Ilıca Plajı ve tüm plajlarımızda sosyal mesafe localarımızı hazırlıyoruz. Çeşme’de her şey yolunda” dedi.

Denetim kuyruğu

29 Nisan’da başlayan tam kapanma sürecinde İzmir’in birçok bölgesinde olduğu gibi Konak’taki Alsancak Tren Garı önünde de, polis ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Denetim noktası önünde araç kuyrukları oluşuyor. Sürücüler de, denetimlerin gerekli olduğunu ve kısa süreli trafik sıkışıklığından şikayet etmediklerini belirtiyor.