Ege ‘İzmir’e bir ilki kazandırıyoruz’

‘İzmir’e bir ilki kazandırıyoruz’

01.03.2022 - 03:22 | Son Güncellenme:

AK Partili Çankırı’nın öncülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Buca Kaymakamlığı’nın desteğiyle, gıda atıkları can dostlara mama olacak.

‘İzmir’e bir ilki kazandırıyoruz’

AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, gıda atıkları geri dönüşüm merkezi kurulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Buca’da tahsis edilen alanda inceleme yaptı. Çankırı, Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK) Başkanı Sibel Altun, AK Parti Buca İlçe Başkanı Hakan Kalfaoğlu ve Buca Belediye Meclis Üyesi Ekrem Gündoğdu ile Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer’i de projeyi görüşmek üzere ziyaret etti.

Haberin Devamı

HAK Başkanı Altun ile gerçekleştirdiği bir görüşmeden sonra atıkların can dostlara mama olması fikrinin kendisini cezbettiğini ve hızla çalışmalara başladığını anlatan Çankırı, “Şehrimizde ilk kez tüketim fazlalığı olan yiyeceklerin ‘Sıfır Atık’ ve ‘Sürdülebilir Geri Dönüşüm’ yöntemleriyle değerlendirilmesini sağlayacağız. Ticari amaç gütmeden, gönüllülere ücretsiz mama desteği sağlamayı amaçlıyoruz. Tesiste gıda üretimi yapan işletmelerin atıkları ile yemekhane ve restoranlarda oluşan yemek artıkları ısıl işleme tabi tutularak kedi ve köpek maması üretilecek. Üretim yerini kurmak ve üretim faaliyetimizi gerçekleştirmek için bir yere ihtiyaç duymaktaydık. Başvurularımız ve görüşmelerimiz çerçevesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından Buca’da tahsis edilen arazide Buca Kaymakamlığımız ile beraber üretim yerini kuracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bayındır’a da kurulacak

Yerel yöneticilerin hayvanların haklarına da sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Çankırı, “Özellikle barınaklar sorununu aşmamız gerekiyor. Bu kapsamda Bayındır Belediye Başkan Uğur Demirezen ile Altun’u bir araya getirdik. Belediyenin hayvan barınağı projesinin yanına gıda atıkları geri dönüşüm merkezi de ekleyeceğiz. Böylelikle İzmir’de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Projenin faydaları saymakla bitmiyor

Gıda atıklarını hayvan mamasına dönüştürecek tesisin faydalarının geri dönüşüm ve can dostlarla sınırlı kalmayacağını belirten AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, “Kamu kurum ve kuruluşlarının sokak hayvanlarının beslenmesine sağladığı maddi kaynakları azaltarak, bütçelerini barınma ve veterinerlik hizmetleri konusunda daha fazla kullanmalarına vesile olunacak. Hayvan sahiplerine mama alımı noktasında ekonomik olarak katkı sağlamış olacak. Kuru mamaların üretiminde kullanılan bazı ham maddeler yurt dışından gelmekte. Ülkemizde üretilecek olan mamalar milli servete ufakta olsa katkı sunarak ham madde ithalatını minimuma düşürmeye yarayacak” dedi.

Haberin Devamı

Saruhanlı’da can dostlar için yeni bakımevi

Saruhanlı Belediyesi, bin 200 metrekare alanda, 200 hayvan kapasiteli modern geçici hayvan bakımevinin yapımına başladı. Mevcut bakımevinin yetersiz olduğunu ve tehlike arz eden ırkların belediye kontrolünde olması gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Zeki Bilgin, “Belediyeye ait arazide yapımı süren bakımevi yakında hizmete alınacak. Çeşitli sebeplerle yaralanan, travmaya maruz kalan, yaşlanan veya tehlike arz eden sokak hayvanları, veteriner hekimler gözetiminde tedavi ve rehabilite edilecek” diye konuştu.